Τους δίχασε νόμος για την TV

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε χθες νόμο, ο οποίος ουσιαστικά ακυρώνει διατάξεις που πρότεινε η κυβέρνηση Μπους, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσαν τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα και ισχυρότερα, έχοντας στην κατοχή τους περισσότερους σταθμούς. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας -400 υπέρ έναντι μόλις 21- αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις αντιπαράθεσης με τον Λευκό Οίκο εκ μέρους ενός απόλυτα ελεγχόμενου από τους κυβερνώντες Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο.

Με την ενέργεια αυτή, ανατρέπεται η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (OEE) για την αύξηση του ορίου του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών που μπορεί να έχει στην κατοχή του κάθε δίκτυο. H OEE είχε ορίσει ότι κάθε μεμονωμένη εταιρεία μπορεί να έχει στην κατοχή της τηλεοπτικούς σταθμούς το σήμα των οποίων θα λαμβάνεται από το 45% των νοικοκυριών των ΗΠΑ, αλλά η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων επαναφέρει το προηγούμενο ισχύον όριο του 35%.

Εντονες αντιδράσεις

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η κίνηση της OEE αναμενόταν να έχει την υποστήριξη των ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, πολλά μέλη της Βουλής και από τα δύο κόμματα έλαβαν υπ’ όψιν τους τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν κατά των θέσεων της OEE εκ μέρους της κοινής γνώμης, αλλά και ενός ευρέως φάσματος συντηρητικών και φιλελεύθερων ομάδων πίεσης, περιλαμβανομένων της Εθνικής Οργάνωσης υπέρ της Οπλοφορίας και της Εθνικής Οργάνωσης Γυναικών.

Ο Λευκός Οίκος είχε αρχικά απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο στην περίπτωση που η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ανέτρεπε την νέα απόφαση. Αλλά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθος της εκφρασθείσης πλειοψηφίας, ανέκρουσε πορεία. H εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κλερ Μπιούκαν, δήλωσε ότι οι σύμβουλοι του προέδρου συνέστησαν την αποδοχή της ετυμηγορίας, έτσι ώστε να μεταφερθεί το θέμα στην κοινή επιτροπή Βουλής και Γερουσίας, όπου υπάρχει η εκτίμηση ότι θα ανατραπεί. Αλλά, όπως εκτιμάται, αν η απόφαση δεν ανατραπεί και εκεί, ο πρόεδρος Μπους θα βρεθεί σε δύσκολο δίλημμα. Από τη μια μπορεί να ασκήσει το βέτο του, αλλά θα χάσει την υποστήριξη παραδοσιακών συμμάχων του, στους οποίους περιλαμβάνονται αρκετές συντηρητικές οργανώσεις που αντιτίθενται στους κανόνες που θέλει να επιβάλλει η OEE. Από την άλλη μπορεί να υπογράψει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή, αλλά θα εγκαταλείψει τα τηλεοπτικά δίκτυα, απαξιώνοντας συνάμα τους συμβούλους του που του είχαν συστήσει να απορρίψει τον ψηφισθέντα νόμο.

Τους εξέπληξε

Σημαίνοντες Ρεπουμπλικανοί δήλωσαν κατ’ ιδίαν ότι εξεπλάγησαν που ο πρόεδρος θέλησε να «ξοδέψει» σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο επί του θέματος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πριν από πέντε εβδομάδες η Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας είχε υιοθετήσει παρόμοια απόφαση με αυτή που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών δικτύων και ο πρόεδρος της OEE, Μάικλ Πάουελ, εκτίμησαν -λανθασμένα όπως αποδείχθηκε- ότι ο νόμος δεν θα ψηφιζόταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. H ψήφος αποτέλεσε και αποδοκιμασία του Πάουελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή