Μακάβριες οι φωτογραφίες των νεκρών που έδωσε το Πεντάγωνο

Μακάβριες οι φωτογραφίες των νεκρών που έδωσε το Πεντάγωνο

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους εξαιρετικά δύσπιστους Ιρακινούς ότι ο Ουντάι και ο Κουσάι Χουσεΐν έχουν όντως εγκαταλείψει τον μάταιο αυτό κόσμο, το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφίες των πτωμάτων τους, μαζί με συγκριτικές εικόνες προηγουμένων μηνών και ακτινογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν για την αναγνώρισή τους.

Στα μακάβρια πειστήρια απεικονίζεται το πάνω μέρος από τα σώματα των δύο νεκρών. Τα πτώματα είναι καλυμμένα με αίμα αλλά αναγνωρίσιμα, παρά τα μοιραία τραύματα που προκάλεσαν οι αμερικανικές ρουκέτες. Στην περίπτωση του Ουντάι διακρίνεται η χαρακτηριστική ουλή που του άφησε η εναντίον του απόπειρα δολοφονίας, το 1996. Προηγουμένως, ο γιατρός Μουαφάκ αλ Ρουμπαιέι, μέλος της αντιπροσωπείας του ιρακινού συμβουλίου που είχε επιθεωρήσει τις σορούς των υιών Χουσεΐν, είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ταυτότητα των νεκρών, προσθέτοντας ότι οι αδελφοί Χουσεΐν «πήγαν στην κόλαση». Οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν, τελικά, έπειτα από πολλούς δισταγμούς, να δώσουν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των υιών Χουσεΐν προκειμένου να πειστεί η ιρακινή κοινή γνώμη. «Το επίπεδο της καχυποψίας και της παράνοιας είναι απίστευτο», δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και εκ των αρχιτεκτόνων του πολέμου, Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Βαγδάτη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι «οι εικόνες είναι, αναμφίβολα, φρικτές, αλλά πρέπει να τις δείξουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή