Οι βόμβες είχαν στόχο τον τουρισμό

Οι βόμβες είχαν στόχο τον τουρισμό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ηταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στον τουρισμό της Ισπανίας και μάλιστα στο απόγειο της τουριστικής περιόδου. Τουλάχιστον 12 τουρίστες τραυματίστηκαν χθες σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στα δημοφιλή θέρετρα Αλικάντε και Μπενιντρόμ της Ισπανίας, προκαλώντας πανικό στους δεκάδες χιλιάδες Βρετανούς και Γερμανούς που κάθε χρόνο κατακλύζουν τις ακτές. Οι επιθέσεις έχουν όλα τα χαρακτηριστικά δράσης Βάσκων αυτονομιστών, οι οποίοι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θέτουν σε λειτουργία το καλοκαιρινό σχέδιο της ETA, προκειμένου να πληγεί και μάλιστα ανεπανόρθωτα η τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Οι δύο εκρήξεις

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο ξενοδοχείο Ρεζιντένσια Μπαΐα της πόλης Αλικάντε, 400χλμ. από την ισπανική πρωτεύουσα. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον οκτώ τουρίστες, ενώ ελάχιστα λεπτά αργότερα μια δεύτερη έκρηξη συντάραξε το διπλανό θέρετρο Μπενιντρόμ, στο ξενοδοχείο Ναντάλ, τραυματίζοντας τέσσερις αστυνομικούς. Οι δρόμοι γέμισαν ασθενοφόρα με τους τραυματιοφορείς να ανοίγουν δρόμο ανάμεσα σε αλαφιασμένους ανθρώπους που έτρεχαν από εδώ κι από εκεί την ίδια ώρα που από τους ορόφους του ξενοδοχείου έπεφταν στον δρόμο κομμάτια από σπασμένα τζάμια. Τα ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν επί ώρες εικόνες με τραυματισμένους τουρίστες που τους μετέφεραν στα ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η αστυνομία, μεταξύ των τραυματιών είναι ένας 22χρονος Γερμανός φοιτητής, ενώ σύμφωνα με το Φόρειν Οφις στο Λονδίνο μια Βρετανίδα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Αλικάντε με ελαφρά τραύματα. Τα ξενοδοχεία -τεράστια συγκροτήματα που προσελκύουν τουρίστες μέτριας οικονομικής εμβέλειας-είχαν εκκενωθεί ελάχιστα λεπτά πριν από τις εκρήξεις, καθώς άγνωστος τηλεφώνησε σε βασκική εφημερίδα και ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπεί την αυτονομιστική οργάνωση ETA. O άγνωστος δεν υπολόγισε σωστά την ώρα της έκρηξης? είχε πει ότι θα πραγματοποιείτο μισή ώρα αργότερα.

Οι τραυματισμοί των τουριστών, αλλά και ο συμβολισμός των εκρήξεων μεσούσης της τουριστικής περιόδου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης. O πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ ορκίστηκε ότι οι βομβιστές θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα δούμε πίσω από τα σίδερα της φυλακής όλους όσοι ευθύνονται για τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, και προανήγγειλε αυστηρότερες ποινές για τους υπευθύνους παρόμοιων επιθέσεων.

Πριν από μια εβδομάδα, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν δύο υπόπτους της ETA στην περιοχή της Παμπλόνα στη Βόρεια Ισπανία, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν εκρηκτικά και όπλα. Πριν από δύο εβδομάδες, δύο άλλα μέλη της ETA καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 3.492 ετών για τη δολοφονία 12 πολιτοφυλάκων στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 1986. Τον περασμένο Αύγουστο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα της Σάντα Πόλα σκοτώνοντας εξάχρονο κορίτσι κι έναν 50χρονο άνδρα, ενώ λίγο αργότερα άλλος εκρηκτικός μηχανισμός ανακαλύφθηκε στην παραλία της πόλης. H δράση των Βάσκων αυτονομιστών διατηρείται ζωντανή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της αντιπαράθεσης της ETA με το επίσημο ισπανικό κράτος. Οκτακόσιοι άνθρωποι έχουν πέσει θύματα της εμμονής για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στη B. Ισπανία.

Ο τουρισμός αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της Ισπανίας. Τη χώρα την προτιμούν πρωτίστως οι Βρετανοί και αμέσως μετά οι Γερμανοί. Χθες, ο υπουργός Τουρισμού Χουάν Κόστα διαβεβαίωσε ότι η Ισπανία είναι τόπος ασφαλής για τους τουρίστες, σπεύδοντας να κατηγορήσει την αυτονομιστική βασκική οργάνωση ότι για μια ακόμη φορά επιχειρεί να διαταράξει τη ζωή των Ισπανών και των επισκεπτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή