Αποχρωσεις

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαφία και Εκκλησία

Χρειάστηκαν 21 χρόνια για να επιβεβαιωθεί, έστω και με την προσαγωγή σε δίκη, αυτό που σχεδόν όλοι χαμηλόφωνα έλεγαν: Οτι τον Ρομπέρτο Κάλβι, τον επονομαζόμενο και «Τραπεζίτη Θεού», επειδή διαχειριζόταν τα χρήματα του Βατικανού, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος κάτω από μια γέφυρα του Λονδίνου με 15.000 δολάρια στην τσέπη του -δηλαδή σαν να αυτοκτόνησε- είχε δολοφονήσει η ιταλική μαφία. Ανεξάρτητη ομάδα ιατροδικαστών που εξέτασε πρόσφατα τη σορό του αποφάνθηκε περί της δολοφονίας. Οι δικαστικές αρχές με βάση το πόρισμα και κάποιες μαρτυρίες, που είχαν ήδη στα χέρια τους, παραπέμπουν σε δίκη τέσσερις μαφιόζους, ενώ για άλλους 10 συνεχίζουν την έρευνα. Ως αιτία για τη δολοφονία του στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Κάλβι πήρε χρήματα από τη μαφία για «ξέπλυμα», αλλά τα κράτησε για τον εαυτό του. Για τα χρήματα της Εκκλησίας δεν υπάρχει για την ώρα καμία αναφορά.

Ιαπωνικά ταμπού

Ενα από τα ταμπού της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου καταρρίφθηκε, τουλάχιστον ως προς τον τύπο του, αλλά όχι ως προς την ουσία του: H αίθουσα όπου γίνονται οι θανατικές εκτελέσεις με απαγχονισμό άνοιξε και αποκάλυψε τα μυστικά της, έστω στα μάτια μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, αφού το κοινό αποκλείεται να έχει πρόσβαση και στο μέλλον. Στην Ιαπωνία ισχύει η θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού, παρά τις αντιδράσεις διεθνών οργανισμών και φορέων. Κανένας όμως δεν γνώριζε ούτε τη διαμόρφωση του χώρου ούτε ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εκτέλεση των θανατοποινιτών, εκτός φυσικά από τους εντεταλμένους γι’ αυτό το έργο. Εννεαμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία μαζί με εκπροσώπους της οργάνωσης για την κατάργηση της θανατικής ποινής στη χώρα κατάφερε να σπάσει τον κανόνα και πήρε την άδεια να επισκεφθεί τον χώρο. Πρόκειται για ένα γυμνό δωμάτιο 15 τετρ. μέτρων, από την οροφή του οποίου κρέμεται ένας γάντζος με το σχοινί για κρέμασμα. Ακριβώς κάτω από τον γάντζο υπάρχει η καταπακτή που ανοίγει για να πέσει ο θανατοποινίτης. Εξω από το δωμάτιο υπάρχει ένα άγαλμα του Βούδα. Παρά τις εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις, όμως, η κυβέρνηση και το 80% του ιαπωνικού λαού αντιτίθεται στην κατάργηση της θανατικής ποινής.

Η θερμοκρασία της Γης

Η Γη καταγράφει στις μέρες μας την υψηλότερη μέση θερμοκρασία των τελευταίων 500 εκατομμυρίων χρόνων. Αυτή είναι η εκτίμηση των ειδικών, προσδιορίζοντας ως «μέρες μας» μια σημαντική περίοδο αρκετών χρόνων. Βεβαίως, υπήρξαν περίοδοι κατά τις οποίες η θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη ή και υψηλότερη, αλλά ως μέση τιμή η τωρινή είναι η υψηλότερη. Στα τελευταία τρία εκατομμύρια χρόνια -επισημαίνεται- η μέση θερμοκρασία στο βόρειο ημισφαίριο κινήθηκε σε ένα φάσμα 10 βαθμών Κελσίου, ενώ καταγράφηκαν τέσσερις περίοδοι παγετώνων. H τελευταία πριν από 12.000 χρόνια, αλλά μετά η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει διευκολύνοντας την ανάπτυξη του ανθρώπου. Σήμερα ο άνθρωπος με το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνει θα «καταφέρει» να ανεβάσει το 2050 τη μέση θερμοκρασία κατά τέσσερις βαθμούς, προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον. Αυτά για να γνωρίζουμε τι θα συμβεί, αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας.

Παπικά μηνύματα

Μετά τους Ιταλούς, οι οποίοι από τον Ιανουάριο έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μηνύματα του Πάπα μέσω κινητού τηλεφώνου, οι πολίτες μιας άλλης κατ’ εξοχήν καθολικής ευρωπαϊκής χώρας, της Ιρλανδίας, έχουν από χθες την ίδια δυνατότητα. H εγχώρια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Acotel έθεσε στη διάθεση των συνδρομητών της την παροχή, αφού πρώτα υπεγράφη η σχετική σύμβαση με το Γραφείο Τύπου της Αγίας Εδρας. Επί του θέματος ο γενικός διευθυντής της ιρλανδικής εταιρείας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του. Σε ό,τι αφορά τα παπικά μηνύματα, πρόκειται για σκέψεις του Πάπα τις οποίες κάθε μέρα επιλέγει το Γραφείο Τύπου του Βατικανού τις οποίες στη συνέχεια μεταβιβάζει στις εταιρείες. Οι συνδρομητές μπορούν να καλούν κάποιους συγκεκριμένους αριθμούς και να παραλαμβάνουν τα μηνύματα. Στο τηλεγράφημα δεν διευκρινίζεται αν αυτό θα γίνεται επί πληρωμή ή όχι, αλλά μέχρι σήμερα δεν γνωρίζω να υπάρχει παροχή τέτοιων υπηρεσιών χωρίς αντίτιμο.

Δυσαρέσκεια

Μάταια θα περιμένει λουλούδια ή ευχές ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, τέως βασιλιάς της, Συμεών Σάξε-Κόμπουργκ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων στο υψηλό αξίωμά του. H διαδεδομένη δυσφορία και δυσαρέσκεια στη χώρα του από το γεγονός ότι δεν κατάφερε, παρά τις υποσχέσεις του, να φέρει την ευμάρεια και την ασφάλεια στους Βούλγαρους πολίτες, μετατράπηκε σε ένα κύμα αντίδρασης που θα μεταφρασθεί σε πλήρη αποχή από τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των δύο χρόνων της επετείου. Και ως πρώτο δείγμα της αντίδρασης, οι πολίτες «συμφώνησαν» να μην του στείλουν λουλούδια, κάρτες ή κάτι άλλο, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή