ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ

Κίνδυνος για τις ΗΠΑ τα πυρηνικά της B. Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H Βόρεια Κορέα θα έχει στην κατοχή της μέχρι και οκτώ πυρηνικά όπλα μέχρι το τέλος του έτους αν δεν βρεθεί τρόπος διακοπής του πυρηνικού της προγράμματος. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Πέρι, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην κορεατική χερσόνησο συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ. O τελευταίος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί πιθανή την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων από την Βόρεια Κορέα προς τις ΗΠΑ και επεσήμανε ότι η απειλή θα προέλθει από την πώληση των όπλων αυτών σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, άφησε χθες να εννοηθεί ότι η Κίνα θα αναλάβει σύντομα πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου συνομιλιών με το καθεστώς της Πιονγιάγκ. «Δεν γνωρίζω», δήλωσε ο κ. Μπλερ, από το Πεκίνο όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, «τι υποστηρίζει δημόσια η κινεζική κυβέρνηση, αλλά από τις συνομιλίες μου με ηγετικά της στελέχη συμπέρανα ότι θα αναλάβουν νέα πρωτοβουλία τις επόμενες εβδομάδες».

ΣΕ ΟΛΟ ΣΧΕΔΟΤΟΠΛΑΝΗΤΗ

Θύματα ακραίων φαινομένων

ΚΟΡΣΙΚΗ. Τα πρωτοφανή, ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και σημαντικές υλικές ζημιές, αλλά και πυρκαγιές. Από την Κορσική ώς την Πορτογαλία, την Κροατία και τη Γερμανία τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν τυλιχθεί στις φλόγες και οι πυροσβέστες δίνουν τιτάνιες μάχες καθημερινά για να αποτρέψουν τα χειρότερα. O καύσωνας των τελευταίων ημερών αποδεικνύεται επικίνδυνος για τους Φινλανδούς, πολλοί από τους οποίους σπεύδουν στις λίμνες και τα ποτάμια για να βρούνε λίγη δροσιά. Οπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, 17 άνθρωποι πνίγηκαν. Εν τω μεταξύ, στο Νέο Δελχί της Ινδίας μια μητέρα και τα δύο παιδιά της έχασαν τη ζωή τους όταν, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την ινδική χερσόνησο, κατέρρευσε η οροφή του σπιτιού τους, ενώ τρεις ανήλικοι πνίγηκαν σε προάστιο της ινδικής πρωτεύουσας Στις Φιλιππίνες ο τυφώνας Ιμπούντο παρέσυρε τις οροφές κατοικιών και προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόμοια φαινόμενα πλήττουν και τις ΗΠΑ.

ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΝΑΣ

Μετά Βαΐων η υποδοχή της Λιντς

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ. Θερμή υποδοχή ετοιμάζουν οι συμπολίτες της στην Τζέσικα Λιντς, την Αμερικανίδα στρατιωτίνα που τραυματίστηκε στο Ιράκ και η διάσωση της οποίας προβλήθηκε με αρκετές δόσεις υπερβολής από τα μίντια. Οι κριτικοί των αμερικανικών MME, πάντως, εκτιμούν ότι όταν η Λιντς προσγειωθεί στην Παλαιστίνη της Βιρτζίνια, απ’ όπου κατάγεται, για να συναντήσει την οικογένεια και τους φίλους της, η τηλεόραση δεν θα καλύψει το γεγονός ως την επιστροφή ενός τραυματισμένου στρατιώτη, αλλά θα το προβάλλει ως ένα καλογυρισμένο τηλεοπτικό δράμα. «Στην Αμερική δεν έχει πια σημασία αν κάτι είναι αληθινό ή όχι», έγραψε ο εκδότης του περιοδικού «Χάρπερ», Τζον Μακάρθουρ. «O πληθυσμός έχει μάθει να αποδέχεται τα πάντα, είτε πρόκειται για συναισθηματικές ιστορίες, είτε για ψέματα, είτε για πυρηνικές απειλές», σημείωσε ο ίδιος. Θυμίζεται, ότι αν και τα αμερικανικά μίντια παρουσίασαν τη «διάσωση της Λίντς» ως ένα ηρωικό επίτευγμα, οι ιρακινοί γιατροί του νοσοκομείου όπου βρέθηκε η τραυματισμένη Αμερικανίδα διέψευσαν ότι η επίλεκτη μονάδα που ανέλαβε την διάσωση της δεν συνάντησε την παραμικρή αντίσταση.

ΑΠΟ TO PANTZO TOY ΜΠΟΥΣ

Νουθεσίες Μπερλουσκόνι

ΟΣΤΙΝ. O Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάλεσε Αμερικανούς και Ευρωπαίους να αναπτύξουν ενωτική πολιτική και συμπεριφορά. Μιλώντας στους δημοσιογράφους με αφορμή της επίσκεψη του στο ράντσο του Τζορτζ Μπους στο Τέξας, ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε: «Πρέπει να αναπτύξουμε μια ενωτική σχέση και να αποφύγουμε τη διαιρέσεις». «O εγωισμός και ο ναρκισσισμός», υπογράμμισε ο ίδιος, «δεν πρέπει να νικήσουν». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε το έργο του κ. Μπερλουσκόνι και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «υπό την προεδρία της Ιταλίας, η Ευρώπη και η Αμερική θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μαζί τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής». H πρόσκληση του Ιταλού πρωθυπουργού στο εξοχικό του κ. Μπους στο Τέξας θεωρείται επιβράβευση για την στάση της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Επιπλέον, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον επιχειρεί να στείλει το μήνυμα στην Ευρώπη ότι είναι πρόθυμη να συσφίξει τις σχέσεις της μαζί της.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ME ΕΪΤΖ

Ιατρικό κέντρο στην Αφρική

ΓΚΑΜΠΟΡΟΝ. H ίδρυση του πρώτου ιατρικού κέντρου στην Αφρική που ασχολείται αποκλειστικά με την περίθαλψη παιδιών με έιτζ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα σε κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες και την ακαδημαϊκή κοινότητας. Πρόκειται για το Children’s Clinical Center of Excellence, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Μποτσουάνα, στο νοσοκομεio Princess Marina, στην πρωτεύουσα Γκαμπορόν, το οποίο ενισχύθηκε με 10 εκατομμύρια δολάρια από την πολυεθνική εταιρεία φαρμάκων Bristol-Myers Squibb, και στόχο έχει τη θεραπευτική αντιμετώπιση, την εκπαίδευση και την έρευνα που αφορά στη θανατηφόρο νόσο στα παιδιά. H συμμετοχή της εταιρείας εντάσσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της, Secure the Future, ένα πενταετές πρόγραμμα ύψους 115 εκατομμυρίων δολαρίων σε πέντε χώρες της Νοτίου Αφρικής και τέσσερις της δυτικής.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ E.E.

H νόσος των τρελών αγελάδων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. H νόσος των τρελών αγελάδων έχει περιοριστεί σημαντικά σε περισσότερες από τις 15 χώρες της E.E., όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους υπουργούς Γεωργίας της Κοινότητας, παραθέτοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε 4,1 εκατομμύρια αγελάδες τους πρώτους πέντε μήνες του 2003. H επιτροπή ανέφερε 591 θετικές περιπτώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες βρέθηκαν στη Βρετανία -260- που επλήγη περισσότερο από την επιδημία την τελευταία δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή