Νέος ρόλος αναζητείται για τον OHE

Νέος ρόλος αναζητείται για τον OHE

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA YOPKH. Τέσσερις μήνες μετά την αποτυχία της διπλωματίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE, με σκοπό την αποφυγή του πολέμου στο Ιράκ, τα Ηνωμένα Εθνη ασχολούνται εκ νέου με την κατάσταση στο μεταπολεμικό πλέον Ιράκ. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία άρχισε χθες, αναμένονται να τεθούν και τα θεμέλια για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του διεθνούς οργανισμού. Υπέρ του νέου δυναμικότερου ρόλου του OHE τάσσονται η Γαλλία και η Ρωσία. Οι δύο χώρες υποστήριξαν ότι προτίθενται να στείλουν άνδρες για να τονώσουν τη διεθνή δύναμη, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στο πολύπαθο Ιράκ, όπου Αμερικανοί στρατιώτες χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στην προσπάθεια για την επιβολή της τάξης. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ αναφέρθηκε στον ρόλο που οφείλει να παίξει ο OHE για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα. Μόνο με συλλογικές προσπάθειες νομιμοποιείται η διεθνής κοινότητα να επιβλέψει τη διαδικασία αποκατάστασης της ειρήνης στην περιοχή, είπε. Και γι’ αυτό, η Ρωσία θεωρεί ότι είναι απαραίτητο το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει ένα νέο ψήφισμα, πρόσθεσε. Υπέρ ενός νέου ψηφίσματος για το Ιράκ τάχθηκε και η Γαλλία, της οποίας ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε τονίσει προηγουμένως ότι δεν μπορεί ο νόμος της ζούγκλας να ορίζει τον κόσμο και ότι είναι απαραίτητος ένας διεθνής οργανισμός, ο οποίος θα ευνοεί την πολυμέρεια. O OHE, πρόσθεσε, έχει ελλείψεις, αλλά είναι απαραίτητος. Αυτό που επιβάλλεται είναι να εκσυγχρονιστεί. O γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διεθνής οργανισμός θα στηρίξει το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ, το οποίο υποστηρίζουν οι Αμερικανοί. Ωστόσο ο κ. Ανάν στην έκθεση που παρουσίασε μία μόλις ημέρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημείωνε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί από το εξωτερικό και ότι οι Ιρακινοί πρέπει να έχουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα αποκατασταθεί η εθνική τους κυριαρχία. Διπλωματικές πηγές στον OHE ανέφεραν πάντως ότι στη συνεδρίαση δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση με την οποία θα αναγνωρίζεται η νομιμότητα του κυβερνητικού συμβουλίου στο Ιράκ.

Πρόβα τζενεράλε από τον Φίσερ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αποκτήσει ενιαία φωνή στον τομέα της αμυντικής πολιτικής και της ασφάλειας, αν πραγματικά επιθυμεί να έχει εξέχοντα λόγο στις διεθνείς υποθέσεις. Αυτό δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, κάνοντας ουσιαστικά πρόβα τζενεράλε για το αξίωμα που φημολογείται ότι θα καταλάβει μετά την έναρξη ισχύος του Ευρωπαϊκού Συνταγματος το 2005: αυτό του υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. O κ. Φίσερ εκτιμά ότι ο πόλεμος στο Ιράκ άφησε να αναδειχθούν οι εγγενείς δυσκολίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έδειξε ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοιων διαστάσεων κρίση. H Γερμανία, σημειωτέον, ηγείται των χωρών εκείνων που επιδιώκουν περισσότερη σύμπραξη προκειμένη η Ευρωπαϊκή Ενωση να εξισορροπήσει την ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών. «H ιρακινή κρίση έδειξε ότι δεν δούλεψε η κοινή εξωτερική πολιτική της EE», δήλωσε ο κ. Φίσερ για να προσθέσει: «Οφείλουμε να μάθουμε να μιλάμε με ενιαία φωνή για θέματα ασφάλειας και άμυνας». Μέχρι πρότινος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν διστακτικές ως προς το ενδεχόμενο ενίσχυσης της κοινής εξωτερικής πολιτικής. Στο νέο σχέδιο Συντάγματος προβλέπεται θέση υπουργού Εξωτερικών και όλοι δείχνουν Φίσερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή