Γαλλία: αρνείται να αποστείλει στρατεύματα…

Γαλλία: αρνείται να αποστείλει στρατεύματα…

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. O Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επέστρεψε χθες στο Λονδίνο, συντομεύοντας κατά μία ημέρα την ασιατική του περιοδεία ώστε να αποφύγει τον τυφώνα «Ιμπούντο» που πλησίαζε απειλητικά το Χονγκ Κονγκ, στο οποίο βρισκόταν. Κατά την άφιξή του στο Λονδίνο, όμως, τον περίμενε ο δυνάμει καταστροφικός, για το πολιτικό του μέλλον, τυφώνας Κέλι, καθώς ο σάλος για τον τραγικό θάνατο του Βρετανού επιστήμονα κάθε άλλο παρά έχει κοπάσει.

Ενας από τους πρώτους ανθρώπους που αναμένεται να συναντήσει ο Μπλερ είναι ο υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν. Σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, ο Χουν έδωσε προσωπικά το «πράσινο φως» για τη δημοσιοποίηση του ονόματος του Ντέιβιντ Κέλι ως βασικής πηγής στο επίμαχο ρεπορτάζ του BBC που κατήγγειλε την κυβέρνηση Μπλερ για χαλκευμένα στοιχεία γύρω από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Πολιτικοί παρατηρητές στη βρετανική πρωτεούσα πιθανολογούν ότι ο Τζεφ Χουν ενδέχεται να εξωθηθεί σε παραίτηση, ώστε να διασκεδασθούν οι εντυπώσεις της κοινής γνώμης για την αυτοκτονία του Βρετανού επιστήμονα και συμβούλου του υπουργείου Αμυνας. Εντονους πονοκεφάλους στο αμερικανοβρετανικό στρατόπεδο προκαλεί και η άρνηση των κυριοτέρων εταίρων τους να στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ, όπου οι δυνάμεις κατοχής συναντούν ολοένα και περισσότερες δυσκολίες. Με συνέντευξή του στη γαλλική ραδιοφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ένας από τους πλέον προβεβλημένους αντιπάλους του πολέμου στο Ιράκ, δήλωσε ότι «η προσθήκη νέων, ξένων δυνάμεων στις δυνάμεις του (αγγλοαμερικανικού) συνασπισμού, δεν νομίζουμε ότι συνιστά τον καλύτερο τρόπο για την εξασφάλιση της ασφάλειας στο Ιράκ». O επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας προσέθεσε ότι «μόνο τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να παράσχουν τις εγγυήσεις για την ανοικοδόμηση (του Ιράκ) που είναι αναγκαίες προκειμένου να συμμετάσχει όλη η διεθνής κοινότητα». Τόσο η Γαλλία όσο και οι άλλες δύο μεγάλες χώρες που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο, Ρωσία και Γερμανία, απορρίπτουν τις αμερικανικές εκκλήσεις για αποστολή στρατευμάτων θέτοντας ως προϋπόθεση μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καθορίζει αναβαθμισμένο ρόλο του OHE στη διοίκηση του Ιράκ. Την ίδια στάση κρατάει η Ινδία.

Σύμφωνα, πάντως, με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν αποδέχθηκε πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, Κόλιν Πάουελ, να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, αν και δεν έχει μέχρι στιγμής καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. H Γαλλία προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, χωρίς να συναντήσει ευήκοα ώτα στην Ουάσιγκτον το πρώτο διάστημα μετά το τέλος του πολέμου. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η ιρακινή αντίσταση εντείνουν τις εσωτερικές πιέσεις στην κυβέρνηση Μπους να αναζητήσει ευρύτερα διεθνή στηρίγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή