Αγαπούν τη δουλειά, όχι τις διακοπές

Αγαπούν τη δουλειά, όχι τις διακοπές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια Βρετανοί εργαζόμενοι δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος της άδειάς τους είτε επειδή τους αρέσει η δουλειά, είτε επειδή ξέχασαν πώς να ξεκουράζονται… Αυτό προκύπτει από έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν, χθες, στη βρετανική εφημερίδα Daily Τelegraph.

Αν αληθεύουν τα στοιχεία της εφημερίδας, τότε το 18% εκ των 27 εκατομμυρίων σκληρά εργαζομένων Βρετανών, αδυνατεί να χρησιμοποίησει όλη την άδεια των περίπου τεσσάρων εβδομάδων ετησίως που δικαιούται και οι λόγοι γι’ αυτή την ατυχή κατάληξη ποικίλουν: τουλάχιστον τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν πάνε καθόλου διακοπές, λόγω της εργασιακής πίεσης που τους εμποδίζει ακόμη και να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους! Πολύ πιο ανησυχητική είναι η απάντηση που έδωσε το 1/3 των ερωτηθέντων, αυτών που «δεν θέλουν να φορτώσουν την εργασία τους στους συναδέλφους τους» και παραμένουν στο γραφείο για να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Το 10%, δε, ομολόγησε ότι προτιμά να μην πάει διακοπές επειδή λατρεύει τη δουλειά και περνάει καλύτερα στο γραφείο ή άλλον εργασιακό χώρο. Αλλες αιτίες για να μην πάει κανείς διακοπές είναι η έλλειψη χρημάτων, φυσικά ή ο φόβος αντικατάστασης τις ημέρες της απουσίας.

Τα ειδύλλια του γραφείου

Πέρα από αυτήν την απογοητευτική δημοσκόπηση, οι Βρετανοί έχουν να παρουσιάσουν άλλη μία πιο ενθαρρυντική, καθώς αφορά το φλερτ, αλλά και πάλι στο πλαίσιο του εργασιακού χώρου. Οι ερευνητές, λοιπόν, ανακάλυψαν ότι τα τρία τέταρτα των Βρετανών είχαν ή έχουν μια ερωτική περιπέτεια με κάποιον συνάδελφο στο γραφείο. Συνολικά, το 71% των ερωτηθέντων απάντησε «ναι» στη σχετική ερώτηση. Από τα 10.052 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων AOL, το 28% διαβεβαίωσε ότι διατηρεί το ειδύλλιο του γραφείου, ενώ το 66% προβληματίζεται ακόμη για το αν είναι σωστό ή όχι να υποκύψει στον πειρασμό. Το «ναι» φαίνεται να υπερισχύει, παρότι είναι προφανές ότι αυτού του είδους οι περιπέτειες συχνά καταλήγουν στον «γκρεμό»: ένα στα δύο φλερτ εν ώρα εργασίας καταλήγει στην απόλυση ή παραίτηση κάποιου εκ των εραστών.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση ότι ο ένας στους δέκα Βρετανούς έχει κοιμηθεί με το αφεντικό του για να κερδίσει προαγωγή και ότι ο ένας στους τρεις είναι πρόθυμος να κοιμηθεί «με όσους χρειαστεί» προκειμένου «να φθάσει στην κορυφή». Τη ρομαντική πτυχή του ζητήματος, πάντως, έθιξε ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων, λέγοντας ότι «ο χώρος εργασίας είναι ο πιο… δημοφιλής μεταξύ αυτών όπου αναζητούμε τον σύντροφο της ζωής μας»… «Σε μια εποχή που άνδρες και γυναίκες εργάζονται εκτός σπιτιού σε ίσες αναλογίες, κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο», εξήγησε. H ίδια δημοσκόπηση, πάντως, έδειξε, ότι οι γυναίκες δεν επιδίδονται στο σπορ μόνο και μόνο για ρομαντικούς λόγους, αλλά επειδή επιθυμούν την εκτόνωση… Οι περισσότερες Αγγλίδες δηλαδή θεωρούν το φλερτ καλό για την υγεία. Οσο για κείνες που στοχεύουν στο αφεντικό, το 11% κατόρθωσε να τυλίξει το «θύμα» και να το οδηγήσει στην εκκλησία με παπά και με κουμπάρο, ενώ το 12% πέτυχε την πολυπόθητη προαγωγή. Ολα αυτά, βέβαια, συμβαίνουν ακριβώς επειδή οι Βρετανοί δεν πάνε διακοπές. Διότι, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η παρατεταμένη παραμονή στο γραφείο οδηγεί σε περισσότερα φλερτ μεταξύ συναδέλφων, «με τις ερωτοτροπίες να λαμβάνουν χώρα στην καντίνα ή στο ασανσέρ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή