Αποχρωσεις

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσδόκιμο ζωής

Πόσα χρόνια θέλετε να ζήσετε; Εκατό, απαντά ο ένας, 120 ανεβάζει κάποιος άλλος, όσα μου μέλλει, απαντά σχεδόν η πλειοψηφία. Σε έρευνα που έγινε στην Ιταλία, το 43% περιόρισε τις απαιτήσεις του στο πεπρωμένο του. Αλλά ανεξάρτητα από τις επιθυμίες μας, τι λένε οι ειδικοί; Οπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις τους στην ετήσια σύνοδο της «World Future Society», που διεξήχθη πρόσφατα στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου το 2075, η επιστήμη θα είναι σε θέση να ανεβάσει το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου στα 180 χρόνια, ίσως και στα 500. «Χτυπάμε την πόρτα της αθανασίας», υποστηρίζει ο Μάικλ Ζέι, καθηγητής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο Μονκλέρ και συγγραφέας δύο βιβλίων αναφορικά με αυτό το θέμα. Βεβαίως, υπάρχει και ο αντίλογος εκ μέρους επιστημόνων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θα επιτευχθεί κάποια επιμήκυνση της ζωής του ανθρώπου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι καμωμένος για την αναπαραγωγή του είδους του και όχι για να ζει επί μακρόν. Δεν έχετε παρά να διαλέξετε με την πλευρά που σας βολεύει, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι στην πρώτη περίπτωση συνδέετε τη μοίρα σας με τους επιστήμονες.

Κάλλιο αργά…

Σε ηλικία 94 χρόνων ο λόρδος Ρέντον, το παλαιότερο μέλος της Βουλής των Λόρδων, πέτυχε στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, παρά το γεγονός ότι από το 1934 οδηγεί το αυτοκίνητό του. Σε όλα αυτά τα 70 σχεδόν χρόνια δεν είχε ποτέ ενδιαφερθεί να βγάλει το δίπλωμά του και κανείς ποτέ δεν τον έλεγξε γι’ αυτό, μέχρι πριν από λίγες ημέρες: είχε ένα αυτοκινητικό ατύχημα και ο τροχονόμος τού συνέστησε να επαναλάβει τις εξετάσεις, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Οταν διαπιστώθηκε ότι δεν είχε καθόλου δίπλωμα, αναγκάσθηκε να υποστεί όλη τη διαδικασία, την οποία πέρασε ευδοκίμως, αλλά αναγκάσθηκε να κολλήσει στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του το γράμμα «L», που σημαίνει νέος οδηγός. Από τη σχετική έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ των υπερηλίκων οδηγών, προέκυψε ότι δεν ήταν ο μοναδικός χωρίς δίπλωμα οδήγησης, ενώ είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 70 χρόνων που επιμένουν σε επανεξέταση για να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησης που κατέχουν. Σε όλα αυτά να προστεθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε η αρμόδια υπηρεσία χορήγησης διπλωμάτων να πείσει όλους τους οδηγούς, και κυρίως τους ηλικιωμένους, να ξαναδιαβάσουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Μεταμόσχευση γλώσσας

Για πρώτη φορά στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά καταγράφηκε και η μεταμόσχευση γλώσσας. Σε 42χρονο που έπασχε από καρκίνο στη γλώσσα και έπρεπε να αφαιρεθεί ένα μεγάλο τμήμα της για να απομακρυνθεί ο κακοήθης όγκος, προτάθηκε να μεταμοσχευθεί αντίστοιχο τμήμα γλώσσας και όχι να ανασυντεθεί με τμήματα μυός που λαμβάνονται από τους κοιλιακούς μυς του ίδιου του ασθενούς. Το εγχείρημα έγινε το περασμένο Σάββατο στη Βιέννη, κρατήθηκε μυστικό μέχρι χθες, διήρκεσε 14 συνολικά ώρες και μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται ενδείξεις απόρριψης του μοσχεύματος. Στον ασθενή χορηγούνται συνεχώς φάρμακα για να αποτραπεί η απόρριψη, αλλά δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί. Αμέσως μετά πρέπει να ελεγχθεί η λειτουργία της νέας γλώσσας, αφού είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο όργανο τόσο στη διατροφή του ατόμου όσο και στην ομιλία.

Σταθερή εικόνα

Πολλές φορές έχουμε διερωτηθεί για τις «σταθερές εικόνες» που αποτυπώνονται στον εγκέφαλό μας, παρά το γεγονός ότι συλλαμβάνουμε παραστάσεις που είναι διαφορετικές η μία από την άλλη. Για πρώτη φορά εξέτασε το θέμα ο Πέρσης μελετητής Αλ Χάζι, το 1083, ο οποίος είπε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ικανός να ανασυνθέτει σταθερές εικόνες ξεκινώντας από μια σειρά μεμονωμένων «ματιών», με γρήγορες μετακινήσεις του ματιού από ένα σημείο στο άλλο ενός αντικειμένου. Από τότε πολλοί επιστήμονες προσπάθησαν να εξηγήσουν το μηχανισμό, χωρίς όμως να το καταφέρουν. Σήμερα, όμως, ερευνητές του Μιλάνου και της Πίζας στην Ιταλία, ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι τα μάτια μας κινούνται 4 έως 5 φορές το δευτερόλεπτο (δηλαδή 150.000 φορές την ημέρα) και μπορούν να συλλαμβάνουν «σταθερές εικόνες», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος, ενώ συλλέγει τις εικόνες, ήδη επεξεργάζεται τις πληροφορίες από τις εικόνες που έχει συλλέξει προηγουμένως. Επειδή λοιπόν ο εγκέφαλος «τρέχει» με ταχύτητα μεγαλύτερη από εκείνη των ματιών, έχει την ικανότητα να απομονώνει «σταθερές εικόνες» του ίδιου του αντικειμένου.

Οικονομία στη N. Υόρκη

Θέλοντας να εξοικονομήσει 75.000 δολάρια το χρόνο, ο δήμος της Νέας Υόρκης αποφάσισε να σβήσει τα διακοσμητικά λαμπιόνια των γεφυρών Μπρούκλιν, Ουίλιαμσμπεργκ, Μανχάταν και Κουίνσμπορο σπάζοντας μια παράδοση που κρατάει από το 1970.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή