Λιβερία: το λουτρό αίματος συνεχίζεται

Λιβερία: το λουτρό αίματος συνεχίζεται

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έκτη ημέρα συνεχίσθηκαν χθες στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, οι συγκρούσεις μεταξύ πιστών στον πρόεδρο της χώρας Τσαρλς Τέιλορ δυνάμεων και των ανταρτών, που ζητούν την απομάκρυνσή του από τη χώρα. Την ίδια στιγμή, χώρες της Δυτικής Αφρικής βρίσκονται πολύ κοντά στις τελευταίες διατυπώσεις για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης, έτσι ώστε να τεθεί τέλος στο λουτρό αίματος που αφορά κυρίως σε αθώους αμάχους.

Σε όλη τη διάρκεια της νύκτας, πυκνά πυρά ακούσθηκαν πολύ κοντά σε δύο γέφυρες στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε δρόμο κλειδί της πρωτεύουσας, αλλά το πρωί οι θέσεις των αντιπάλων ήταν αμετάβλητες. H εμφύλια σύγκρουση συνεχίζεται αμείωτη μέσα στην κατακλυσθείσα από χιλιάδες πρόσφυγες πόλη, που μαστίζεται πια όχι μόνον από την πείνα, αλλά και από δεκάδες κρούσματα χολέρας.

Η κατάσταση επιτάσσει την άμεση παρέμβαση των ξένων δυνάμεων, και για τον λόγο αυτό στη γειτονική Σιέρα Λεόνε συναντήθηκαν χθες αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Εθνη, της Νιγηρίας και της Οικονομικής Κοινότητας των Χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης από τη Νιγηρία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο γενικός γραμματέας της ECOWAS Σεΐχ Ουμάρ Ντιάρα δήλωσε ότι οι αρχηγοί των στρατιωτικών επιτελείων των χωρών της περιοχής συναντήθηκαν στη Σενεγάλη για να επιμεληθούν το σχέδιο αποστολής δύναμης 1.300 Νιγηριανών στρατιωτών, οι οποίοι αναμένεται να επέμβουν την προσεχή εβδομάδα.

Το πρόβλημα, όμως, αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν τα αντιμαχόμενα μέρη στη Μονρόβια, εν όψει της άφιξης των ειρηνευτικών δυνάμεων, παραμένει δυσεπίλυτο. Κανένα από τα δύο μέρη δεν θέλει να υποχωρήσει πίσω από μια πράσινη γραμμή που θα ορίσουν άλλοι, ενώ ο Τσαρλς Τέιλορ επιμένει ότι αυτός και οι δυνάμεις αμύνονται με τους αντάρτες να είναι οι επιτιθέμενοι. Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών στην πρωτεύουσα από τα πυρά, τις ασθένειες και την πείνα ξεπέρασε τους 1.000, σύμφωνα με τις πρόχειρες εκτιμήσεις.

Αναποφάσιστες οι ΗΠΑ

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, που συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς με τη Λιβερία, αφού η χώρα ιδρύθηκε από απελευθερωμένους σκλάβους το 1847, παραμένουν αναποφάσιστες απέναντι στο ενδεχόμενο παρέμβασής τους με ειρηνευτική δύναμη. Στην Ουάσιγκτον λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το γεγονός ότι η χώρα είναι ήδη εκτεθειμένη στρατιωτικά στο Αφγανιστάν και Ιράκ, ενώ δεν ξεχνούν την αιματηρή αποχώρησή τους από ανθρωπιστική επιχείρηση αμερικανικών δυνάμεων στη Σομαλία πριν από περίπου 10 χρόνια. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν υποστήριξη επιμελητείας στην αφρικανική ειρηνευτική δύναμη, ενώ ο Τέιλορ δήλωσε ότι θα φύγει μόνον όταν φθάσει η ειρηνευτική δύναμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή