Μπρέμερ: Ζωντανός ο Σαντάμ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη τρεις Αμερικανοί στρατιώτες μαζί με δύο Ιρακινούς βοηθούς τους σκοτώθηκαν στο Ιράκ την Κυριακή και χθες Δευτέρα, την ίδια στιγμή που διογκώνεται ο θόρυβος γύρω από την αυτοκτονία του Βρετανού μάρτυρα-κλειδί γύρω από το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής στα χέρια του Σαντάμ Χουσεΐν και της αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης στο Ιράκ και διακυβέρνησης της χώρας από Ιρακινούς πολιτικούς.

Ζωντανός ο Σαντάμ

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος της διοίκησης του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, δήλωσε στο μεταξύ ότι το Ιράκ θα πρέπει να αποκτήσει κυρίαρχη κυβέρνηση εντός τους προσεχούς έτους, αλλά παραδέχθηκε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι πιθανότητα εν ζωή μέσα στη χώρα, μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Την Κυριακή, δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας βοηθός τους σκοτώθηκαν σε ενέδρα στο Βόρειο Ιράκ όταν δέχθηκαν επίθεση από κατευθυνόμενο βλήμα και πυρά ελαφρών όπλων δυτικά της Μοσούλης, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στη φιλική προς τις ΗΠΑ περιοχή των Κούρδων. Χθες Δευτέρα, εξάλλου, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε όπως επίσης και ο Ιρακινός μεταφραστής του, όταν δέχθηκαν επίθεση βόρεια της Βαγδάτης με πυρά μικρών όπλων στην περιοχή Αλ Σουλαΐχ. Αν και είναι γνωστός μέχρι στιγμής ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και ξεπερνούν συνολικά τους 150, τόσο στη διάρκεια των μαχών όσο και μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, ελάχιστα γνωστός είναι ο αριθμός των Ιρακινών που σκοτώθηκαν μετά τον πόλεμο. Οι πληροφορίες λένε ότι ανέρχονται σε δεκάδες και αφορούν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε άτομα που φέρεται ότι συνεργάζονται με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, εξέφρασε την άποψη ότι ο ανατραπείς πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται εν ζωή και ότι «όσο πιο σύντομα συλληφθεί ή σκοτωθεί τόσο το καλύτερο για όλους». Σε δηλώσεις του στις ΗΠΑ, μετά την επιστροφή του από το Ιράκ, ο κ. Μπρέμερ είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν μπορεί να έχει την απαραίτητη υποστήριξη για να επανέλθει στην εξουσία. Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν είναι ο Σαντάμ αυτός που οργανώνει τις επιθέσεις κατά των Αμερικανών στρατιωτών, εκτιμώντας ότι οι επιθέσεις είναι έργο καλά εκπαιδευμένων στρατιωτικών μονάδων.

Πήγαν για να μείνουν…

Κατά την άποψη του κ. Μπρέμερ, οι Αμερικανοί πρέπει να προετοιμάζονται για μακρά παραμονή στο Ιράκ, ενώ το ενδεχόμενο να αποκτήσουν οι Ιρακινοί δική τους κυβέρνηση τοποθετείται στο προσεχές έτος. «Ελπίζουμε σε μια Συντακτική Συνέλευση για την εκπόνηση του Συντάγματος μέσα στον Σεπτέμβριο. Δεν γνωρίζω όμως πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για τη σύνταξή του. Σε κάθε περίπτωση θα αποφασίσει ο ιρακινός λαός για το χρονοδιάγραμμα και τη διακυβέρνησή του», κατέληξε ο Αμερικανός διοικητής.

Στην έξαρση των επιθέσεων κατά των Αμερικανών στρατιωτών πρέπει να προστεθεί και το διογκούμενο κύμα αμφισβήτησης της αμερικανικής παρουσίας από τους Σιίτες Μουσουλμάνους. Περισσότεροι από 10.000 Σιίτες πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας στο αμερικανικό αρχηγείο στην ιερή πόλη Νατζάφ, εκδηλώνοντας την υποστήριξή τους στον ιερωμένο Μοκτάντα αλ Σαντρ, εκ των σοβαρών επικριτών της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ.

Η αντίδραση των Σιιτών προκαλεί ανησυχία στους Αμερικανούς, δεδομένου ότι είναι η πληθυσμιακή ομάδα στην οποία πολλά υπολόγιζε για την υποστήριξή της η αμερικανική διοίκηση. Γιατί, από την άλλη πλευρά, υπάρχει εκ των πραγμάτων η εχθρική στάση των Σουνιτών, που συμπορεύθηκε με το καθεστώς του Σαντάμ, από τις τάξεις της οποίας εικάζεται ότι προέρχονται οι ενέδρες και οι επιθέσεις κατά των Αμερικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή