O ρόλος του OHE στην ανοικοδόμηση της χώρας

O ρόλος του OHE στην ανοικοδόμηση της χώρας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν καλές και κακές εβδομάδες για την ηγεσία της αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ και αυτή ίσως ήταν η καλύτερη. O θάνατος των γιων του Σαντάμ Χουσεΐν βοήθησε στην ανόρθωση του ηθικού των Αμερικανών στρατιωτών, πολύ δε περισσότερο της ηγεσίας τους. Την ίδια ώρα αντιπροσωπεία του νεοεκλεγέντος Ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου μετέβη στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να κάνει γνωστές τις θέσεις του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE. Και τέλος, ο Πολ Μπρέμερ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ, δημοσιοποίησε σχέδιο 60 ημερών για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα προπολεμικά στάδια, αλλά και για την ολοκλήρωση άλλων έργων υποδομής.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα

Τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση του τέλους του πολέμου από τον πρόεδρο Μπους, πολλά πράγματα θα πρέπει να γίνουν. H αντίσταση συνεχίζεται με αγνώστους να σκοτώνουν, σχεδόν καθημερινά, Αμερικανούς στρατιώτες. Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα τερματισμού της στρατιωτικής κατοχής, όπως άφησε να εννοηθεί ο γενικός γραμματέας του OHE Κόφι Ανάν μιλώντας την περασμένη Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και το σχέδιο του Μπρέμερ για την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών ενισχύει την εικόνα της αργής προόδου.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν στο Ιράκ, Σέρτζιο ντι Μέλο, δήλωσε την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο πράγματι αποτελεί ένα συγκροτημένο αντιπροσωπευτικό σώμα, με το οποίο η διεθνής κοινότητα μπορεί να συνδιαλλαγεί. Ωστόσο, εκείνο που ο ίδιος συμπέρανε, συζητώντας με διάφορους ανθρώπους στο Ιράκ είναι ότι κρίνεται πλέον απολύτως αναγκαία η υποστήριξη του OHE. Να αναλάβει, δηλαδή, ο OHE ευρύτερο και σημαντικότερο ρόλο για τους Ιρακινούς στον τομέα της διοίκησης της χώρας, καθώς είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για την ύπαρξη κανόνων ασφαλείας και νόμων.

Τι σχεδιάζει ο Μπρέμερ

Η ομιλία του κ. Μπρέμερ στην Ουάσιγκτον αποσκοπούσε να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. Σε διάστημα 60 ημερών, ο κ. Μπρέμερ ελπίζει να εκπαιδεύσει την πρώτη μεραρχία του νέου στρατού του Ιράκ, παράλληλα με την εκπαίδευση 7.000 μελών ενός νέου αστυνομικού σώματος που θα αποδεσμεύσει σημαντικό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών.

Ολα αυτά είναι μόνον η αρχή. Οπως δε επεσήμανε ο Σέρτζιο ντι Μέλο, μόνον μια ευρύτερη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας θα επιτάχυνε τις εξελίξεις. Τα Ηνωμένα Εθνη δύνανται να βοηθήσουν στο σκέλος των δικαστικών και νομικών μεταρρυθμίσεων, να συμβάλουν στην εκπαίδευση της αστυνομίας, αλλά και στην ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης. O Οργανισμός θα μπορούσε να φανεί αποτελεσματικός στην ανάπτυξη οργανισμών, ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης και στην ίδρυση παρατηρητηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προ ημερών ο πρόεδρος Μπους ζήτησε μια τέτοιας εμβέλειας και μορφής βοήθεια. Αλλά για να υπάρξει αυτή η βοήθεια, θα πρέπει ο ίδιος να είναι προετοιμασμένος για μια μεγαλύτερη ανάμειξη του OHE στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ανοικοδόμησης του μεταπολεμικού Ιράκ. Ακόμη και αν υπάρχουν καλές εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ανοικοδομήσουν μόνες τους το Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή