ΚΟΣΜΟΣ

Πάουελ κατά Πενταγώνου για τη Λιβερία

MONPOBIA. Νέοι αιματηροί βομβαρδισμοί στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής πρεσβείας που στεγάζουν άμαχους πολίτες σημειώθηκαν χθες στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, την ίδια στιγμή που η Ουάσιγκτον συζητούσε την αποστολή ή μη Αμερικανών στρατιωτών στη σπαρασσόμενη χώρα της δυτικής Αφρικής.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο διχασμός ανάμεσα στο υπουργείο εξωτερικών και στο Πεντάγωνο, που είχε εμφανιστεί στην κρίση του Ιράκ, επαναλαμβάνεται και τώρα αλλά με όρους αντίστροφους. Οταν σχεδιαζόταν η επέμβαση στο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ήταν εκείνος που εξέφραζε τους περισσότερους δισταγμούς, ενώ το Πεντάγωνο πίεζε για την επέμβαση. Αντίθετα, στην περίπτωση της Λιβερίας, το Πεντάγωνο εκφράζει εντονότατες αμφιβολίες, ενώ ο Κόλιν Πάουελ πιέζει.

Χθες, σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής, ο Κόλιν Πάουελ επανέλαβε την έκκληση για ανάληψη αμερικανικού ρόλου στην περιοχή. «Δεν είναι προς το συμφέρον μας να αφήσουμε τη Δυτική Αφρική να καταρρεύσει», είχε πει στα μέσα της εβδομάδας ο Κόλιν Πάουελ.

Ομως στις δημόσιες ομιλίες τους, κορυφαίοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προειδοποίησαν για τους κινδύνους.

«Η κατάσταση είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνη», δήλωσε ο στρατηγός Πέις, επικεφαλής του σώματος των πεζοναυτών.

Προετοιμασμένοι για όλα

«Αν μας ζητηθεί να αναλάβουμε στρατιωτική δράση, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει με ικανό αριθμό δυνάμεων και ότι θα είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.» O στρατηγός Πέις έχει πικρή πείρα Αμερικανικών επεμβάσεων στην Αφρική, λόγω της αποστολής του στη Σομαλία για να οργανώσει την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων μετά τη δολοφονία 18 Αμερικανών στρατιωτών το 1993. Καθώς ο πρόεδρος Μπους δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως αν πρόκειται να αποσταλούν αμερικανικές δυνάμεις ή όχι, κάποιοι Λιβεριανοί επιλέγουν να διαμαρτυρηθούν στην αμερικανική πρεσβεία. «Θέλω να πω στον Τζωρτζ Μπους να κάνει κάτι γρήγορα», λέει ένας 28χρονος, «ανθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα». Μια γυναίκα, τυλιγμένη μ΄ ένα άσπρο κομμάτι ύφασμα κουνάει τα χέρια της «Κουραστήκαμε, κουραστήκαμε», λέει.

Νωρίτερα, η περιοχή γύρω από την πρεσβεία, στην οποία έχουν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι, δέχθηκε επιθέσεις με όλμους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι. Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες κατηγορούν αλλήλους ως υπεύθυνους για τους βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας.

Εν αναμονή δυνάμεων

Στις αρχές της εβδομάδας, ανακοινώθηκε ότι θα μεταβούν στη Λιβερία 1.300 Νιγηριανοί στρατιώτες, ενώ ενδέχεται να συσταθεί και άλλο ειρηνευτικό σώμα αποτελούμενο από στρατιώτες άλλων χωρών της Δυτικής Αφρικής.

Πολλοί Λιβεριανοί έχουν μετακινηθεί από τις εστίες τους για να βρουν ασφάλεια, με αποτέλεσμα να απομένουν χωρίς φαγητό και πόσιμο νερό, ευάλωτοι σε ασθένειες όπως η διάρροια και η χολέρα και έτοιμοι να μετακινηθούν ξανά αν οι μάχες έρθουν προς το μέρος τους. H κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη που ορισμένοι εργαζόμενοι στις διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.