Εικονικοί άνθρωποι…που μοιάζουν αληθινοί

Εικονικοί άνθρωποι…που μοιάζουν αληθινοί

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί σειράν ετών, ένας από τους κύριους στόχους της γραφιστικής μέσω υπολογιστή είναι να δημιουργεί στην οθόνη εικόνες και ήρωες που δύσκολα διακρίνονται από τους πραγματικούς. H εικονική πραγματικότητα ωστόσο δύσκολα αναπαριστά τους ανθρώπους και αυτό γιατί οι μικρές λεπτομέρειες στον τρόπο που οι άνθρωποι κινούνται ή κοιτούν, δεν μπορούν να αποδοθούν στην εντέλεια.

Η Geforce όμως, η νέα κάρτα γραφικών την οποία κατασκεύασε η εταιρεία Nvidia, υπόσχεται ότι μπορεί να ζωντανέψει ακόμη περισσότερο τους ήρωες της εικονικής πραγματικότητας. O ήρωας όπου η εταιρεία θα εφαρμόσει τη νέα κάρτα γραφικών είναι η Ντον Φέρι. Πριν από την κατασκευή της νέας κάρτας, για να σχεδιάσει το κάθε καρέ των κινήσεων της Ντον, ο υπολογιστής χρειαζόταν ώρες. Και στο τέλος έπρεπε να μονταριστούν όλα αυτά τα καρέ. Αν ήθελε κανείς να σχεδιάσει τα καρέ πιο γρήγορα, τότε θα έπρεπε να αρκεστεί σε έναν ήρωα λιγότερο πιστό στην πραγματικότητα, έναν ήρωα με τις αδρές γραμμές ενός κινουμένου σχεδίου όπως η Λάρα Κροφτ.

Η κάρτα Geforce δίνει τη δυνατότητα και γρήγορου σχεδιασμού και την ικανοποίηση δημιουργίας ενός ήρωα που μοιάζει πολύ με πραγματικό. Αν παρατηρήσετε τους ψηφιακούς ήρωες, λέει ο Αντριου Χάμπαρ της Nvidia, θα δείτε ότι μπορεί το δέρμα τους να έχει το σωστό χρώμα και τα πρόσωπά τους να έχουν μάτια, μύτη και στόμα όμως δεν διαθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες που τους κάνουν να μοιάζουν αληθινούς. Και όσο πιο πολύ μεγεθύνετε έναν τέτοιο ήρωα τόσο περισσότερο θα διακρίνετε τις ατέλειες. Οσο όμως πιο κοντά παρατηρήσετε την Ντον, θα διαπιστώσετε ότι είναι σχεδόν τέλεια. Το δέρμα της έχει πόρους, στα μάτια της διακρίνεται ο αμφιβληστροειδής και ο κερατοειδής καθώς και τα αιμοφόρα αγγεία.

Συναισθήματα και εκφράσεις

Το τσιπ της κάρτας Geforce είναι φτιαγμένο από χαλκό αντί για αλουμίνιο γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να τρέξει γρηγορότερα με ταχύτητα 500MHz. Επίσης επειδή θερμαίνεται πιο εύκολα έχει σχεδιαστεί και ένα ειδικό σύστημα ψύξεως.

Χάρη στη μεγαλύτερη ταχύτητα, το τσιπ μπορεί να δημιουργήσει υψηλότερου επιπέδου εικόνα, ανάλογη με αυτήν των πρόσφατων ταινιών κινουμένων σχεδίων. H Ντον έχει σχηματιστεί από περισσότερα από 150.000 τρίγωνα, λέει ο Χάμπαρ. Αυτά τα τρίγωνα δημιουργούν ένα πλέγμα χάρη στο οποίο μπορούμε να δώσουμε στην ψηφιακή ηρωίδα πολύ ρεαλιστική κίνηση. Στο πρόσωπο της Ντον Φέρι μπορεί να αποτυπωθούν συναισθήματα και «ανθρώπινες» εκφράσεις. Και επειδή οι εικόνες τους μπορούν να σχεδιαστούν πλέον πολύ γρήγορα, οι ψηφιακοί ήρωες εκτός του ότι μοιάζουν πολύ πραγματικοί μπορούν να αντιδρούν και σε πραγματικό χρόνο.

Για να μοιάζουν όμως πιο αληθινοί, οι ψηφιακοί ήρωες δεν αρκεί μόνο να θυμίζουν ανθρώπους στην εμφάνιση και στην κινησιολογία τους. Θα πρέπει να μιλούν και να ηχούν όπως αυτοί. Με το ζήτημα ασχολήθηκε ο Τζόναθαν Τζόουιτ, όταν σχεδίασε την Ανανόβα, την ψηφιακή εκφωνήτρια ειδήσεων. Οι περισσότεροι ήρωες της εικονικής πραγματικότητας, λέει ο Τζόουιτ, χρησιμοποιούν ένα σύστημα μετατροπής του γραπτού κειμένου σε ηχητικό. Και επειδή η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, αυτά τα συστήματα σήμερα ενεργοποιούνται με συνδυασμούς λέξεων και φωνημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή