Τι ζητάει ο Μαχμούντ Αμπάς από τις ΗΠΑ

Τι ζητάει ο Μαχμούντ Αμπάς από τις ΗΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Αποφασισμένος να επιστρέψει από την Ουάσιγκτον έχοντας εξασφαλίσει τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιπλέον πιέσεις στην ισραηλινή πλευρά εμφανίζεται ο Μαχμούντ Αμπάς. O πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, που την Παρασκευή θα συναντηθεί με το πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο, απέκλεισε, επίσης, κάθε ενδεχόμενο βίαιης καταστολής των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Ο Μαχμούντ Αμπάς θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ για τη δημιουργία αυστηρού χρονοδιαγράμματος, βάσει του οποίου θα καθορίζονται τα βήματα των δύο πλευρών στο πλαίσιο της εφαρμογής του «οδικού χάρτη». «O κ. Αμπάς», δήλωσε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαέμπ Ερεκάτ, «δεν μπορεί να γυρίσει με άδεια χέρια από την Ουάσιγκτον». Από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς δήλωσε χθες από το Κάιρο, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ότι σκοπεύει να εκμεταλλευθεί το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον προκειμένου «να ενημερώσει την κυβέρνηση Μπους ότι το Ισραήλ δεν έχει εκπληρώσει της υποχρεώσεις του έναντι των Παλαιστινίων και ως εκ τούτου πρέπει να ασκηθούν νέες πιέσεις».

Διαμεσολάβηση Μπους

Παλαιστινιακές πηγές αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο κ. Αμπάς, που φέρεται δυσαρεστημένος και από το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έχει συμμορφωθεί με τον όρο περί διάλυσης των παράνομων εβραϊκών οικισμών, θα ζητήσει τη διαμεσολάβηση του κ. Μπους και για τη διακοπή των γιγαντιαίων οχυρωματικών έργων του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη, αλλά και για την άρση της απομόνωσης του Γιασέρ Αραφάτ.

Στο μεταξύ, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 29 του μήνα, προκάλεσε την έκρηξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης όταν ενημέρωσε το κοινοβούλιο ότι η κυβέρνησή του διέταξε την κατεδάφιση των παράνομων οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη. O βουλευτής των Εργατικών, Χαΐμ Ραμόν, έκανε λόγο για «φαρσοκωμωδία», δεδομένου ότι στη θέση των οικισμών που διαλύθηκαν ανεγέρθηκαν άλλοι και τόνισε ότι «έποικοι δεν έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τον μελλοντικό χάρτη του Ισραήλ». H ισραηλινή κυβέρνηση, πάντως, υποστηρίζει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει συμμορφωθεί με τους όρους του ειρηνευτικού προσχεδίου και ότι θα συζητήσει το ενδεχόμενο αποχώρησης του στρατού από τη Δυτική Οχθη, αφού πρώτα το επιτελείο του Αμπάς πατάξει τους παραστρατιωτικούς. O τελευταίος, πάντως, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο χρήσης βίας κατά των ένοπλων οργανώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή