ΚΟΣΜΟΣ

Αποχρωσεις

Το κόστος της πρόληψης

Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί και προβλέπουν ότι μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες η Κωνσταντινούπολη θα πληγεί από ένα σεισμό έντασης άνω των 7 Ρίχτερ. Με δεδομένα το σαθρό του εδάφους και -κυρίως- το ακατάλληλο των κτιριακών κατασκευών της τουρκικής μεγαλούπολης των 10 και πλέον εκατομμυρίων ψυχών, όπου συνυπάρχουν μεγαλειώδη μνημεία της βυζαντινής και οθωμανικής εποχής, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στην περίπτωση εκδήλωσης σεισμού έντασης 7,5 Ρίχτερ, περί τα 252.000 κτίρια θα υποστούν σοβαρές ζημιές, τουλάχιστον 25.000 από αυτά θα καταρρεύσουν, προκαλώντας τον βέβαιο θάνατο σε 70.000 άτομα. Ανυπολόγιστες, φυσικά, θα είναι οι ζημιές σε όλον τον ιστό της πόλης, κοινωνικό και οικονομικό. Με βάση αυτό το καταστροφολογικό σενάριο, οι ειδικοί καλούν την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα 10ετές πρόγραμμα ενίσχυσης των κτιριακών δομών της Κωνσταντινούπολης κόστους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεκινώντας από τα μνημεία, τα κτίρια διοίκησης και κοινής ωφέλειας και καταλήγοντας στις κατοικίες, όσους ορόφους και αν διαθέτουν. Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι το 1999 τα περίχωρα της Πόλης επλήγησαν από σεισμό που άφησε πίσω του πάνω από 20.000 νεκρούς.

Κίνα και καλλιστεία

Οι καιροί άλλαξαν και αδιανόητα δεν υπάρχουν ούτε για την Κίνα, αφού και σε αυτή την κομμουνιστική χώρα θα δούμε να φιλοξενείται η τελική φάση για την ανάδειξη της Μις Κόσμος 2003. Οι κινεζικές αρχές μετά το ισχυρό κτύπημα που δέχθηκαν στην οικονομία τους εξαιτίας της εκδήλωσης του ιού SARS, που προκάλεσε τον θάνατο 348 ατόμων με παράλληλο αποκλεισμό της χώρας ως τουριστικό και επιχειρηματικό προορισμό διεθνώς, ανακοίνωσαν επισήμως ότι θα φιλοξενήσουν την τελετή στο τροπικό θέρετρο της νήσου Χαϊνάν, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. H τελετή στις 6 Δεκεμβρίου, μαζί με τις παράλληλες εκδηλώσεις που τη συνοδεύουν, θα τονώσει την τουριστική βιομηχανία της Κίνας, προσελκύοντας στο όμορφο νησί χιλιάδες επισκέπτες, σε μια εποχή που υποχωρούν άλλα τουριστικά θέρετρα διεθνώς. Υπόσχονται μάλιστα ησυχία και χαλάρωση, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν στην περσινή τελετή στη Νιγηρία, η οποία τελικώς μετακόμισε στο Λονδίνο, μετά τον θάνατο άνω των 200 ατόμων εξαιτίας των αντιδράσεων στην αφρικανική χώρα.

Θαυματουργή πίτσα

Σε μια εποχή που γίνεται τόση συζήτηση για τη διατροφή και τις επιπτώσεις της στην υγεία, από την Ιταλία μας έρχεται μια ευχάριστη, όχι μόνο γευστικά, είδηση. H κατανάλωση πίτσας μία ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα όχι μόνον έχει θρεπτική αξία, αλλά συντελεί και στην καταπολέμηση ή την μη προσβολή από καρκίνο. Μελέτη που έγινε σε 8.000 Ιταλούς που καταναλώνουν συστηματικά πίτσα διαπιστώθηκε ότι έχουν μειωμένες κατά 59% τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του οισοφάγου και κατά 29% λιγότερες τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ειδικοί τονίζουν ότι γνώριζαν την προστατευτική ιδιότητα της τομάτας, που χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό της πίτσας, αλλά δεν περίμεναν ότι η πίτσα ως συνολική μορφή εδέσματος θα παρείχε τέτοια προστασία. Εννοείται ότι πίτσα εννοούμε εκείνη που παρασκευάζεται με αγνά υλικά και είναι της ώρας στο φούρνο.