Νέα θεραπεία κατά των όγκων

Νέα θεραπεία κατά των όγκων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να αναπτυχθεί ένας όγκος χρειάζεται αίμα, το οποίο αντλεί εκμεταλλευόμενος τη διαδικασία παραγωγής αίματος του οργανισμού, γνωστή ως αγγειογένεση. Αμερικανοί επιστήμονες προσπαθούν τώρα να παράγουν φάρμακα που θα αναστείλουν την αγγειογένεση, στο πλαίσιο μιας νέας πολλά υποσχόμενης θεραπείας για την καταπολέμηση των όγκων. Αλλά θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι αναστολείς -των οποίων η ακριβής δράση ακόμη είναι ανεξακρίβωτη- είναι αποτελεσματικοί στα πρώτα στάδια της θεραπείας, προτού τα αγγεία αρχίσουν να επηρεάζουν τον όγκο. H τεχνολογία που εφαρμόζεται έως τώρα μπορεί να επιτρέψει τον εντοπισμό αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία εντός και γύρω από τους όγκους.

Με μαγνητικό συντονισμό

Η νέα τεχνική, που συνιστά προσαρμογή της απεικόνισης με μαγνητικό συντονισμό MRI, μπορεί να δώσει έως και χίλιες διαδοχικές εικόνες ενός όγκου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εισαγωγή της χρωστικής ουσίας, δηλαδή του λεγόμενου δείκτη. O υπολογιστής αναλύει τις εικόνες, χαρακτηρίζοντας τα όσα ο δείκτης αποκάλυψε στο ταξίδι του εντός και εκτός του όγκου – τάσεις διαρροής για παράδειγμα, απόδειξη ότι σχηματίζονται αγγεία.

Η νέα τεχνολογία που αποκαλείται ενισχυμένη απεικόνιση MRI, εφαρμόζεται σε ερευνητικά κέντρα και θα πρέπει να θεωρείται πειραματική, δηλώνει ο δρ Πίτερ Τσόικ, ραδιολόγος και επικεφαλής της αρμόδιας επιστημονικής ομάδας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Μέριλαντ. Εδώ και τρία χρόνια, ο κ. Τσόικ εργάζεται για τη βελτίωση της μεθόδου σε συνεργασία με τον δρα Μάικλ Κνοπ, ραδιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και άλλους ερευνητές. H ενισχυμένη απεικόνιση MRI είναι μια μεταξύ αρκετών μεθόδων με τις οποίες παρέχονται εικόνες για τη δημιουργία των νέων αιμοφόρων αγγείων χωρίς να χρειαστεί επέμβαση. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ανάλυση εξαιρετικά μικρών αγγείων, δηλώνει ο κ. Τσόικ και στο μέλλον θα είναι πολύ χρήσιμη για την εξακρίβωση της ταυτότητας των όγκων, όπως και τον έλεγχο θεραπειών που αναστέλλουν την αγγειογένεση. H διαδικασία προσφέρει σειρά εικόνων που μπορούν να παρουσιαστούν η μία μετά την άλλη.

«Η τεχνική αυτή αποκαλύπτει έναν πιο λεπτομερή χάρτη του αγγειακού χώρου ενός όγκου και όχι απλώς μεμονωμένες στιγμές του, όπως γίνεται με την MRI», εξηγεί ο κ. Τσόικ. Με χαώδεις διακλαδώσεις και ελικοειδή μονοπάτια, τα αιμοφόρα αγγεία στους όγκους είναι σαφώς διαφορετικά από αυτά των υγιών ιστών. Οι διαρροές είναι σύνηθες φαινόμενο. «Τα αγγεία των όγκων είναι γεμάτα τρύπες και αυτό επιτρέπει στο δείκτη να απλώνεται εύκολα», σύμφωνα με τον κ. Τσόικ. H διάγνωση για το πόσο επιθετικός μπορεί να είναι ένας όγκος μπορεί να βασιστεί εν μέρει σ’ αυτήν τη διαπερατότητα.

Χρήσιμη για τη βιοψία

Η τεχνική θα αποδειχθεί χρήσιμη, επίσης, στη φάση που οι ιατροί αποφασίζουν εάν είναι αναγκαία η βιοψία. O δρ Τσόικ επικαλέστηκε την περίπτωση μιας γυναίκας με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, την οποία εξέτασε πρόσφατα. «Εντοπίσαμε μια μικρή περιοχή στο στήθος, ένα οζίδιο. Αλλά δεν ήταν δυνατή η χαρτογράφησή του με τη βοήθεια του δείκτη, έτσι δεν μπορούσαμε να κάνουμε διάγνωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα είναι δυνατόν να αναβληθεί η βιοψία». H ενισχυμένη απεικόνιση MRI, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κνοπ, μπορεί επιπλέον να αποτρέψει εσφαλμένα αποτελέσματα βιοψίας. «Αναγνωρίζουμε ότι οι όγκοι δεν είναι μεμονωμένα σώματα αλλά ετερογενείς συστάδες χαρακτηριστικών. H ενισχυμένη απεικόνιση MRI μπορεί να μας οδηγήσει στο χώρο όπου πρέπει να γίνει η βιοψία. Σε έναν τεράστιο όγκο, μπορούμε να δούμε πού είναι οι ενεργοί ιστοί και πού οι περιοχές που δεν εγκυμονούν κίνδυνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή