Αμφίβολο αν ο θάνατός τους επηρεάσει την αντίσταση

Αμφίβολο αν ο θάνατός τους επηρεάσει την αντίσταση

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ.Οι εύλογες προσδοκίες των Αμερικανών για περιορισμό, αν όχι και τερματισμό των ένοπλων επιθέσεων που δέχονται τα στρατεύματά τους, ύστερα από την εξόντωση των αδελφών Χουσεΐν, μετριάσθηκαν χθες, ύστερα από τα νέα, αιματηρά πλήγματα της ιρακινής αντίστασης, που στοίχισαν τη ζωή σε δύο Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ άλλοι εννέα τραυματίσθηκαν. Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και επτά τραυματίσθηκαν χθες το πρωί κοντά στη Μοσούλη -την πρωτεύουσα του Βόρειου Ιράκ, όπου βρήκαν τον θάνατο οι Ουντάι και Κουσάι- όταν δύο στρατιωτικά οχήματα χτυπήθηκαν από έκρηξη νάρκης. Σε μια άλλη ενέδρα, στην πόλη Ραμάντι -δυτικά της Βαγδάτης και μια από τις ισχυρότερες εστίες της αντίστασης- αμερικανική αυτοκινητοπομπή έπεσε σε ενέδρα Ιρακινών, με αποτέλεσμα ένας στρατιώτης να σκοτωθεί και άλλοι δύο να τραυματισθούν.

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων για την απήχηση που είχαν στον τοπικό πληθυσμό τα νέα για τον θάνατο των αδελφών Χουσεΐν. Σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές, αρκετοί Ιρακινοί υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς και πυροβολισμούς στον αέρα την εξόντωση του Κουσάι και του Ουντάι -ο τελευταίος θεωρείται ένα από τα πλέον απεχθή πρόσωπα του παλιού καθεστώτος. Αλλες ανταποκρίσεις, ωστόσο, κάνουν λόγο για αντιαμερικανική διαδήλωση εκατοντάδων Ιρακινών στη Μοσούλη με φωτογραφίες του Σαντάμ και με το στερεότυπο σύνθημα «με το αίμα μας και την ψυχή μας, θα σε υπερασπιστούμε, Σαντάμ»! Ενας από τους Ιρακινούς που συγκεντρώθηκαν πίσω από το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, στη βίλα όπου σκοτώθηκαν οι αδελφοί Χουσεΐν, φώναζε οργισμένος στους Αμερικανούς στρατιώτες: «Αυτό είναι τρομοκρατία! Είσαστε φονιάδες»!

Ο Αμερικανός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνοντας: «Μπορεί να δούμε επιθέσεις αντεκδίκησης τις επόμενες ημέρες. Αλλά πρέπει να θυμηθείτε ότι πολλές από τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται βασίζονται στην ιδέα ότι ο Σαντάμ και οι γιοι του θα επιστρέψουν. Λοιπόν, δεν επιστρέφουν»! Υπενθυμίζεται ότι οι αδελφοί Χουσεΐν είχαν την ευθύνη για την καθοδήγηση των ανταρτών Φενταγίν και της επίλεκτης Προεδρικής Φρουράς, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για αποδυνάμωση της ιρακινής αντίστασης. Πιο επιφυλακτική, η Δημοκρατική αντιπολίτευση στις ΗΠΑ μετρίαζε χθες τη σημασία της εξόντωσης των αδελφών Χουσεΐν, τονίζοντας ότι πολύ μεγαλύτερο βάρος έχει η σύλληψη του ίδιου του Σαντάμ και η ανοικοδόμηση του Ιράκ. «Είναι μια πρόοδος, όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι έχουμε ανάγκη από μια γενικότερη στρατηγική», δήλωσε σχετικά ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι, επιμένοντας στην ανάγκη συνεργασίας των ΗΠΑ με E.E., OHE και ΝΑΤΟ.

Στα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα, το σύνολο σχεδόν των αναλυτών εκτιμούσε ότι η εξόντωση των δύο αδελφών δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ιρακινή αντίσταση. Αντίθετα, το γεγονός ότι δεν παραδόθηκαν, προτιμώντας να πεθάνουν μαχόμενοι θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει εμψυχωτικά για τους θύλακες αντίστασης. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί τόνιζαν ότι η ιρακινή αντίσταση δεν φαίνεται να ελέγχεται από τον Σαντάμ και τον στενό κύκλο συνεργατών του, αντίθετα αποτελεί συνισταμένη της δράσης ομάδων ποικίλων πολιτικών προσανατολισμών που δεν θα καταθέσουν σύντομα τα όπλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή