Πέπλος σιωπής για τους ασελγείς ιερείς στη Βοστώνη

Πέπλος σιωπής για τους ασελγείς ιερείς στη Βοστώνη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Δριμύτατες επικρίσεις δέχεται η Καθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ εξαιτίας της μυστικότητας που τήρησε επί έξι δεκαετίες προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ιερείς που κατηγορούνται ότι ασέλγησαν εις βάρος ανηλίκων. Στα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εισαγγελική αρχή της Βοστώνης, μάλιστα, αναφέρεται ότι η τοπική Αρχιεπισκοπή έχει γίνει παραλήπτης επιστολών διαμαρτυρίας από εκατοντάδες ανθρώπους, που υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης από ιερείς, από το 1940 μέχρι σήμερα. Παρά ταύτα, δεν ασκήθηκαν διώξεις γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην αμερικανική κοινή γνώμη. «Το επίπεδο κατάχρησης εμπιστοσύνης», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Μασαχουσέτης, Τομ Ράιλι, «είναι απίστευτο». O ίδιος αποκάλυψε δε ότι από το 1940 μέχρι τις ημέρες μας 789 άνθρωποι έχουν καταθέσει στις αρχές, κατηγορώντας 250 επίορκους ιερείς και επιτρόπους για ασέλγεια ή παρενόχληση. O κ. Ράιλι έσπευσε να επικρίνει και την ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ επειδή απέτυχε να παρεμποδίσει τις πράξεις ασέλγειας. Επιπλέον, ο κ. Ράιλι υποστηρίζει ότι η Αρχιεπισκοπή της Βοστώνης γνώριζε για τις εγκληματικές πράξεις των ιερέων, αλλά βασικό της μέλημα ήταν η προστασία του «καλού ονόματος» της Εκκλησίας και όχι των παιδιών.

Ο γενικός εισαγγελέας της Μασαχουσέτης κατηγόρησε τον Καρδινάλιο, Μπέρναρτ Λο, που παραιτήθηκε του αξιώματος του τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. «O πρώην Καρδινάλιος», υπογράμμισε ο κ. Ράιλι, «δεν είναι, βέβαια, ο μοναδικός που φέρει σοβαρές ευθύνες, δεδομένου ότι ούτε οι σύμβουλοί του τον προέτρεψαν να λάβει μέτρα που θα περιόριζαν τη συστηματική κακοποίηση νεαρών ατόμων».

Οι εισαγγελικές αρχές, πάντως, απέφυγαν να προχωρήσουν σε διώξεις λόγω της νομοθεσίας περί προστασίας της ταυτότητας των ανήλικων θυμάτων που ίσχυε κατά το μεγαλύτερο τμήμα της περιόδου που διεπράχθησαν τα αδικήματα. H εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή δεκάδων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το κτίριο της εισαγγελίας στη Βοστώνη και φώναξαν συνθήματα κατά των εκκλησιαστικών αρχών. Ένας διαδηλωτής κρατούσε πλακάτ με το εξής σύνθημα: «Έκλεισαν τα μάτια στους βιασμούς παιδιών, αλλά δεν θα τιμωρηθούν». «Πως τολμούν να μην προχωρούν σε διώξεις», διαμαρτυρήθηκε η 58χρονη Κάθλιν Ντάιερ που ισχυρίζεται ότι σε ηλικία μόλις επτά ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον ιερέα της εκκλησίας της στην πόλη Μπέιντρι.

Η αρχιεπισκοπή της Βοστώνης αντιμετωπίζει περίπου 500 μηνύσεις από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς. Χθες, πάντως, αξιωματούχοι της αρχιεπισκοπής, πάντως, υπογράμμιζαν ότι θα επιδιώξουν συμβιβασμό εκτός δικαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή