ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΜΦΩΝΑ ME THN IATPIKH ΣΧΟΛΗ TOY XAPBAPNT

H εξέταση PSA δεν «δείχνει» πάντα καρκίνο του προστάτη

ΒΟΣΤΩΝΗ. H διαδεδομένη εξέταση PSA για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη αποτυγχάνει σε ποσοστό 82% στους άνδρες που έχουν ξεπεράσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της δρος Ρίνα Πούνγκλια της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, η ακρίβεια της εν λόγω εξέτασης έχει υπερεκτιμηθεί επειδή οι γιατροί αποφεύγουν να επανεξετάσουν τα φαινομενικά «καθαρά» αποτελέσματα. Σήμερα, οποιοδήποτε αποτέλεσμα της εξέτασης κάτω από το επίπεδο 4 θεωρείται «καθαρό». Παρά ταύτα, το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ιδρυμα υποστηρίζει ότι το επίπεδο που υποδεικνύει τον υγιή προστάτη πρέπει να μειωθεί στο 2,6, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται ότι υγιείς άνδρες θα πρέπει να υποστούν επίπονες βιοψίες προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν πάσχουν από καρκίνο.

ΓΙΑ TO ΚΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Γερμανοί ενοχοποιούν Αμερικανούς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σχεδόν ένας στους τρεις Γερμανούς κάτω των 30 ετών πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση ίσως υποστήριξε την 11η Σεπτεμβρίου τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εβδομαδιαίας Die Welt. Στην ερώτηση εάν πιστεύουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει διατάξει τις επιθέσεις, το 31% των ερωτηθέντων κάτω των 30 ετών απάντησε «ναι», ενώ το 19% του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε με τον ίδιο τρόπο. Στην ίδια έρευνα, το 68% των Γερμανών πιστεύει ότι τα MME απέκρυψαν την αλήθεια γύρω από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο.

ΑΠΟ TH ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ME ΤΟΜΠΟΥΣ

Τι θα «κερδίσει» ο Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ. Το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς είναι άμεσα εξαρτημένο από τα αποτελέσματα της σημερινής του συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στην Ουάσιγκτον. «O κ. Αμπάς», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών των Παλαιστινίων, Ναμπίλ Αμρ, «πρέπει να στηριχθεί από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλιώς θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο εσωτερικό μέτωπο». O τελευταίος, μάλιστα, αποκάλυψε ότι όταν επιστρέψει ο κ. Αμπάς από τις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του κοινοβουλίου προκειμένου να συζητηθούν τα συμπεράσματα της επίσκεψης και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό». Οι Παλαιστίνιοι ευελπιστούν ότι ο κ. Μπους θα ασκήσει πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή. Στα αιτήματα της Παλαιστινιακής Αρχής συμπεριλαμβάνονται η απελευθέρωση των κρατουμένων, η άρση της απομόνωσης του Γιάσερ Αραφάτ και η περαιτέρω αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα. Το Ισραήλ, πάντως, ανακοίνωσε χθες ότι θα απελευθερώσει μόλις 350 κρατουμένους, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται μέλη της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ.

ΟΠΩΣ TO ΙΔΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ

Το Ιράν ανακρίνει μέλη της Αλ Κάιντα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι κρατάει ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν, οι συλληφθέντες ανακρίνονται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανάμεσά τους βρίσκονται ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν την Τεχεράνη ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, παρέχοντας καταφύγιο σε μέλη της Αλ Κάιντα, κάτι όμως που αρνείται η ιρανική ηγεσία.

ΣΤΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΧωΡΑΣ

Η «πρώτη» του αφγανικού στρατού

ΚΑΜΠΟΥΛ. O νέος στρατός του Αφγανιστάν διεξάγει από τη Δευτέρα την πρώτη του «πολεμική επιχείρηση» στη νοτιοανατολική επαρχία Πάκτια της χώρας. H επιχείρηση, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη των δυνάμεων του συμμαχικού συνασπισμού, ονομάζεται Warrior Sweep, σύμφωνα με τον Αμερικανό συνταγματάρχη Ρόντνεϊ Ντέιβις. «O νέος στρατός του Αφγανιστάν», τόνισε ο τελευταίος, «έχει ως αποστολή να σκοτώνει και να συλλαμβάνει όσους μάχονται τη συμμαχία, να καταστρέφει τα κρησφύγετά τους και να παρεμποδίζει τις δραστηριότητές τους στην κοιλάδα Ζορμάτ». «Σκοπός της επιχείρησης», υπογράμμισε ο κ. Ντέιβις, «είναι να υποστηριχθεί η κεντρική κυβέρνηση της Καμπούλ».

ΓΙΑ ΤΗΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΘΟΡαΣ

Θα «απολογηθεί» ο Ετσεβίτ

ΑΓΚΥΡΑ. Παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να ερευνήσει τις κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι ο κ. Ετσεβίτ θα είναι ανάμεσα στους πρώην πολιτικούς που θα κληθούν να απαντήσουν στις κατηγορίες εναντίον τους. Είκοσι πέντε πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, κατηγορούνται για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση απέσυρε χθες νομοσχέδιο με το οποίο χορηγούνταν αμνηστία στους Κούρδους αυτονομιστές, όταν η αντιπολίτευση καταψήφισε ένα άρθρο του νομοσχεδίου.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Στο «σκοτάδι» χθες η Ιταλία

ΡΩΜΗ. Διακοπές ρεύματος έγιναν χθες σε όλη την Ιταλία εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης, αλλά και της παρατεταμένης ξηρασίας που πλήττει τη χώρα και επηρεάζει άμεσα τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της. H κατανάλωση αυξήθηκε κατακόρυφα τους θερινούς μήνες που εφέτος είναι ιδιαίτερα ζεστοί, με την υπερβολική χρήση των «αδηφάγων» σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κλιματιστικών. Παράλληλα, η ξηρασία έχει μειώσει σημαντικά τη στάθμη των ποταμών και, επομένως, την παραγωγή των υδροηλεκτρικών και θερμοηλεκτρικών σταθμών της χώρας. Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια πολίτες της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων έμειναν χωρίς ηλεκτρικό για αρκετές ώρες, εξαιτίας της υπερφόρτωσης του συστήματος και της μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύεται από τη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή