«Παραδίδουν» τα δύο πτώματα στην τηλεόραση

«Παραδίδουν» τα δύο πτώματα στην τηλεόραση

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Μέρα αργίας και προσευχής για τον μουσουλμανικό κόσμο, η τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου δεν συνοδεύτηκε από κάποιου είδους κάθαρση και γαλήνη, μετά την έξαψη που προκάλεσε η εξόντωση των αδελφών Χουσεΐν από Αμερικανούς στρατιώτες, στη Μοσούλη. Παρά την προχθεσινή παρουσίαση μακάβριων εικόνων των νεκρών Ουντάι και Κουσάι από το Πεντάγωνο, οι Ιρακινοί, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, αρνούνταν να πιστέψουν τον θάνατο των δύο γιων του Σαντάμ, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα εκτελούσαν πυκνές περιπολίες και έρευνες, εν αναμονή νέων επιθέσεων αντεκδίκησης.

Δεκάδες χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι κατέκλυσαν χθες το πρωί την ιερή πόλη Νάτζαφ για να ακούσουν το φλογερό κήρυγμα του κληρικού Μοκτάντα Σαντρ. Γόνος ιστορικής οικογένειας σιιτών κληρικών που αντιστάθηκαν στο καθεστώς Χουσεΐν, ο Σαντρ ηλέκτρισε τα πλήθη, την περασμένη εβδομάδα, με ένα πραγματικό λίβελλο εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και του διορισμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες Ιρακινού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι άλλων σιιτικών φατριών.

Εκθεση των πτωμάτων

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στο Ιράκ οδήγησαν ομάδα δημοσιογράφων στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι τα πτώματα των δύο νεκρών, που μεταφέρθηκαν εκεί από τη Μοσούλη, αντιστοιχούν όντως στους δύο γιους του Σαντάμ. O Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπερασπίστηκε τη «δύσκολη αλλά σωστή», όπως την χαρακτήρισε, επιλογή να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των νεκρών, μια επιλογή που προκάλεσε πολλές επικρίσεις, εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. «H στρατηγική σημασία αυτών των θανάτων… έγκειται στο γεγονός ότι μας βοηθούν να πείσουμε τον ιρακινό λαό ότι έχουμε απελευθερώσει τη χώρα του», τόνισε ο Ράμσφελντ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι, με την εξόντωση των αδελφών Χουσεΐν, «ο ιρακινός λαός είδε καθαρά την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσουν την ελευθερία του και να τον βεβαιώσουν ότι το καθεστώς του Σαντάμ δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει στο Ιράκ».

Δυσπιστούν οι Ιρακινοί

Οπως αναφέρουν όμως όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Ιρακινοί παρέμεναν, και μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, τόσο δύσπιστοι όσο και πριν από αυτήν. Στη Βαγδάτη κυκλοφορούσαν κάθε είδους τερατολογίες, καθώς ορισμένοι υποστήριζαν ότι οι Αμερικανοί σκότωσαν κάποιους άσημους φενταγίν και επεξεργάστηκαν τις φωτογραφίες, ώστε να μοιάζουν με τους αδελφούς Χουσεΐν, ενώ κάποιοι άλλοι εμφανίζονταν ακράδαντα πεπεισμένοι ότι ο Ουντάι και ο Κουσάι κρύβονται στις… Ηνωμένες Πολιτείες, ως πράκτορες των Αμερικανών, όπως και ο πατέρας τους! Αρκετοί εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των νεκρών, υπενθυμίζοντας ότι οι Αμερικανοί είχαν καταγγείλει ως πράξη βαρβαρότητας τη δημοσιοποίηση ανάλογων εικόνων νεκρών στρατιωτών τους από την ιρακινή τηλεόραση. Αλλοι ζητούσαν να κρεμασθούν τα πτώματα από πασσάλους, στο κέντρο της Βαγδάτης, ή να συρθούν από οχήματα, ώστε να πεισθούν ότι οι γιοι του Σαντάμ όντως έχουν σκοτωθεί.

Χθες τα χαράματα, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακα επιδρομή βόρεια της Βαγδάτης, σε αναζήτηση υπόπτων για πρόσφατες ένοπλες επιθέσεις εναντίον συναδέλφων τους. Μετά τη δολοφονία των αδελφών Χουσεΐν, οι επιθέσεις στρέφονται ιδιαίτερα εναντίον της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, που πραγματοποίησε τη φονική επιδρομή στη Μοσούλη. O Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, πιθανολογούσε, από την Ουάσιγκτον, περισσότερες επιθέσεις αντεκδίκησης τις αμέσως προσεχείς ημέρες, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι, μακροπρόθεσμα, η δολοφονία των υιών Χουσεΐν θα κάμψει την ιρακινή αντίσταση.

Διαμάχη στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, συνεχίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες η εσωτερική πολιτική διαμάχη για τους εσφαλμένους ισχυρισμούς του προέδρου Μπους, σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Περνώντας στην αντεπίθεση, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, κατηγόρησε εμμέσως τους Δημοκρατικούς επικριτές της κυβέρνησης για «ακραία ανευθυνότητα», τονίζοντας: «Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν έχει απομακρυνθεί οριστικά. Με τη σιγουριά της εξαφάνισης του κινδύνου, ορισμένοι προσπαθούν τώρα να ρίξουν σκιές αμφιβολίας στην απόφασή μας να απελευθερώσουμε το Ιράκ». Πάντως, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν τεθεί γύρω από τις ανακρίβειες της επίμαχης ομιλίας Μπους για το υποτιθέμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή