Βουτιά κάνει η δημοτικότητα Μπλερ

Βουτιά κάνει η δημοτικότητα Μπλερ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Νέα βουτιά σημείωσε το ποσοστό της δημοτικότητας του Τόνι Μπλερ, εν μέσω του σκοτεινού «πολέμου» για τα χαλκευμένα στοιχεία σην υπόθεση του Ιράκ κι ενώ εντείνεται η φημολογία για την παραίτηση του στενότερου συμμάχου του, Αλαστερ Κάμπελ. H τελευταία δημοσκόπηση στην εφημερίδα Daily Telegraph έδειξε ότι το 61% των Βρετανών ψηφοφόρων θεωρεί ότι η εργατική κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και βρίσκεται στο έλεος των γεγονότων. Το 68% δήλωσε επιπλέον ότι η κυβέρνηση είναι βουτηγμένη στην απάτη, σαφής αιχμή με αποδέκτη τον κ. Κάμπελ, το δεξί χέρι του Βρετανού πρωθυπουργού, που πολλοί αποκαλούν «υπαρχηγό». Περίπου το ήμισυ των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν πιστεύει «ούτε λέξη» από τα λόγια του Τόνι Μπλερ σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Βρετανία προχώρησε στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μια τόσο τρανταχτή πτώση των ποσοστών δημοτικότητάς του ίδιου και της κυβέρνησής του, δεδομένου ότι και πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, ένα πολύ υψηλό ποσοστό Βρετανών επικροτούσε τη βρετανική στρατηγική. O Τόνι Μπλερ περιέρχεται σε αυτή τη δυσχερή θέση, τη μεθεπομένη της θριαμβευτικής εμφάνισής του ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα και της περιοδείας του στην Ιαπωνία και την Κίνα, χώρες με σημαντικό εμπορικό, αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον για τη Βρετανία.

Η αλλαγή στάσης του εκλογικού σώματος και η πτώση των ποσοστών δημοτικότητας κυβέρνησης Μπλερ κορυφώθηκαν μετά την αυτοκτονία του Ντέιβιντ Κέλι, του 59χρονου συμβούλου του υπουργείου Αμύνης της Βρετανίας και πρώην επιθεωρητή όπλων, ο οποίος φέρεται ως η μόνη πηγή άντλησης πληροφοριών εκπομπής του BBC, όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται να αγωνιά για την αναζήτηση στοιχείων, ικανών να στηρίξουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η αυτοκτονία του Ντέιβιντ Κέλι και η ύπαρξη μιας κασέτας, η οποία ήδη έχει κατατεθεί στην ανακριτική επιτροπή υπό τον δικαστή Χάτον, έχει πλήξει, ίσως ανεπανόρθωτα, την αξιοπιστία της κυβέρνησης Μπλερ και παρά τα όσα ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει λέγοντας ότι η Ιστορία θα τον συγχωρήσει, τα προγνωστικά είναι σαφώς εναντίον του.

Θα παραιτηθεί;

Χθες το BBC μετέδωσε ότι ο Αλαστερ Κάμπελ, ο εκ δεξιών σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπλερ και ο άνθρωπος ο οποίος βρέθηκε στον πυρήνα της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και σταθμού, επρόκειτο να παραιτηθεί, προκειμένου να θυσιαστεί κάποιος και να κατασιγάσει ο θόρυβος. O ίδιος ο Κάμπελ ετοιμάζεται να πάει διακοπές για να σκεφθεί τι ακριβώς θα πρέπει να πράξει, την ίδια ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνείται ότι ο σύμβουλός του προτίθεται να παραιτηθεί ή ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί.

Χθες, ο Αλαστερ Κάμπελ είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, ο οποίος όμως τον διαβεβαίωσε ότι τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του, ιδίως στο σκέλος της αντιπαράθεσής του με το BBC και μπορεί να μείνει στη θέση του όσο εκείνος επιθυμεί. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι ο κ Κάμπελ ενδέχεται να συνδυάσει την έξοδο του από τη Ντάουνινγκ Στριτ με αυτήν της Φιόνα Μίλερ, της γραμματέως της Σέρι Μπλερ, η οποία αναμένεται να αποχωρήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή