Ρεκόρ πωλήσεων για το βιβλίο της Χίλαρι

Ρεκόρ πωλήσεων για το βιβλίο της Χίλαρι

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βιβλία των διασημοτήτων και των δημοσίων προσώπων γίνονται συνήθως μπεστ σέλερ. Οι πωλήσεις όμως των απομνημονευμάτων της γερουσιαστού Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον με τίτλο «Ζώντας την Ιστορία» ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς έχουν καλύψει το ποσόν των 8,1 εκατομμυρίων δολαρίων που εισέπραξε η συγγραφέας ως προκαταβολή και αναμένεται να της αποφέρουν και επιπλέον κέρδη.

Οι βιβλιοπώλες λένε ότι η τεράστια επιτυχία του βιβλίου οφείλεται εν μέρει στη γοητεία που εξακολουθεί να ασκεί η περίοδος της προεδρίας του Κλίντον στους αναγνώστες και στο ότι η Χίλαρι Κλίντον συμβολίζει ταυτόχρονα τη γυναίκα-θύμα αλλά και την ισχυρή γυναίκα. Ωστόσο, οι αυξημένες πωλήσεις του βιβλίου μαρτυρούν και τις αδιάκοπες προσπάθειες που κατέβαλε η συγγραφέας του για την προώθησή του, προκαλώντας ερωτήματα για τις πολιτικές και τις οικονομικές φιλοδοξίες που κρύβονται πίσω από την εκστρατεία προώθησης του βιβλίου της. Οταν ήταν ακόμη «πρώτη κυρία», η Χίλαρι Κλίντον είχε επιλέξει μηχανικό τρόπο για να υπογράψει τα αντίτυπα του πρώτου της βιβλίου, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου διέθεσε σε φιλανθρωπίες. Από τις 9 Ιουνίου, όμως, ημέρα οπότε κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά της, η Χίλαρι υπέγραψε περισσότερα από 20.000 αντίτυπα και εμφανίστηκε σε περισσότερες από 17 σχετικές εκδηλώσεις στις ΗΠΑ αλλά και στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Αμστερνταμ. H Χίλαρι υπέγραφε αντίτυπα μέχρις του σημείου που να μην μπορεί να κουνήσει πλέον το χέρι της. Σε ένα σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Βιρτζίνια, χρειάστηκε να της τρίψουν το χέρι για να μπορέσει να συνεχίσει. H Χίλαρι έφτασε στο σημείο να βουτάει το χέρι της σε πάγο και να χρησιμοποιεί ειδικούς νάρθηκες για τον καρπό. Εδωσε έξι τηλεοπτικές συνεντεύξεις και δύο ραδιοφωνικές. Και όλα αυτά πριν η αμερικανική Γερουσία αναστείλει τις εργασίες της τον επόμενο μήνα, διάστημα κατά το οποίο η Χίλαρι αναμένεται να επιδοθεί σε νέα εκστρατεία προώθησης του βιβλίου. «Το να υπογράφεις 1.500 βιβλία σε μιάμιση ώρα, ενώ ταυτόχρονα δίνεις χειραψίες σε όλους δεν είναι εύκολο πράγμα. Και όμως η Χίλαρι τό έκανε με μεγάλο ενθουσιασμό», δήλωσε η Κάρολιν Ράιντι, πρόεδρος του εκδοτικού οίκου Simo& Schuster, που κυκλοφόρησε το βιβλίο.

Η Ράιντι δήλωσε ότι εξεπλάγη από τη μεγάλη αλλά και σταθερή πορεία των πωλήσεων του βιβλίου και την απέδωσε εν μέρει στο επιχειρηματικό πνεύμα της Χίλαρι Κλίντον. «Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να κάνω;» ρωτάει η Χίλαρι τους εκδότες της και προσθέτει, αναφερόμενη στην εκστρατεία για την προώθηση του βιβλίου, ότι «είναι εξουθενωτική εμπειρία αλλά υπέροχη».

Στην πρώτη θέση

Η γερουσιαστής τονίζει ότι είναι συγκινημένη από την ανταπόκριση του κοινού. Μαζί με τα έσοδα από την προκαταβολή για τα δικαιώματα πώλησης του βιβλίου στο εξωτερικό, η Κλίντον θα πρέπει να πουλήσει 1,3 εκατομμύρια αντίτυπα για να κερδίσει το ποσό της προκαταβολής που εισέπραξε μόνο για τις πωλήσεις του βιβλίου με σκληρό εξώφυλλο, τονίζει η Ράιντι. Την προηγούμενη εβδομάδα ο εκδοτικός οίκος Simo& Schuster ανακοίνωσε ότι είχαν πωληθεί 1,2 εκατ. αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ όπου πωλούνται τουλάχιστον 50.000 βιβλία την εβδομάδα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα βιβλία που δεν είναι μυθοπλασία και κυρίως αντίθετα με τα περισσότερα βιβλία Αμερικανών αξιωματούχων, το «Ζώντας την Ιστορία» βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση των μπεστ σέλερ στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, και την Ιρλανδία, ενώ συμπεριλαμβάνεται στους καταλόγους των μπεστ σέλερ στη Δανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Την περασμένη εβδομάδα η Ρουμανία έγινε η 28η κατά σειρά χώρα όπου ο Simo& Schuster πούλησε τα δικαιώματα του βιβλίου. Σύμφωνα με την Κάρολιν Ράιντι, η Χίλαρι είναι πιθανόν να εισπράξει και άλλα χρήματα από τις πωλήσεις του βιβλίου σε μικρό σχήμα. Οι πωλήσεις είναι ήδη διπλάσιες από αυτές των Απομνημονευμάτων της Μπάρμπαρα Μπους και τριπλάσιες από του αντίστοιχου βιβλίου της Νάνσι Ρέιγκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή