Ενα οιστρογόνο καθοριστικό για οστεοπόρωση

Ενα οιστρογόνο καθοριστικό για οστεοπόρωση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA YOPKH. Σημαντικό βήμα για τη διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν την οστεοπόρωση από την οποία υποφέρουν πολλές γυναίκες κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, έκαναν Βρετανοί επιστήμονες οι οποίοι διενεργούν πειράματα σε ποντίκια. Σύμφωνα με μελέτη που εξέδωσαν οι επιστήμονες του βασιλικού Κτηνιατρικού Κολεγίου στο Λονδίνο, η οποία θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης Nature, τα θηλυκά ποντίκια που δεν έχουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη η οποία ρυθμίζει τα οιστρογόνα, δεν παράγουν αρκετά κύτταρα των οστών. Το συγκεκριμένο οιστρογόνο αποκαλείται ER-alpha. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που διαθέτουν υψηλά επίπεδα της εν λόγω ορμόνης αναπτύσσουν τρεις φορές περισσότερα κύτταρα των οστών σε σχέση με τα ζώα όπου το επίπεδο του ER-alpha στο αίμα είναι χαμηλό. H έλλειψη του συγκεκριμένου οιστρογόνου μπορεί να κρύβει την αιτία της οστεοπόρωσης, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων Λανς Λάνιον.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν θεραπείες για την οστεοπόρωση στις οποίες να έχει χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη ορμόνη, πρόσθεσε ο Λάνιον, αλλά τα ευρήματα της έρευνας δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να δοκιμάσουν να δημιουργήσουν νέα σκευάσματα τα οποία να περιέχουν το ΕR-alpha.

Και άλλοι, ωστόσο, ερευνητές οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου επεσήμαναν την πιθανή σχέση του συγκεκριμένου οιστρογόνου με την αιτία της οστεοπόρωσης. H δόκτωρ Μέρτζερι Γκας, διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου για την Εμμηνόπαυση και την Οστεοπόρωση στο Σινσινάτι, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διακριβωθεί γιατί τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα σχετίζονται με την πυκνότητα των οστών στον άνθρωπο. H οστεοπόρωση πλήττει κυρίως τις γυναίκες, καθώς προκαλεί περιορισμό της κινητικότητάς τους και τις καθιστά περισσότερο επιρρεπείς σε κατάγματα, πολλές φορές με βαρύτατες συνέπειες.

Για την αντιμετώπιση της εξασθένησης των οστών η οποία είναι συνέπεια της νόσου, οι γιατροί συνιστούν διατροφή πλούσια σε ασβέστιο το οποίο περιέχεται στα λαχανικά και στα γαλακτοκομικά αλλά και ειδική σωματική άσκηση.

Ορισμένες γυναίκες στην εμμηνόπαυση ακολουθούν θεραπεία από συνδυασμό οιστρογόνων για την αποτροπή της οστεοπόρωσης. Το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο, εδόθη στη δημοσιότητα έκθεση με την οποία επισημαίνονται οι κίνδυνοι από τέτοιες θεραπείες, καθώς οι γιατροί συνδέουν τη χρήση τους με την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου του μαστού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή