Εκλογές… αποπομπής του Ντέιβις

Εκλογές… αποπομπής του Ντέιβις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ. O Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκρέι Ντέιβις είναι ο πρώτος στην ιστορία της Πολιτείας που θα αντιμετωπίσει εκλογές αποπομπής του, αφού συγκεντρώθηκε ο αναγκαίος αριθμός προσφυγών εναντίον του. H Καλιφόρνια είναι μία από τις 15 πολιτείες όπου επιτρέπεται η ανάκληση εκλεγμένου αξιωματούχου και η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες και στον περίπου ένα αιώνα που ισχύει ο νόμος, έχουν πραγματοποιηθεί 31 αποτυχημένες προσπάθειες χρήσης του. Στην ιστορία των ΗΠΑ, έχει διεξαχθεί μόνο μία επαναληπτική εκλογή, το 1921 στη Βόρεια Ντακότα, και ο Λιν Φρέιζερ έγινε ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα κυβερνήτης που απομακρύνθηκε από το αξίωμά του πριν από τη λήξη της θητείας του. Οι εκλογές αυτές αποκτούν ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο: μεταξύ των υποψηφίων για το αξίωμα του κυβερνήτη συμπεριλαμβάνεται ο αυστριακής καταγωγής ηθοποιός Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, σύζυγος της ανιψιάς του Τζον Φιτζέρλαντ Κένεντι, ο οποίος αν και ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, έχει άριστες σχέσεις με τους Δημοκρατικούς.

Ο αντικυβερνήτης Κρουζ Μπουσταμάντε, υπεύθυνος σύμφωνα με τον νόμο για την κήρυξη της επαναληπτικής ψηφοφορίας, ανακοίνωσε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 7 Οκτωβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι διεκδικητές του αξιώματος πρέπει να δηλώσουν τις υποψηφιότητές τους μέχρι τις 9 Αυγούστου ενώ θα έχουν ελάχιστο χρόνο για την προεκλογική εκστρατεία τους.

Μοναδική υποψηφιότητα

Μέχρι στιγμής, ο Ρεπουμπλικανός Ντάρελ Αϊσα είναι ο μόνος που έχει δηλώσει υποψηφιότητα. Στους πιθανούς άλλους διεκδικητές περιλαμβάνονται, εκτός από τον Σβαρτσενέγκερ, ο πρώην δήμαρχος του Λος Αντζελες Ρίτσαρντ Ρίορνταν, ο ηττημένος της προηγούμενης αναμέτρησης Μπιλ Σάιμον και ο πρώην διεκδικητής του χρίσματος της αντιπροεδρίας Τζακ Κεμπ. H ψηφοφορία θα έχει δύο σκέλη: αρχικώς, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφασίσουν για το αν θα καθαιρέσουν τον Ντέιβις και στη συνέχεια να εκλέξουν τον αντικαταστάτη του. Πριν από τρεις μήνες, όλοι πίστευαν πως οι προσπάθειες να «αποκαθηλωθεί» ο Ντέιβις θα κατέληγαν στην 32η αποτυχία, αλλά η εκστρατεία εναντίον των φορολογικών μέτρων, τα χρήματα που διατέθηκαν από τους υποστηρικτές της επαναληπτικής ψηφοφορίας -μόνο ο Αϊσα διέθεσε 1,7 εκατ. δολάρια- και η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του για δεύτερη φορά κυβερνητη, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της πολιτείας, οδήγησαν στη σπάνια για τις ΗΠΑ διαδικασία. Οπως έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 50% των ψηφοφόρων στηρίζει την αποπομπή του κυβερνήτη. Σύμφωνα με τον νόμο πάντως, ο νέος κυβερνήτης μπορεί να εκλεγεί με το ένα τρίτο των ψήφων των 15 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή