«Ψυχορραγεί» η πρωτεύουσα της Λιβερίας

«Ψυχορραγεί» η πρωτεύουσα της Λιβερίας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MONPOBIA. Αγνοώντας τις δραματικές εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να προχωρήσουν σε εκεχειρία, οι αντάρτες της Λιβερίας, που μάχονται για την ανατροπή του προέδρου Τσαρλς Τέιλορ, εμμένουν στον στόχο τους και χθες μάλιστα επιτέθηκαν στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Μπιουκάναν, όπου διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις. H εισβολή στην πόλη έγινε εν μέσω των προειδοποιήσεων της E.E. και του OHE για την ολέθρια έκβαση του εμφυλίου κι ενώ η πρωτεύουσα Μονρόβια «ψυχορραγεί» μετά δέκα ημέρες συγκρούσεων. Οι αντάρτες του LURD κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους εντός της πόλης και καθιστούν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν, εάν δεν ηττηθεί ο Τσαρλς Τέιλορ, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις διαμηνύουν από την πλευρά τους ότι «θα μπουν μόνο εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός». Την ίδια ώρα, ο άμαχος πληθυσμός που έχει απομείνει στη Μονρόβια θρέφεται με σκύλους και γάτες για να γλυτώσει τον θάνατο, καθώς οι προμήθειες τελειώνουν και η ελπίδα για κατάπαυση του πυρός διαψεύδεται ώρα με την ώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ενωση συνέστησε στις αντιμαχόμενες πλευρές να υπογράψουν μια βιώσιμη συμφωνία ειρήνης, ενώ απηύθυνε δραματική έκκληση στους αντάρτες να άρουν την πολυήμερη πολιορκία τους στη Μονρόβια προκειμένου να ανεφοδιαστεί με τρόφιμα ο άμαχος πληθυσμός. H E.E. καταδίκασε τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου, καταγγέλοντας ότι η συνέχιση των μαχών «είναι η αιτία ανείπωτων δεινών για τους αθώους πολίτες». H Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρεται σε χθεσινό ανακοινωθέν, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λιβερία και επισημαίνει την ανάγκη άμεσης παροχής βοήθειας»

Σε ανάλογες εκκλήσεις προέβη ο γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν, ο οποίος προειδοποίησε τους αντάρτες του LURD ότι εάν συνεχίσουν τις επιθέσεις τους θα αποκλειστούν από οποιονδήποτε μελλοντικό ρόλο στην ηγεσία της δυτικοαφρικανικής χώρας. «Με αυτή την άθλια συμπεριφορά και με τις δολοφονίες τόσων αθώων Λιβεριανών είναι αδύνατον για μας να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Πράττοντας όλα αυτά, οι αντάρτες αποκλείονται από οποιονδήποτε μελλοντικό ρόλο στη ζωή της Λιβερίας», υπογράμμισε ο γ. γ του OHE. Οι δηλώσεις του έγιναν λίγες ώρες μετά την έκκληση των ΗΠΑ να σταματήσει ο βομβαρδισμός της πρωτεύουσας. Με ανακοίνωση του LURD, όμως, κατέστη σαφές ότι οι δυνάμεις των ανταρτών δεν θα αποσυρθούν εάν πρόκειται με την κίνηση αυτή να δώσουν πλεονέκτημα στις κυβερνητικές δυνάμεις. Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι το δεύτερο και μικρότερο κίνημα των ανταρτών Μόντελ, που εδρεύει στη νοτιοανατολική Λιβερία, προωθήθηκε στο λιμάνι Μπιουκάναν και μάχεται για την κατάκτηση της πόλης. H αμερικανική πρεσβεία είχε προειδοποιήσει το Μόντελ να μην επιτεθεί στο Μπιουκάναν, αλλά η έκκληση αγνοήθηκε όπως και όλες οι άλλες.

Επιπλέον, ο ηγέτης του LURD, Σεκού Κονέ, ανακοίνωσε μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς ότι οι δυνάμεις του «κατέλαβαν και την Γκμπάρνια», 160 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μονροβίας.

Ο Σεκού Κονέ απέρριψε την έκκληση του Αμερικανού πρεσβευτή, Τζον Μπλάνεϊ να αποσυρθεί πίσω από τη γραμμή της εκεχειρίας, δηλώνοντας ότι μόλις κατακτήσει τη νίκη θα παραδώσει την πρωτεύουσα «στις ειρηνευτικές δυνάμεις και όχι στον Τέιλορ».

Πλήρης εξαθλίωση

Κι ενώ οι μάχες συνεχίζονται, οι κάτοικοι της πόλης βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους εξαθλίωσης. Πολλοί αναγκάζονται να πίνουν τα ούρα τους για να επιβιώσουν, ενώ «ακόμη και το σκυλίσιο κρέας είναι πια δυσεύρετο». «Ψάχνουμε για φίλους που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, αλλά όλοι βρίσκονται σε φρικτή κατάσταση», δηλώνει μια δασκάλα, μεταξύ χιλίων ατόμων που έχουν οχυρωθεί σε συγκρότημα κατοικιών στο κέντρο της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή