Νέα Ρουάντα κινδυνεύει να γίνει η Λιβερία

Νέα Ρουάντα κινδυνεύει να γίνει η Λιβερία

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MONPOBIA. Το φάσμα ενός τρομακτικού λουτρού αίματος βρίσκεται προ των πυλών της λιβεριανής πρωτεύουσας, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων του προέδρου Τέιλορ και των ανταρτών που μάχονται να τον εκτοπίσουν, ενώ διεθνείς οργανώσεις περιγράφουν ως εφιαλτική την κατάσταση από ανθρωπιστικής πλευράς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των αμάχων.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του OHE για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, Ντάνιελ Αουστμπέργκερ, ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανέφερε ότι, στη διάρκεια των έξι τελευταίων εβδομάδων, τα κρούσματα χολέρας τετραπλασιάσθηκαν στη Μονρόβια, ξεπερνώντας τα 1.600. Ηδη, 16 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και εκφράζονται φόβοι για ανεξέλεγκτη εξάπλωση της επιδημίας. Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυσθεί από τραυματίες και ασθενείς διαφόρων μολυσματικών νόσων και το ιατρικό προσωπικό, που στερείται στοιχειωδών μέσων, βρίσκεται σε απόγνωση.

Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, η λιβεριανή πρωτεύουσα -τελευταίο προπύργιο του Τέιλορ σε μια χώρα που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους αντάρτες- έγινε θέατρο των σφοδρότερων συγκρούσεων, ενώ η αμερικανική πρεσβεία, στην οποία είχαν καταφύγει εκατοντάδες άμαχοι, βομβαρδιζόταν αδιάκοπα, επί δυόμισι ώρες, από όλμους. Αμερικανικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στο χώρο της πρεσβείας απ’ όπου οι πεζοναύτες απομάκρυναν, υπό καταρρακτώδη βροχή, 23 παγιδευμένους δημοσιογράφους και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Το σκηνικό θύμιζε την άλωση της Σαϊγκόν από τους Βιετκόγκ. Ενας Αμερικανός δημοσιογράφος ήταν μεταξύ των τραυματιών από τους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς. Τα θύματα των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών υπολογίζονται περί τα 700 από τις λιβεριανές αρχές.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την οργάνωση των ανταρτών (Λιβεριανοί Ενωμένοι για Συμφιλίωση και Δημοκρατία) για «ανευθυνότητα και τυφλή χρήση πυρός» και απηύθυνε έκκληση στις γειτονικές χώρες της Δυτικής Αφρικής να εμποδίσουν τη διοχέτευση όπλων στις αντιμαχόμενες φατρίες της Λιβερίας. O πρόεδρος Μπους, από το ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας, υπονόησε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την αποστολή αμερικανικής ειρηνευτικής δύναμης στη σπαρασσόμενη χώρα. «Ανησυχούμε για τους ανθρώπους μας εκεί», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε». O Μπους έχει τονίσει ότι συναρτά την αποστολή στρατευμάτων με την απομάκρυνση του Τέιλορ.

Ο τελευταίος έχει αποδεχθεί, τουλάχιστον φραστικά, την προσφορά πολιτικού ασύλου από τον πρόεδρο Ομπάσαντζο της Νιγηρίας, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για την παράδοση της εξουσίας την άφιξη ειρηνευτικής δύναμης από άνδρες των Δυτικών αφρικανικών κρατών. Στη διάρκεια τηλεφωνικής του συνέντευξης με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Τέιλορ, ο οποίος έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «η ιδανική λύση θα ήταν να αποσταλούν Αμερικανοί στρατιώτες» και εξέφρασε την επιθυμία να συζητήσει απευθείας με τον Μπους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μετά τις εφιαλτικές εξελίξεις της Δευτέρας, εκατοντάδες εξαγριωμένοι Λιβεριανοί έσυραν πτώματα ομοεθνών τους, που έπεσαν θύματα των βομβαρδισμών και τα εναπόθεσαν πλάι στους τοίχους της αμερικανικής πρεσβείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων. «Πεθαίνουμε αβοήθητοι», ωρυόταν ένας από το οργισμένο πλήθος, μπροστά στους φρουρούς της πρεσβείας, ενώ άλλος ομοεθνής του ύψωνε πλακάτ με το σύνθημα: «Σήμερα ο Τζορτζ Μπους δολοφονεί το λαό της Λιβερίας». Εν μέσω αυτής της χαοτικής ατμόσφαιρας, ο γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν, ζήτησε επείγουσα αποστολή στρατευμάτων με προσωπική επιστολή του στον πρόεδρο Μπους και τους ηγέτες των δυτικών, αφρικανικών κρατών. Οι στρατιωτικοί ηγέτες των τελευταίων συναντήθηκαν χθες, κεκλεισμένων των θυρών, στο Ντακάρ σε αναζήτηση κοινής παρέμβασης στη λιβεριανή κρίση. O πρόεδρος της Νιγηρίας δήλωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός προτού αναπτυχθούν ειρηνευτικά στρατεύματα. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Μπους, παρά το ανανεωμένο ενδιαφέρον του για την Αφρική, εμφανίζεται διστακτικός να αποστείλει στρατεύματα αφενός μεν λόγω των περιπλοκών που αντιμετωπίζει στο Ιράκ, αφετέρου δε εξαιτίας των πικρών αναμνήσεων από την ανάλογου είδους επέμβαση που είχε αποφασίσει ο πατέρας του στη Σομαλία. Ωστόσο, ο κίνδυνος να μετατραπεί η Λιβερία σε μια δεύτερη «Ρουάντα» -όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι σφαγιάστηκαν σε φυλετικές συγκρούσεις υπό τα αδιάφορα βλέμματα του δυτικού κόσμου- κάθε άλλο παρά ρητορικός διαγράφεται, απαιτώντας την άμεση ανάληψη των ευθυνών της διεθνούς κοινότητας. Χθες, πάντως, η E.E. τάχθηκε υπέρ της «έγκαιρης αποστολής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή