Θα τιμωρείται η μουσική «πειρατεία» στο Διαδίκτυο

Θα τιμωρείται η μουσική «πειρατεία» στο Διαδίκτυο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φαινόμενο της πειρατείας της μουσικής, όπως αυτό έχει γιγαντωθεί μέσω του Διαδικτύου, ανάγκασε τους συλλογικούς φορείς που αντιπροσωπεύουν την παραγωγή, διάθεση και διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων όλων όσοι σχετίζονται με τη μουσική, να λάβουν τα πρώτα δραστικά μέτρα εναντίον όλων εκείνων που ασκούν την «πειρατεία» συστηματικά.

Κατά φοιτητών

Ετσι, η RIIA, η Οργάνωση της Βιομηχανίας Εγγραφής Μουσικής των ΗΠΑ, στράφηκε κατά φοιτητών αμερικανικών κολεγίων για τους οποίους έχει συγκεκριμένες αποδείξεις κλοπής μουσικών κομματιών μέσω του Διαδικτύου. Ομως, η RIIA επειδή δεν είχε τα ονόματά τους αλλά μόνον το στοιχείο ότι η υποκλοπή έγινε μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών των κολεγίων, ζήτησε με δικαστική κλήση τη γνωστοποίηση των ονομάτων. Τα δύο κολέγια, της Βοστώνης και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (το γνωστό MIT), παρόλο που γνωστοποίησαν ότι δεν θα προσπαθήσουν να αποκρύψουν τα ονόματα των σπουδαστών τους, απέρριψαν τις δικαστικές κλήσεις με το αιτιολογικό ότι δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία. H αποστολή δικαστικών κλήσεων αποτελεί ένα μόνον μέρος της στρατηγικής που υιοθέτησε η αμερικανική μουσική βιομηχανία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τους μεμονωμένους «πειρατές».

Θα δώσουν ονόματα

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των δύο κολεγίων δήλωσαν ότι από τη στιγμή που οι δικαστικές κλήσεις θα επιδοθούν ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία, είναι έτοιμοι να δώσουν τα ονόματα των σπουδαστών τους που υπέπεσαν στο παράπτωμα. Το θέμα αφορά ειδικότερα σε ένα σπουδαστή του MIT και τρεις του κολεγίου της Βοστώνης.

Μέχρι στιγμής η RIIA έχει στείλει συνολικά 871 δικαστικές κλήσεις, τουλάχιστον 75 ημερησίως, δήλωσαν αμερικανικές δικαστικές πηγές. H RIIA ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά κατά όλων εκείνων, ατόμων και φορέων, που μαζικά «κατεβάζουν» μουσική από το Διαδίκτυο, αλλά για την ώρα ξεκίνησε τον δικαστικό αγώνα εναντίον ατόμων που έχουν κάνει «πειρατεία» σε πέντε το πολύ τραγούδια. Οι χρήστες που θα εντοπισθούν και θα δικασθούν, σύμφωνα με το νόμο περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, για «πειρατεία» αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 750 έως και 150.000 δολάρια.

Αμεση ήταν η αντίδραση όλων όσοι «κατεβάζουν» μουσική και τραγούδια από το Διαδίκτυο, κυρίως νέοι στην πλειοψηφία τους. Ηδη αποφεύγουν, καταγγέλλοντας, τα νέα προγράμματα που «αποκαλύπτουν» την ταυτότητα χρηστών όταν «κατεβάζουν» μουσική.

Θα εμποδίζει ξένους

Από την πλευρά της η κατ’ εξοχήν σημαντικότερη διαδικτυακή πύλη ανταλλαγής μουσικών κομματιών μέσω Διαδικτύου, το «Kazaa-lite», ανακοίνωσε ότι θα εμποδίζει ξένους να εντοπίζουν τις διευθύνσεις χρηστών του προγράμματός της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή