Στο «μικροσκόπιο» τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα

Στο «μικροσκόπιο» τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες δεν αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ανεξάρτητη ομάδα 25 επιφανών επιστημόνων της Βρετανίας, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα σχετική έκθεση. Χωρίς να βεβαιώνουν ότι οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες είναι απολύτως ασφαλείς, οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν διαπίστωσαν ότι αυτές περιέχουν τοξικές ή άλλες δηλητηριώδεις ουσίες οι οποίες μπορούν να βλάψουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πολλές οι αμφιβολίες

Χρειάζεται ασφαλώς περισσότερη μελέτη επί του θέματος, επεσήμαναν, εν όψει των νέων ποικιλιών μεταλλαγμένων οι οποίες θα εμφανιστούν στην αγορά. «Είναι προφανές ότι οι γνωστικές μας ελλείψεις και οι αμφιβολίες θα επιταθούν, καθώς αυξάνονται οι νέες ποικιλίες μεταλλαγμένων καλλιεργειών», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων και επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μπλερ, καθηγητής Ντέιβιντ Κινγκ. Στην έκθεση, η οποία θεωρείται η εγκυρότερη μέχρι τώρα στη Βρετανία για το ζήτημα, καταρρίπτονται τα επιχειρήματα των οικολογικών ομάδων οι οποίες υποστηρίζουν ότι αν οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες διασταυρωθούν με συμβατικές, θα δημιουργήσουν «υπερκαλλιέργειες» οι οποίες θα κατακλύσουν τη βρετανική ύπαιθρο και θα καταστρέψουν τις οργανικές ποικιλίες. Οι οικολογικές οργανώσεις αλλά και οι εχθροί της τεχνολογίας εμμένουν στην άποψή τους και απαιτούν να δοθούν περισσότερα στοιχεία για την ασφάλεια των μεταλλαγμένων προτού η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει να νομιμοποιήσει την καλλιέργειά τους στη χώρα. H περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της Γης» ζητεί να γίνει περισσότερη έρευνα επί του θέματος και τονίζει ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των μεταλλαγμένων για τον άνθρωπο αλλά και για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η ομάδα στρατηγικής της βρετανικής κυβέρνησης, το οικονομικό κέρδος από τις γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες είναι περιορισμένο και δεν συντρέχουν λόγοι για τη διάδοσή τους στη Βρετανία, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Οι οικολόγοι, πάντως, επιμένουν ότι ο βασικός λόγος που δεν πρόκειται να σημειωθεί κέρδος από τα μεταλλαγμένα είναι επειδή οι άνθρωποι δεν θα θέλουν να τα καταναλώνουν.

Η διαμάχη αναφορικά με τα μεταλλαγμένα στη Βρετανία δεν αναμένεται να λήξει σύντομα. Σε μια προσπάθεια να αποφασίσει αν τελικώς θα νομιμοποιήσει την καλλιέργειά τους, η βρετανική κυβέρνηση ενεθάρρυνε και τη δημόσια συζήτηση επί του θέματος.

Δημόσια συζήτηση

Επί οκτώ ολόκληρες εβδομάδες, περισσότερα από 20.000 ερωτηματολόγια εστάλησαν σε ισάριθμους πολίτες οι οποίοι εκλήθησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους για το θέμα. Αρκετές ανταλλαγές απόψεων επί του ζητήματος έγιναν και από πολλούς Βρετανούς στο Διαδίκτυο. Τα αποτελέσματα της δημόσιας συζήτησης, η οποία έληξε επισήμως την περασμένη Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή