H Αγκυρα στέλνει στρατό στο Ιράκ

H Αγκυρα στέλνει στρατό στο Ιράκ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Οταν, την περασμένη εβδομάδα, Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν εκφράζοντας τη λύπη τους για το επεισόδιο της σύλληψης των 11 Τούρκων αξιωματικών στο βόρειο Ιράκ, ήταν εμφανές ότι ο πάγος άρχιζε σιγά σιγά να λιώνει. Εκείνες τις ημέρες, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» δημοσίευσε μια πληροφορία, σύμφωνα με την οποία στις επόμενες εβδομάδες η Αγκυρα επρόκειτο να στείλει στη Βαγδάτη Τούρκο στρατιωτικό σύνδεσμο, επιθυμία που είχε εκδηλώσει από της ενάρξεως του πολέμου. Το βράδυ της Κυριακής, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται από τα διεθνή μέσα ως ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες παραμονές του πολέμου στο Ιράκ βρέθηκαν σε τροχιά οξείας αντιπαράθεσης.

Ουάσιγκτον και Αγκυρα ήδη έχουν ανταλλάξει απόψεις για το πώς θα συνδιαλλαγούν με τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ, δεδομένου ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκφράζει φόβους ότι το κουρδικό στοιχείο δεν έχει καν παρεκκλίνει από τον στόχο της ίδρυσης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Ενα ενδεχόμενο που σε βάθος χρόνου ενδέχεται να προκαλέσει αναταραχή και να αναδείξει αλυτρωτικές τάσεις στον κουρδικό πληθυσμό που ζει στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Τουρκία να στείλει στρατιώτες στην περιοχή», μετέδωσε χθες το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε συγκέντρωση του κόμματός του στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο οποίος όμως δεν έχει επισήμως ανακοινώσει τη δική του απόφαση. Τα τοπικά μέσα εκτιμούν ότι το αμερικανικό αίτημα υποβλήθηκε στην Αγκυρα την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην τουρκική πρωτεύουσα δύο ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων.

Η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν συμφωνήσει να συμβάλουν στην προσπάθεια του Ιράκ να επιστρέψει στην ομαλότητα, καθώς οι Αμερικανοί στρατιώτες καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις ισλαμιστών ή πιστών στον Σαντάμ Χουσεΐν Ιρακινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή