Αποχρωσεις

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φτώχειες

Ονομάζεται Ράλφ Τζορτζ Αλγκερνον Πέρσι, είναι 46 χρόνων, επισήμως μηχανικός στο επάγγελμα, αλλά και 12ος υποκόμης του Νορθάμπερλαντ. Βρίσκεται στην 108η θέση στη λίστα των πλουσιότερων Βρετανών, η περιουσία του αποτιμάται σε 450 εκατομμύρια ευρώ και αποτελείται από: έναν πύργο στο Αλνγουικ, ηλικίας 700 χρόνων, ο δεύτερος σε μέγεθος κατοικημένος σήμερα στη M. Βρετανία μετά τον πασίγνωστο του Ουίνδσορ -που παραχωρήθηκε ως «κολέγιο Χόγκγουαρτς» για τις ανάγκες της ταινίας «Χάρι Πότερ»-, έναν άλλο πύργο στο Λονδίνο, και οι δύο στολισμένοι με πίνακες Τιτσιάνο, Καναλέτο, Ραφαέλο και άλλων διάσημων ζωγράφων, 480.000 στρέμματα στο Νορθάμπερλαντ, 12.000 στρέμματα στο Σάρβεϊ και 800 στρέμματα στο Λονδίνο. Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος αναγκάζεται να βγάλει στο σφυρί έναν πίνακα του Ραφαέλο, την «Παναγία των γαρυφάλλων» όχι τόσο για να ζήσει, όσο για να συντηρήσει αυτήν την τεράστια περιουσία. H είδηση για τη διάθεση του πίνακα προς πώληση προκάλεσε συναγερμό στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, οι οποίοι τελικά περιορίστηκαν μόνον σε δύο: την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, που θέλει να κρατήσει τον πίνακα στη χώρα και το Ιδρυμα Γκετί του Λος Αντζελες. Μόνο που η Εθνική Πινακοθήκη προσφέρει 30 εκατομμύρια ευρώ, επειδή οι φόροι του υποκόμη θα είναι λιγότεροι αν πωληθεί ο πίνακας στην πατρίδα του, ενώ το Ιδρυμα Γκετί προσφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ, με υψηλότερη φορολογία λόγω εξωτερικού. Οπως και αν έχει το πράγμα, στον αναξιοπαθούντα Ραλφ Πέρσι θα μείνουν κάπου 20 εκατομμύρια ευρώ για να τα βγάλει πέρα. Και αν χρειασθεί, μπορεί να ξεπουλήσει ακόμη έναν πίνακα. Μέχρι να φθάσει στα στρέμματα, τις αγροικίες και τους πύργους έχει δρόμο για πολλές γενιές του ακόμη.

Κληρονομιές

Εχουμε διαβάσει για θλιβερές περιπτώσεις ατόμων που ζούσαν στη μιζέρια, στη βρωμιά και στη στέρηση και όταν άφηναν τον μάταιο τούτο κόσμο, οι συγγενείς τους ή οι γείτονες έβρισκαν στα στρώματα ή σε σακούλες αμύθητα ποσά που θα επέτρεπαν στον κάτοχό τους να ζήσει άνετα για πολλά χρόνια. Ανάλογη είναι και η περίπτωση της είδησης που έρχεται από τη Βρετανία, με κάποια ιδιαιτερότητα. Ηλικιωμένος ζούσε φτωχικά σε ερειπωμένο σπίτι, χρησιμοποιούσε μεταχειρισμένα ρούχα για να ντυθεί, σπάνια τον έβλεπαν να τρώει κανονικά, δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση και πήγαινε στους γείτονες για να δει τηλεόραση. Οταν πέθανε, σε ηλικία 90 χρόνων, προς μεγάλη έκπληξη όλων και πολύ περισσότερο των δύο θυγατέρων του, άφησε 1,8 εκατομμύρια ευρώ, όχι στο στρώμα, στην ντουλάπα ή στην τράπεζα, αλλά σε ίδρυμα σκυλιών. Οι κόρες του, που σημειωτέον τον φρόντιζαν τα τελευταία δέκα χρόνια, απογοητεύθηκαν βέβαια για τον αποκλεισμό τους από την κληρονομιά, αλλά δήλωσαν ότι θα σεβαστούν την επιθυμία του. Αν και γνώριζαν ότι είναι αθεράπευτα τσιγγούνης, εξεπλάγησαν όταν έμαθαν ότι δημιούργησε όλη αυτή την περιουσία παίζοντας στο χρηματιστήριο.

Το ύποπτο πακέτο

Στο ταχυδρομείο της Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, έφθασε ένα περίεργο πακέτο από την Αυστραλία. Αναστατωμένοι και φιλύποπτοι οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι, λόγω του κλίματος τρομοκρατίας, άνοιξαν το πακέτο και διαπίστωσαν ότι περιείχε μια άγνωστη μαυριδερή σκόνη και μια επιστολή γραμμένη σε γλώσσα άγνωστη σε αυτούς. Αφού αποφάνθηκαν μόνοι τους ότι η σκόνη δεν ήταν εκρηκτική ύλη, άρχισαν να την περιεργάζονται από κοντά, θεωρώντας ότι ήταν μάλλον ναρκωτικό. Κάποιοι μάλιστα έφθασαν στο σημείο να την δοκιμάσουν, διαπιστώνοντας ότι ούτε ναρκωτική ουσία ήταν. Αργότερα, ένας υπάλληλος κατάφερε να διαβάσει την επιστολή, που ήταν γραμμένη σε γλώσσα «ουρντού», προς μεγάλη απογοήτευση όσων δοκίμασαν τη σκόνη. O αποστολέας πληροφορούσε τους παραλήπτες της σκόνης ότι τους έστελνε την τέφρα της γυναίκας του, που πέθανε στην Αυστραλία, για να εναποτεθεί στον οικογενειακό τάφο.

Διακρίσεις

Ο 78χρονος σήμερα Τσάρλτον Ιστον έχει πάψει εδώ και καιρό να μας απασχολεί με τις ερμηνείες του στον κινηματογράφο -να θυμίσουμε ότι πήρε και Οσκαρ για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο «Μπεν Χουρ» το 1959- αλλά ως παράγοντας της δημόσιας ζωής στις ΗΠΑ πρωταγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια ως πρόεδρος της πανίσχυρης και υπερσυντηρητικής Εθνικής Οργάνωσης για την Οπλοφορία των Αμερικανών, πάντα στενά συνδεόμενης με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που βρίσκεται τώρα στην εξουσία. Μάλλον γι’ αυτούς τους τελευταίους λόγους περισσότερο, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε ειδική τελετή προχθές του απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας, φροντίζοντας να υπενθυμίσει στο λογίδριό του κατά την απονομή όχι τόσο και μόνον τη συνεισφορά του στον κινηματογράφο, αλλά τη γενναιοδωρία του και το ρόλο του ως συνδικαλιστικού ηγέτη.

Πανάκριβες χελώνες

Στο Ευρωπαϊκό Κέντρο «Carapax» στη Βόρειο Ιταλία καταγράφηκε μια περίπεργη κλοπή. Αγνωστοι μπήκαν νύχτα στις εγκαταστάσεις του και έκλεψαν 90 σπάνιες χελώνες, μερικές από τις οποίες ήταν και άρρωστες. Την επόμενη βραδιά, κι ενώ οι αρμόδιοι του Κέντρου ακόμη δεν είχαν λάβει τα μέτρα τους για την αποτροπή της επανάληψης, οι κλέφτες επανήλθαν και έκλεψαν άλλες 35 χελώνες, μεταξύ των οποίων και μία από τη Μαδαγασκάρη που το κόστος της στο εμπόριο ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Εκπληκτοι οι αρμόδιοι διαπίστωσαν, συγκεντρώνοντας πληροφορίες, ότι στην Ευρώπη υπάρχει ένα ανθηρό παραεμπόριο σπάνιων χελωνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή