Δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη B. Κορέα;

Δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη B. Κορέα;

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Κρυμμένο σε ορεινή τοποθεσία, κάτω από τη γη και μακριά από το πεδίο «βολής» των αμερικανικών δορυφόρων, ενδέχεται να είναι ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της B. Κορέας, όπου προωθείται ανεμπόδιστα η παραγωγή πλουτωνίου για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Αυτή, με λίγα λόγια, είναι η νέα εκρηκτική υποψία των Αμερικανών για τις κρυφές πυρηνικές δραστηριότητες της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, δημοσίευμα που ωστόσο κρίνεται υπερβολικό από τη γειτονική Σεούλ. Αλήθεια ή ψέματα, η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή έρχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την αποτροπή ενός πυρηνικού ολέθρου στη νοτιοανατολική Ασία ή έστω τον αφοπλισμό του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Σύμφωνα με τους New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι με τη βοήθεια αισθητήρων στα βορειοκορεατικά σύνορα εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα αερίου που παράγεται κατά την επεξεργασία πλουτωνίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για κρυπτόν 85, οι εκπομπές του οποίου είναι βέβαιο ότι δεν προέρχονται από τις ήδη γνωστές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Γιονγκ-μπίονγκ αλλά από κάπου αλλού. Το ερώτημα είναι από πού και το ενδεχόμενο να έχει χτιστεί και δεύτερο εργοστάσιο είναι πιθανό, όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, αν και δεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υποψία. Στην απώλεια πειστικών επιχειρημάτων αναφέρθηκε κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Την ίδια ώρα, η πληροφορία προκαλεί οργή στη Νότιο Κορέα, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο Ρο Μου-χιουν, «τέτοιου είδους αναφορές μπορεί να καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην οικονομία». Ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου του κ. Ρο ανέφερε ότι «αβάσιμες και ασαφείς αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης απειλούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στην εθνική οικονομία», ενώ Νοτιοκορεάτες ειδικοί υπογράμμισαν από την πλευρά τους πως η οικοδόμηση ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη Βόρειο Κορέα δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση η απλούστερη των διαδικασιών, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Οι ίδιοι ωστόσο δεν απέκλεισαν, παρά την οργή του προέδρου, το ενδεχόμενο να επαληθευτεί η υποψία.

Στον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος Τύπου Σκοτ Μακ Κλίλαν δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα, αφού δεν του επιτρέπεται να σχολιάζει θέματα μυστικών υπηρεσιών. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να θυμίσει τις πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις της B. Κορέας για την προώθηση μυστικού πυρηνικού προγράμματος και να καταγγείλει ότι οι Βορειοκορεάτες έχουν προβεί σε «σειρά προκλητικών ενεργειών τους τελευταίους μήνες», περιλαμβανομένης της απέλασης των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, IAEA. H εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Μελίσα Φλέμινγκ, απέφυγε να λάβει θέση, διευκρινίζοντας ότι η IAEA δεν μετράει τα επίπεδα των αερίων στα κορεατικά σύνορα και συνεπώς δεν θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την επίμαχη πληροφορία, ακόμη κι αν οι επιθεωρητές της βρίσκονταν ακόμη επί βορειοκορεατικού εδάφους. H αμερικανική πρεσβεία στη Σεούλ αρνήθηκε, επίσης, να προβεί σε σχόλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή