Σε πολιτική δίνη η κυβέρνηση Μπλερ

Σε πολιτική δίνη η κυβέρνηση Μπλερ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στη δίνη του μεγαλύτερου μεταπολεμικού σκανδάλου της Βρετανίας βρίσκεται ο Τόνι Μπλερ από την περασμένη Παρασκευή, όταν η Σκότλαντ Γιαρντ ανακάλυψε το πτώμα του διακεκριμένου επιστήμονα και συμβούλου του υπουργείου Αμυνας, Ντέιβιντ Κέλι, τρία εικοσιτετράωρα μετά την περιπετειώδη κατάθεση του τελευταίου στη Βουλή των Κοινοτήτων για την καταγγελθείσα εξαπάτηση της βρετανικής κοινής γνώμης γύρω από τα περιλάλητα, αλλά άφαντα, όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Τι έγραψαν οι εφημερίδες

«Ο θάνατος ενός δημοσίου υπαλλήλου, θύματος πολέμου» ήταν ο τίτλος σχετικού αφιερώματος της «Ιντιπέντεντ». «Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που κινούν τα νήματα στο σκοτάδι», διερωτώνταν οι «Σάντεϊ Τάιμς». «Υπάρχει ένα καρκίνωμα στην καρδιά της βρετανικής δημόσιας ζωής… H πολιτική έχει μολυνθεί», έγραφε η «Σάντεϊ Μέιλ». «Μάχη για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο Μπλερ», διαπίστωναν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Αν και όλες οι ενδείξεις οδηγούν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Αρχών, στην εκδοχή της αυτοκτονίας, ο πολιτικός σάλος γύρω από το θάνατο του διακεκριμένου μικροβιολόγου και πρώην επιθεωρητή του OHE ανάγκασε τον Μπλερ να αναθέσει στον λόρδο Χάτον, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επίσημη έρευνα, τα πορίσματα της οποίας αναμένονται σε έξι έως οκτώ εβδομάδες. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος πληροφορήθηκε τα συγκλονιστικά νέα εν πτήσει από την Ουάσιγκτον για το Τόκιο, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για έκτακτη σύνοδο της Βουλής των Κοινοτήτων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα ανέβαζε το (πολιτικό) θερμόμετρο, χωρίς να ρίξει φως».

Ο Μπλερ έμεινε κυριολεκτικά άφωνος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, στην ιαπωνική πρωτεύουσα: «Πιστεύετε ότι τα χέρια σας είναι λερωμένα με αίμα; Σκοπεύετε να παραιτηθείτε»; Αργότερα, έχοντας ανακτήσει την ψυχραιμία του, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραδώσει τη σκυτάλη της εξουσίας καθώς, όπως δήλωσε, παραμένει πεπεισμένος ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν δικαιολογημένος. Δεν δίστασε, μάλιστα, να προσθέσει: «Σ’ αυτή τη δουλειά πρέπει να έχει κανείς γερούς ώμους και εγώ τους έχω»! Δεν απέκλεισε, πάντως, να διακόψει τις διακοπές που έχει προγραμματίσει, στις νήσους Μπαρμπάντος, εφόσον του ζητηθεί από τον λόρδο Χάτον να καταθέσει.

Από την πλευρά της, η οικογένεια του εκλιπόντος κατήγγειλε, με γραπτή της δήλωση, ότι «στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, διάφοροι ειδικοί έκαναν ανυπόφορη τη ζωή του Ντέιβιντ και όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση οφείλουν να διαλογισθούν σκληρά και βαθιά γύρω από αυτό το γεγονός». Οπως είναι γνωστό, ο Κέλι κατονομάστηκε ως η κύρια πηγή του BBC, στο πολύκροτο ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπλερ «μαγείρεψαν» το φάκελο για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Στο τελευταίο μήνυμα που έστειλε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του, ο Κέλι έκανε λόγο για «σκοτεινούς παράγοντες που έχουν στοιχειώσει τη ζωή του, παίζοντας διάφορα παιχνίδια». Στο μεταξύ, τόσο η αξιωματική όσο και η εσωτερική αντιπολίτευση του Εργατικού κόμματος απαιτούν να διευρυνθεί η έρευνα που έχει δρομολογηθεί γύρω από την υπόθεση Κέλι και να ξανανοίξει όλος ο φάκελος της βρετανικής συμμετοχής στον πόλεμο κατά του Ιράκ. «Υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από το κατά πόσο ο κόσμος μπορεί να εμπιστεύεται την κυβέρνηση σε σχέση με τις πληροφορίες που διοχετεύθηκαν στο Κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ», δήλωσε σχετικά ο βουλευτής των Συντηρητικών, Ολιβερ Λέτβιν.

Την επανεξέταση της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής στον ιρακινό πόλεμο ζήτησε, με άρθρο του στην «Ιντιπέντεντ», και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του Μπλερ, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος παραιτήθηκε από το κυβερνητικό του αξίωμα σε ένδειξη διαφωνίας του για τον πόλεμο. Από την πλευρά της, η γνωστή ηθοποιός και ακτιβίστρια Γκλέντα Τζάκσον, ένα από τα πλέον διακεκριμένα μέλη των Εργατικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, έθεσε ευθέως ζήτημα παραίτησης του υπευθύνου Επικοινωνίας της κυβέρνησης, Αλαστερ Κάμπελ, του υπουργού Αμυνας Τζεφ Χουν και του ιδίου του Τόνι Μπλερ.

Αλλά και η Κλερ Σορτ, υπουργός των Εργατικών, που επίσης παραιτήθηκε διαφωνώντας με τον πόλεμο στο Ιράκ, καυτηρίασε τις κυβερνητικές επιθέσεις κατά του BBC, με αφορμή την υπόθεση Κέλι, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού του βρετανικού λαού.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τον θάνατο του Κέλι καταδεικνύουν περαιτέρω πτώση της δημοτικότητας του Βρετανού πρωθυπουργού. Το 59% των Βρετανών δηλώνει πως ο Μπλερ έπεσε στην εκτίμησή του το τελευταίο διάστημα και το 39% ζητεί την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα, έναντι 41% των Βρετανών που δεν βρίσκουν τον θάνατο του Κέλι αιτία παραίτησης. Ολα δείχνουν ότι ο Τόνι Μπλερ θα περάσει δύσκολες ώρες στην εθνική συνδιάσκεψη του Εργατικού κόμματος, τον προσεχή Σεπτέμβριο, η οποία αναμένεται να συμπέσει με την ανακοίνωση του πορίσματος για τις συνθήκες θανάτου του διακεκριμένου επιστήμονα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή