«Απαγορεύεται το κάπνισμα» στη Νέα Υόρκη

«Απαγορεύεται το κάπνισμα» στη Νέα Υόρκη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Τίνα Κούρτζαλτς μόλις είχε τελειώσει χθες το γεύμα της στο μικρό μπαρ στην Ιθάκα της Νέας Υόρκης και με τον αέρα μιας απελευθερωμένης γυναίκας άνοιξε το πακέτο με τα τσιγάρα της, έβγαλε ένα και το άναψε νωχελικά. Απέναντί της, ο ιδιοκτήτης του μπαρ Αλαν Σαϊκόνεν φυσούσε και ξεφυσούσε από τον εκνευρισμό του, ώς τη στιγμή που σηκώθηκε, στάθηκε μπροστά στην κυρία και της είπε: «Δεν μπορείτε να καπνίζετε εδώ. Δεν υπάρχει ούτε ένα εστιατόριο ή μπαρ στη Νέα Υόρκη που να μπορείτε να καπνίσετε πια». Στην πραγματικότητα, η θεριακλού κυρία Κούρτζαλτς απολάμβανε το τελευταίο τσιγάρο σε δημόσιο χώρο. Το πάθος της, από την επομένη (χθες το πρωί) θα πρέπει να βρει τρόπο να το τιθασεύσει ή να βρει καινούργιο, καθώς τίθεται σε ισχύ και επισήμως ο νόμος κατά του καπνίσματος. Είναι δε τόσο στενά τα περιθώρια παράκαμψης του νόμου, ώστε ορισμένοι Νεοϋορκέζοι, θέλοντας να διακωμωδήσουν τα πράγματα, διατείνονται ότι στο εξής θα είναι πολύ πιο εύκολο να ανοίξεις φάρμα με τσιντσιλά κάπου στα προάστια της Νέας Υόρκης παρά να ανάψεις τσιγάρο σε μπαρ ή σε εστιατόριο οπουδήποτε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Οι καπνιστές της μεγαλούπολης αισθάνονται ήδη πιεσμένοι εξαιτίας των πρώτων απαγορεύσεων που ξεκίνησαν τον Μάρτιο, ωστόσο η πληροφορία ότι ο νόμος στην τελική του μορφή είναι πολύ αυστηρότερος έχει προκαλέσει κύματα πανικού. Ως χθες, οι καπνιστές μπορούσαν να καπνίζουν στα cigar bars, αλλά και σε μπαρ ή εστιατόρια που είχαν διαμορφώσει μικρούς, κατάλληλους χώρους για καπνίζοντες ή σε μπαρ με δύο ή τρεις ιδιοκτήτες και όχι υπαλλήλους. Παράλληλα, επιτρεπόταν στον ιδιοκτήτη ενός μπαρ ή εστιατορίου να διαθέσει το 25% του εξωτερικού του χώρου ειδικά σε καπνίζοντες. Επί τη βάσει του νέου νόμου, τα tobacco bars και το 25% παραμένουν εν ισχύ, αλλά τίθενται εκτός νόμου οι ειδικά κλιματιζόμενοι χώροι για καπνιστές και φυσικά δεν ισχύει το προνόμιο των δύο ή τριών ιδιοκτητών που δεν απασχολούν υπαλλήλους.

Κανείς δεν δείχνει να είναι ευτυχισμένος με τα νέα μέτρα. Ορισμένοι εκφράζουν δημοσίως τη δυσαρέσκεια τους, όπως ο Τζον Λάχερ, ο οποίος είναι κατασκευαστής και τακτικός καπνιστής. «Ξέρετε τι έχει γίνει αυτή η χώρα; Κομμουνιστική!» H Τζόαν Σάου, σύζυγος ιδιοκτήτη μπαρ, εκτιμά ότι η απαγόρευση να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πελατεία, αν δεν θα της δώσει ένα τελειωτικό κτύπημα.

Υπάρχουν και ευχαριστημένοι

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Αυτή που θεωρεί ότι είναι καιρός πια ο κόσμος να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες κι ότι «αν δεν καπνίζουμε στους δημόσιους χώρους, ίσως συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στη μείωση των κινδύνων για την υγεία μας, αλλά και την υγεία των συνανθρώπων μας», Οι ίδιοι διαφωνούν με τους επικριτές του νόμου, ιδίως όταν λένε ότι μοιάζει περισσότερο με βλασφημία και λιγότερο τραύμα.

Ολα δείχνουν ότι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης M. Μπλούμπεργκ είναι αποφασισμένος να περιφρουρήσει την υγεία των κατοίκων της. Κι ενώ οι καπνοβιομηχανίες ήδη αρχίζουν να ανησυχούν, οι καπνιστές της πόλης θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να προσαρμοστούν πλήρως, αλλιώς…. τα πρόστιμα θα πέφτουν βροχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή