Διεκδικεί ρόλο στην ανοικοδόμηση

Διεκδικεί ρόλο στην ανοικοδόμηση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ επιδιώκει να αναλάβει η Τουρκία και μάλιστα σημαντικό, προκειμένου να συναινέσει στο αμερικανικό αίτημα αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη. Αυτό τουλάχιστον άφησε να διαφανεί σε συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιούλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας σε ρεπόρτερ της εφημερίδας χθες, λίγο πριν δηλαδή συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο κ. Γκιούλ επεσήμανε ότι ένας ευρύτερος ρόλος του OHE στην ανοικοδόμηση του Ιράκ δεν θα ήταν απλά και μόνον σημαντικός για τον ίδιο τον οργανισμό, αλλά θα συνέβαλε να περάσει πολύ πιο εύκολα από την τουρκική εθνοσυνέλευση το αμερικανικό αίτημα περί ειρηνευτικής δύναμης. Από τη στιγμή όμως που δεν τίθεται θέμα ευρύτερου ρόλου για τον OHE, προσέθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος, οι βουλευτές ενδέχεται να δυσανασχετήσουν αν το αμερικανικό αίτημα δεν συνδεθεί με συγκεκριμένο και ουσιαστικότερο ρόλο της Τουρκίας στην ανακοιδόμηση του Ιράκ.

Συμβουλές προς ΗΠΑ

«Εάν τεθεί θέμα να στείλουμε απλά και μόνον μια αστυνομική δύναμη στη Βαγδάτη, τότε η ψήφος θα είναι διαφορετική», δήλωσε ο κ. Γκιούλ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας μεγάλης εικόνας. «Οντας γείτονας του Ιράκ και λαμβανομένης υπ’ όψιν της ιστορίας, συνέχισε ο κ. Γκιούλ, «η Τουρκία είναι σε θέση να συμβουλεύσει τις ΗΠΑ»…  «Από τη στιγμή που είμαστε κομμάτι αυτού του κόσμου, τον γνωρίζουμε καλύτερα από σας», είπε ο κ. Γκιούλ για να καταλήξει ως εξής: «Διοικήσαμε αυτήν την περιοχή για πάρα πολλά χρόνια. Μπορούμε, επομένως, να δώσουμε καλές συμβουλές και μπορούμε πραγματικά να συμβάλουμε στην προώθηση των διαπραγματεύσεων με στόχο τη σταθεροποίηση του Ιράκ.» O κ. Γκιούλ επρόκειτο χθες να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντικ Τσένι, τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο του κ. Μπους Κοντολίσα Ράις. Σήμερα θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους του Πενταγώνου. Λίγο πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα, ο κ. Γκιούλ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον για να θέσει σε νέες, υγιείς βάσεις τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, κάτι το οποίο θεωρείται δεδομένο, παρότι η προβολή νέων εμποδίων στα σχέδια της Ουάσιγκτον ενδέχεται προς στιγμήν να λειτουργήσει αρνητικά. H Τουρκία βρέθηκε αντιμέτωπη με την Ουάσιγκτον τον περασμένο Μάρτιο, όταν η τουρκική εθνοσυνέλευση απέρριψε αμερικανικό αίτημα για τη χορήγηση διευκολύνσεων στον πόλεμο κατά του Ιράκ, γεγονός που τις πρώτες ημέρες της αμερικανικής επίθεσης προκάλεσε εκνευρισμό στις ΗΠΑ, οι οποίες είδαν ενα μεγάλο τμήμα των στρατιωτικών δυνάμεών τους να παραμένει εγκλωβισμένο στην Αλεξανδρέττα, χωρίς να μπορεί να κάνει χρήση του περίφημου βορείου μετώπου. Αυτού που με βάση τα επιτελικά σχέδια του Πενταγώνου θα συντόμευε κατά πολύ τον πόλεμο.

Η πρόσφατη κρίση

ΟΙ αμερικανοτουρκικές σχέσεις αντιμετώπισαν μια ακόμη κρίση προσφάτως, όταν Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν 11 Τούρκους αξιωματικούς στο Βόρειο Ιράκ με την κατηγορία της συνομωσίας σε βάρος Κούρδων αξιωματούχων στο Κιρκούκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή