Μεσολάβηση του Μπους ζητεί ο Αμπάς

Μεσολάβηση του Μπους ζητεί ο Αμπάς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την άμεση παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του «οδικού χάρτη», ζήτησε ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των δύο ανδρών στον Λευκό Οίκο, ο κ. Αμπάς άφησε να εννοηθεί ότι το πολιτικό του μέλλον είναι συνυφασμένο με τα αποτελέσματα των πιέσεων που θα ασκήσουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ αναφορικά με τα ζητήματα της απελευθέρωσης των κρατουμένων, της διάλυσης των παράνομων εβραϊκών οικισμών και της διακοπής των οχυρωματικών έργων στη Λωρίδα της Γάζας. «Αν οι Παλαιστίνιοι αντιληφθούν ότι η αμερικανική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να πιέσει το Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Αμπάς στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, λίγες ώρες πριν από την πρώτη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, «θα διαμορφωθεί μια αφόρητη κατάσταση και η κυβέρνησή μου θα περιέλθει σε δυσχερή θέση».

Δεν συνεμορφώθη

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επισήμανε τόσο στον κ. Μπους, όσο και σε άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι η ισραηλινή πλευρά δεν έχει συμμορφωθεί με τους όρους του ειρηνευτικού προσχεδίου, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διάλυση των παράνομων εβραϊκών οικισμών. O κ. Αμπάς ξεκαθάρισε, επίσης, στον Αμερικανό πρόεδρο ότι το Ισραήλ πρέπει να υποχωρήσει στο ζήτημα της απελευθέρωσης των κρατουμένων προκειμένου να έχει διάρκεια η εκεχειρία που κήρυξαν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά ζήτησε από την κυβέρνηση Αμπάς να λάβει μέτρα για την πάταξη των παραστρατιωτικών. Οσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα των κρατουμένων, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Σαρόν, τόνιζαν χθες ότι οι όποιες εξελίξεις θα σημειωθούν μετά την επιστροφή του Ισραηλινού πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές άφηναν χθες να διαρρεύσει ότι στον νέο κατάλογο των 600 υποψηφίων προς απελευθέρωση κρατουμένων συμπεριλαμβάνονται μέλη της Χαμάς και της Τζιχάντ και ότι ο κ. Σαρόν, που θα συναντηθεί με τον κ. Μπους την Τρίτη, είναι διατεθειμένος να επιδείξει ευελιξία στο εν λόγω ζήτημα.

Επιχειρησιακό σφάλμα

Ο ισραηλινός στρατός, τέλος, ανακοίνωσε ότι ο θάνατος ενός πεντάχρονου Παλαιστινίου στη Δυτική Οχθη οφείλεται σε ατύχημα. «O θάνατος του νεαρού Μαχμούντ Κιάμπχα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οφείλεται σε επιχειρησιακό σφάλμα που προκλήθηκε από εκπυρσοκρότηση όπλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή