«Καλά νέα» για τον Μπους και τον Μπλερ

«Καλά νέα» για τον Μπους και τον Μπλερ

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Τα πρώτα πραγματικά καλά νέα από το Ιράκ μετά την άλωση της Βαγδάτης: Σ’ αυτήν τη διαπίστωση συγκλίνουν όλες οι αμερικανικές εφημερίδες, αναγγέλλοντας την εξόντωση του δύο γιων του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, ύστερα από εξάωρη σφοδρή ανταλλαγή πυρών με Αμερικανούς πεζοναύτες, στη Μοσούλη.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που ενημερώθηκε προσωπικά από τον Ντόναλντ Ράμσφελντ για τη σημαντική αυτή εξέλιξη, χαιρέτισε τα «θετικά νέα» από τη Μοσούλη, χαρακτηρίζοντας τους αδελφούς Χουσεΐν ως «ηγέτες ενός αδίστακτου καθεστώτος». Σε δήλωση του Λευκού Οίκου τονίζεται πως οι άνθρωποι του Σαντάμ «δεν μπορούν πλέον να ρίχνουν μια σκιά μίσους πάνω στο Ιράκ». Αλλά και ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, έκανε λόγο για «μια μεγάλη μέρα για τον λαό του Ιράκ και για τον αμερικανικό στρατό, που επέδειξε υποδειγματικό επαγγελματισμό».

Ανακούφιση στον Μπλερ

Ιδιαίτερη ανακούφιση προσέφεραν οι δραματικές εξελίξεις της Τρίτης στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο οποίος βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, ύστερα από τον τραγικό θάνατο του καθηγητή Κέλι, βασικής πηγής των αποκαλύψεων για τα «μυστικά και ψέματα» της βρετανικής κυβέρνησης γύρω από τον πόλεμο του Ιράκ. «Είναι μια μεγάλη ημέρα για το καινούργιο Ιράκ», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, μόλις πληροφορήθηκε τα σχετικά νέα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα περικύκλωσαν τη βίλα, σε προάστιο της Μοσούλης, όπου είχαν καταφύγει οι δύο γιοι του Σαντάμ, γύρω στις 9.30 π.μ. Απόσπασμα πεζοναυτών γκρέμισε την πύλη με χειροβομβίδα, αλλά απωθήθηκε από τους αμυνομένους, οι οποίοι το υποδέχθηκαν με χειροβομβίδες και καταιγιστικά πυρά αυτόματων όπλων. Σύντομα έφτασαν στην περιοχή ενισχύσεις -ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που ενεπλάκησαν ήταν γύρω στους 200- και μαχητικά ελικόπτερα, εφοδιασμένα με πυραύλους. H σφοδρή ανταλλαγή πυρών κράτησε περίπου τέσσερις ώρες. Στους νεκρούς, που ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα, περιλαμβάνονταν, πλην των Ουντάι και Κουσάι, ένας εγγονός του Σαντάμ Χουσεΐν και ένας σωματοφύλακας του Ουντάι. Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στη διάρκεια της μάχης.

Ανεξακρίβωτες πληροφορίες των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί κινήθηκαν προς τη βίλα-κρησφύγετο ύστερα από πληροφορίες που τους παρέσχε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της. O τελευταίος φέρεται να δελεάσθηκε από την παχυλή αμοιβή των 15 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν υποσχεθεί οι Αμερικανοί για κάθε έναν από τους δύο γιους του Σαντάμ – τους πλέον καταζητούμενους αξιωματούχους του παλιού καθεστώτος ύστερα από τον ίδιο τον ανατραπέντα δικτάτορα. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο πληροφοριοδότης τους τελεί υπό την προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων. Αξιολογώντας, στο φως αυτής της εμπειρίας, τη σημασία των χρηματικών κινήτρων στην καταδίωξη του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Πολ Μπρέμερ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι τώρα έχουμε μια πιθανότητα να έρθει κάποιος και να μας παραδώσει τον «μεγάλο» (δηλαδή τον Σαντάμ). Κάποιος που πραγματικά θα θέλει να εισπράξει την αμοιβή των 25 εκατομμυρίων δολαρίων».

Πρόσθετες αποδείξεις

Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί πιέζονται να παράσχουν πρόσθετες αποδείξεις για την ταυτότητα των δύο πτωμάτων, καθώς πολλοί Ιρακινοί αδυνατούν να πιστέψουν ότι οι γιοι του Σαντάμ είναι όντως νεκροί. Οπως ανακοινώθηκε χθες, οι σοροί των αδελφών Χουσεΐν μεταφέρθηκαν από τη Μοσούλη στην αμερικανική βάση, στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, χωρίς να έχει επιτραπεί μέχρι στιγμής η είσοδος τηλεοπτικών συνεργείων.

Χθες, πάντως, οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν σύντομα φωτογραφίες των πτωμάτων, τα οποία είναι, κατά δήλωσή τους, σε «κακή αλλά αναγνωρίσιμη κατάσταση». Δεν έγιναν κανενός είδους ανακοινώσεις για την ταφή των νεκρών, ενώ ορισμένες πληροφορίες μιλούσαν για το ενδεχόμενο μεταφοράς τους στο εξωτερικό, χωρίς να παραθέτουν λεπτομέρειες.

Θεϊκή δικαιοσύνη

Από την πλευρά του, το διορισμένο από τις αμερικανικές αρχές 25μελές Ιρακινό Συμβούλιο χαρακτήρισε, με ανακοίνωσή του, ως «απόδοση θεϊκής δικαιοσύνης» τον θάνατο των αδελφών Χουσεΐν, τους οποίους περιέγραψε ως «εγκληματίες». Την ίδια ώρα, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία καυτηρίασε, με έκθεσή της, την άσκηση βασανιστηρίων εις βάρος Ιρακινών κρατουμένων από τα αμερικανικά στρατεύματα και ανέφερε καταγγελίες για πυροβολισμούς εναντίον κρατουμένων.

Η CIA είχε εγκαίρως προειδοποιήσει τον Μπους

Νέα τροπή στην εσωτερική διαμάχη της αμερικανικής διοίκησης γύρω από τις ψευδείς, όπως αποδείχθηκε, καταγγελίες του προέδρου Μπους για το υποτιθέμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ έδωσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Στίβεν Χάντλεϊ, υπ’ αριθμόν δύο συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας. Καλύπτοντας πλήρως τον διοικητή της CIA, Τζορτζ Τένετ, που επί σειρά ημερών πρόβαλε ως αποδιοπομπαίος τράγος των Ρεπουμπλικάνων, ο Χάντλεϊ ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την επίμαχη προεδρική ομιλία γύρω από την «Κατάσταση του Εθνους», στην οποία περιελήφθησαν οι αστήρικτες καταγγελίες ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προμηθευόταν ουράνιο από τον Νίγηρα. Σύμφωνα με τον Χάντλεϊ, η CIA είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τον Λευκό Οίκο ότι οι σχετικές αιτιάσεις ήταν αστήρικτες και θα έπρεπε να απαλειφθούν από το κείμενο της προεδρικής ομιλίας. O Χάντλεϊ ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τη μη διόρθωση της ομιλίας Μπους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τώρα πλέον είναι σαφές ότι απέτυχα σε αυτή την αρμοδιότητά μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή