Σήμερα η συνάντηση Σαρόν – Μπους

Σήμερα η συνάντηση Σαρόν – Μπους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Με αρκετή δόση σκεπτικισμού δέχθηκαν χθες οι Παλαιστίνιοι την απόφαση του Ισραήλ να αποφυλακίσει 500 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και σημαντικό αριθμό μελών των εξτρεμιστικών οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ», αλλά και της «Φατάχ», την ίδια ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επέκρινε το περίφημο τείχος ασφαλείας, χαρακτηρίζοντάς το «μεγάλο πρόβλημα».

Μικρές παραχωρήσεις

Οι κατευναστικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες και δηλώσεις εκ μέρους του επίσημου κράτους του Ισραήλ και της Ουάσιγκτον συμπίπτουν με τις διαδοχικές επισκέψεις στην αμερικανική πρωτεύουσα του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού M. Αμπάς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Στόχος και των δύο, η διάσωση του «Οδικού Χάρτη», έστω κι αν η ισραηλινή πλευρά χρειαστεί να προβεί σε ήσσονος σημασίας παραχωρήσεις.

Ο Αριέλ Σαρόν θα συναντηθεί σήμερα με τον Τζορτζ Μπους και τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβερνήσεως Ντικ Τσένι, πραγματοποιώντας ουσιαστικά την όγδοη επίσκεψη στις ΗΠΑ από της αναλήψεως των καθηκόντων του, τον Μάρτιο του 2001. Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών του, ο κ. Σαρόν θα δεχθεί πιέσεις για την προώθηση του ειρηνευτικού σχεδίου που προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005 και το πάγωμα των ισραηλινών εποικισμών.

Πάντως, το θέμα του τείχους ασφαλείας, η ανοικοδόμηση του οποίου έχει αρχίσει -πρόκειται για τείχος μήκους 350 χλμ. που απομονώνει τους Παλαιστίνιους από το Ισραήλ- φαίνεται να εξελίσσεται σ’ ένα από τα αγκάθια στις εκατέρωθεν συνομιλίες, κάτι που διεφάνη καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης που ο πρόεδρος Τζ. Μπους είχε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. «Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς μ’ ένα τείχος να διασχίζει τη Δυτική Οχθη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος για να προσθέσει ότι θα συζητήσει για το τείχος με τον Αριέλ Σαρόν. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση του κ. Σαρόν δέχεται πιέσεις να ξεκινήσει τη διαδικασία οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την προώθηση του Οδικού Χάρτη για την ειρήνη, ωστόσο το κλίμα παραμένει ασαφές.

Για το θέμα του τείχους, προειδοποιήσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση είχε απευθύνει και η σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας Κοντολίσα Ράις, όταν τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε το Ισραήλ. Τότε ο Αριέλ Σαρόν είχε αρνηθεί να συζητήσει την κατεδάφισή του και έθετε ως προϋπόθεση τη σύλληψη εκ μέρους των Παλαιστινίων εξτρεμιστών, οι οποίοι προετοίμαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών. Οι επιθέσεις τερματίστηκαν από τη στιγμή που οι δύο ισχυρές ισλαμικές εκστρεμιστικές οργανώσεις δεσμεύτηκαν να αποδεχθούν την εκεχειρία πριν από ένα μήνα, αλλά ο πρόεδρος Μπους δήλωσε στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό κ. Αμπάς την περασμένη Παρασκευή ότι η πλήρης εκεχειρία θα πρέπει να έχει συνέχεια.

Το ζήτημα των οικισμών

Ενα άλλο θέμα που εκκρεμεί μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών είναι οι οικισμοί των εποίκων. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, ο πληθυσμός αυξάνεται τρεις φορές ταχύτερα στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης και της λωρίδας της Γάζας απ’ ότι στο αμιγώς ισραηλινό έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή