ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΗΣ ΓΟΥΚ ΛΙ

Ανέλαβε ο νέος διευθυντής της ΠΟΥ

ΓΕΝΕΥΗ. O Νοτιοκορεάτης Γιονγκ Γουκ Λι αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, αντικαθιστώντας τη Νορβηγίδα Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ. Στόχος του νέου διευθυντή είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προωθήσει προγράμματα για την καταπολέμηση του έιτζ, επιτρέποντας σε τρία εκατομμύρια ανθρώπους, προσβεβλημένους ήδη από τον ιό, να αποκτήσουν πρόσβαση στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή έως το 2005. Στην εναρκτήρια ομιλία του χθες, κατά την τελετή ανάληψης των νέων του καθηκόντων για τα πέντε επόμενα χρόνια, ο κ. Γιονγκ Λι δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση αυτών που εργάζονται στους τομείς της υγείας ανά τον κόσμο. «H φτώχεια των εξειδικευμένων στον τομέα υγείας επιβραδύνει την πρόοδο στην υλοποίηση στόχων, όπως αυτός του έιτζ. H συνεργασία μας με όλες τις χώρες για το θέμα αυτό θα πρέπει να εντατικοποιηθεί», προσέθεσε.

ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Νεκροί στην Τσετσενία

ΜΟΣΧΑ. Εξι ομοσπονδιακοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με Τσετσένους αντάρτες στη δοκιμαζόμενη Τσετσενία, καθώς ο στρατός ανακοίνωσε ότι απεφεύχθη την τελευταία στιγμή μία ακόμη μαζική επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα Γκρόζνι. Εξι άλλοι Ρώσοι στρατιώτες τραυματίστηκαν στο ίδιο επεισόδιο, που εκδηλώθηκε όταν τριάντα Τσετσένοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σε περίπολο κοντά στην πόλη Ντίσνε Βέντενο, σε ορεινή περιοχή της Τσετσενίας. Σύμφωνα με τον Ρώσο ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου NTV, οι αψιμαχίες άρχισαν γύρω στα μεσάνυχτα και εξελίχθηκαν σε σφοδρές μάχες τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Οπως διατείνονται οι ρωσικές αρχές, οι Τσετσένοι σκόπευαν να επιτεθούν εναντίον ρωσικού κυβερνητικού κτιρίου. Απόδειξη, τα εκρηκτικά που εντόπισε η τοπική αστυνομία σε αυτοκίνητο παρκαρισμένο πολύ κοντά στην είσοδο του κτιρίου.

ΣΤΗΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ KAI TO ΜΠΑΛΙ

Δικάζονται για τις επιθέσεις

ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ. Αρχισαν χθες σε Καζαμπλάνκα και Μπαλί δύο σημαντικές δίκες, σχετιζόμενες με την τρομοκρατία και τον όλεθρο που σκόρπισαν στις δύο αυτές περιοχές ακραιφνείς ισλαμιστικές οργανώσεις. Ενώπιον της μαροκινής δικαιοσύνης προσήλθαν χθες 52 ύποπτα μέλη μιας εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης στην πρώτη δίκη σε άμεση σύνδεση με τις βομβιστικές επιθέσεις της 16ης Μαΐου και τον θάνατο 44 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 12 ισλαμιστών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις. Στο Μπαλί άρχισε χθες η δίκη του τέταρτου κατηγορουμένου. Πρόκειται για τον 30χρονο Αλί Ιμρόν από την Ινδονησία, ο οποίος παραδέχθηκε ότι κατασκεύασε μία από τις δύο βόμβες που εξερράγησαν σε κέντρο διασκέδασης τον περασμένο Οκτώβριο, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 202 τουρίστες. Διεξάγονται ήδη οι δίκες των αδελφών του Αμρόζι και Μουχλάς, όπως και του φερόμενου ως σχεδιαστή των επιθέσεων, Ιμάμ Σαμούντρα. O Αλί Ιμρόν,. ο οποίος ενδέχεται να καταδικαστεί σε θάνατο, είναι ένας από τους τριάντα ανθρώπους που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για ανάμιξή τους στις επιθέσεις του Μπαλί.

ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Εκδοση υπόπτου στις ΗΠΑ

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Δικαστήριο της Γερμανίας ενέκρινε χθες την έκδοση στις ΗΠΑ δύο πολιτών της Υεμένης. Είχαν συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο στη Φρανκφούρτη και θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τη γερμανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, πρόκειται για τον σεΐχη Μοχάμεντ Αλί Χασάν και τον Μοχάμεντ Μοσέν Ζάγιεντ, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι υποστήριζαν την Αλ Κάιντα, αλλά δεν συνδέονται άμεσα με τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Το δικαστήριο της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται πως οι δύο άνδρες δεν θα δικαστούν σε στρατοδικείο ή άλλο ειδικό δικαστήριο και προσέθεσε ότι την τελική απόφαση για την έκδοσή τους θα λάβει η γερμανική κυβέρνηση.

Ο ΠΡΩΗΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑ

Σε κώμα ο Ιντι Αμίν

ΤΖΕΝΤΑ. O πρώην ηγέτης της Ουγκάντας, Ιντι Αμίν, το καθεστώς του οποίου θεωρείται το πιο αιματηρό στην ιστορία της Αφρικής, βρίσκεται σε κώμα. O Ιντι Αμίν εισήχθη την περασμένη Παρασκευή σε νοσοκομείο της πόλης Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη. O Αμίν, ο οποίος προσηλυτίστηκε στον ισλαμισμό πριν από αρκετά χρόνια, ζούσε στη Σαουδική Αραβία, ενώ ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχε ζήσει στη Λιβύη. O πρώην ηγέτης της Ουγκάντα, 78 ετών σήμερα, έφυγε από τη χώρα του το 1979, όταν εξορίστηκε από τα στρατεύματα της Τανζανίας. O ανταποκριτής του BBC στην Ουγκάντα επισημαίνει ότι το δικτατορικό καθεστώς του έχει αφήσει σημάδια, 24 χρόνια μετά τον τερματισμό του. Περίπου 400 χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ιντι Αμίν, ενώ πιστεύεται πως ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερος. Μια ολόκληρη γενιά διανοουμένων από την Ουγκάντα είτε σκοτώθηκαν, γιατί αμφισβήτησαν το καθεστώς του, είτε αναγκάστηκαν να φύγουν στην εξορία.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ KAI ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Συμφώνησαν για τις μειονότητες

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. Ως σημαντικό βήμα στην εκτόνωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ουγγαρία και Σλοβακία με αφορμή τον αμφιλεγόμενο ουγγρικό νόμο για τους Ούγγρους του εξωτερικού, θεωρείται η κατ’ αρχήν συμφωνία για την ουγγρική μειονότητα στη Σλοβακία, που πέτυχαν στις συνομιλίες τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην Μπρατισλάβα, ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Εντουαρντ Κούκαν και ο Ούγγρος ομόλογός του Λάσλο Κόβατς. Σύμφωνα με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών, ο αμφιλεγόμενος αυτός νόμος, του οποίου την εφαρμογή σε σλοβακικό έδαφος εξακολουθεί να απορρίπτει η Μπρατισλάβα, δεν αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών, επιτεύχθηκε όμως συμφωνία για τη συγκεκριμένη υποστήριξη προς την ουγγρική μειονότητα στη Σλοβακία. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας της ουγγρικής μειονότητας στη Σλοβακία Αυτή η ενίσχυση θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν της τη σλοβακική νομοθεσία και θα υλοποιηθεί μέσα από τις αναγνωρισμένες μειονοτικές οργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή