Το BBC δίνει κασέτα με τη φωνή του καθηγητή Κέλι

Το BBC δίνει κασέτα με τη φωνή του καθηγητή Κέλι

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κασέτα που αποδεικνύει ότι ο νεκρός καθηγητής Κέλι πράγματι είπε τουλάχιστον κάποια από τα όσα του αποδίδονται, ανακοίνωσε ότι διαθέτει το BBC, προξενώντας εκνευρισμό στη βρετανική κυβέρνηση. H ύπαρξη της κασέτας εξηγεί την επιμονή του BBC να στηρίζει τους δημοσιογράφους του παρά τις πιέσεις.

Τι περιέχει η κασέτα

Στην κασέτα, ο καθηγητής Κέλι ισχυρίζεται ότι η Ντάουνιγκ Στριτ ζητούσε «απελπισμένη» πληροφορίες για τους κινδύνους των όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν και ότι «υπερέβαλε πέρα από κάθε μέτρο» στις δηλώσεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορούσε να εξαπολύσει όπλα μαζικής καταστροφής με ετοιμότητα 45λέπτου. Συγκεκριμένα, στην κασέτα η φωνή που το BBC λέει ότι ανήκει στον Κέλι ακούγεται να λέει για τα περίφημα 45 λεπτά. «Ηταν μια δήλωση που έγινε αντικείμενο υπερβολής πέρα από κάθε μέτρο. Ζητούσαν πληροφορίες απελπισμένοι, πίεζαν έντονα για πληροφορίες τις οποίες θα μπορούσαν να δημοσιεύσουν. Αυτή ήταν μία πληροφορία που εμφανίστηκε και την άδραξαν, πράγμα ατυχές».

Και ο Κέλι συνεχίζει: «Γι’ αυτό υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες και στο Γραφείο του πρωθυπουργού – διότι αυτήν την πληροφορία την ενστερνίστηκαν (σ.σ. προφανώς στο γραφείο του πρωθυπουργού), και αφού είχε γίνει αυτό, ήταν δύσκολο να τους την πάρει κανείς πίσω». Τη συζήτηση αυτή, ο Κέλι την είχε κάνει με τη δημοσιογράφο του BBC Σούζαν Γουότς, η οποία είχε μεταδώσει τις πληροφορίες επικαλούμενη «ανώνυμη πηγή». Αντίστοιχο ήταν και το περιεχόμενο εκπομπής του δημοσιογράφου του BBC Αντριου Γκίλιγκαν, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στα 45 λεπτά. Τόσο ο Γκίλιγκαν όσο και η Γουότς είχαν μιλήσει με τον καθηγητή Κέλι.

Δεν αναφέρει τον Κάμπελ

Στο τμήμα της κασέτας που διέρρευσε χθες στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο Κέλι δεν ακούγεται να κάνει προσωπική αναφορά στον Αλαστερ Κάμπελ, τον επικεφαλής των επικοινωνιών της Ντάουνιγκ Στριτ, τον οποίο είχε κατονομάσει ο Γκίλιγκαν σε άρθρο με το οποίο επεξηγούσε τα της εκπομπής του.

Το BBC σκοπεύει να καταθέσει την κασέτα αυτή στην επιτροπή του δικαστή Χάτον που διερευνά τα περιστατικά που περιβάλλουν το θάνατο του Κέλι. Αν το περιεχόμενο της κασέτας είναι πράγματι αυτό που αποκαλύφθηκε χθες, το συμπέρασμα είναι ότι ο Κέλι είπε ψέματα στην κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, όπου ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν ο ίδιος η κύρια πηγή των πληροφοριών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ο Κέλι σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν ακέραιος και τίμιος άνθρωπος, θα εξηγούσε ενδεχομένως τα βαθύτατα αισθήματα απελπισίας που ίσως οδήγησαν στην αυτοκτονία του, τρεις ημέρες μετά την κατάθεση.

Μεταξύ αυτών που κατηγορούνται ότι έδωσαν το όνομα του Κέλι στη δημοσιότητα, εκθέτοντάς τον σε τεράστιες πιέσεις, είναι ο υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν, με το υπουργείο του οποίου συνεργαζόταν ο νεκρός επιστήμονας. Χθες το απόγευμα, ο Χουν επεσκέφθη τη χήρα του Κέλι Τζάνις. Εξερχόμενος από το σπίτι του Κέλι, θλιμμένος, ο Χουν ρωτήθηκε ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής του. «Ηρθα να δω την κ. Κέλι», απάντησε ο υπουργός με φωνή που μόλις ακουγόταν. Ούτε ο ίδιος ούτε το γραφείο τύπου του υπουργείου θέλησαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για μια επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε «προσωπική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή