Κυβερνητική κρίση προκαλεί ο Μπερλουσκόνι

Κυβερνητική κρίση προκαλεί ο Μπερλουσκόνι

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον κυβερνητικής κρίσης βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση, με αφορμή τις δικαστικές περιπέτειες του πρωθυπουργού της Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το Κόμμα των Κεντρώων και Χριστιανοδημοκρατών UDC, ένα από τα τέσσερα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, του οποίου ηγείται ο μεγιστάνας του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και υπόδικος για σειρά αδικημάτων Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απείλησε με αποχώρηση και παραίτηση των υπουργών του, αν ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αναιρούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ απόφασή του, ευνοϊκή για τις δικαστικές περιπέτειες του πρωθυπουργού του.

Αρνείται να υπογράψει

Η νέα δικαστική εξέλιξη και περιπέτεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αυτήν τη φορά με την ιδιαιτερότητα της κυβερνητικής κρίσης, άρχισε την περασμένη εβδομάδα, όταν με αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με την υποβληθείσα αίτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρομπέρτο Καστέλι, ο οποίος προέρχεται από τη Λέγκα του Βορρά, απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Εισαγγελίας του Μιλάνου για δικαστική συνδρομή από ΗΠΑ και Ελβετία, που έπρεπε να προσυπογράψει ως αρμόδιος καθ’ ύλην υπουργός. H δικαστική συνδρομή αφορούσε την εξέταση εγγράφων στις δύο χώρες, αναφορικά με την προανάκριση που διεξάγεται στο Μιλάνο για σειρά παράνομων ενεργειών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά την περίοδο 1994 έως 1996: Οταν ως πρόεδρος της εταιρείας του Mediaset, μέσω της οποίας ελέγχει όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης που διαθέτει στην Ιταλία και στο εξωτερικό, συνέδραμε προσωπικά σε φορολογικές απάτες και ατασθαλίες, αλλά και στη σύνταξη ψευδούς ισολογισμού, σε σχέση με την εξασφάλιση δικαιωμάτων ταινιών που μεταδόθηκαν από τα κανάλια του.

Καθυστέρησε να απαντήσει

Επειτα από ελέγχους και καταγγελίες, η υπόθεση έφθασε στην τακτική Δικαιοσύνη, η οποία άρχισε να διενεργεί κανονική δικαστική διερεύνηση του θέματος. Διαπιστώνοντας ότι επίμαχα έγγραφα βρίσκονται στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, ζήτησε τη δικαστική συνδρομή για τον έλεγχό τους. O Ρομπέρτο Καστέλι παρέλαβε το αίτημα από τον περασμένο Μάιο, αλλά σκόπιμα καθυστέρησε να απαντήσει. Οταν στις 18 Ιουλίου η Εισαγγελία του Μιλάνου επανήλθε, ζητώντας επιτάχυνση των διαδικασιών, ο υπουργός -ξαφνιάζοντας τους πάντες- επικαλέσθηκε τον νόμο που ψηφίσθηκε στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τον οποίο αναστέλλονται οι δίκες που αφορούν στα πρόσωπα που καταλαμβάνουν τις πέντε υψηλότερες θέσεις της Ιταλικής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και του πρωθυπουργού, για όσο διάστημα διαρκεί η θητεία τους. Με βάση αυτόν τον νόμο, αν και εξετάζεται η συνταγματικότητά του, ανεστάλη η δίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για κακουργηματικές πράξεις, σχετικές με δωροδοκία δικαστών. O υπουργός θεώρησε ότι και η περίπτωση της φορολογικής απάτης και της σύνταξης ψευδούς ισολογισμού εντάσσεται στον ίδιο νόμο.

Σύσσωμη η Δικαιοσύνη και η αντιπολίτευση, αλλά και το κόμμα UDC, που ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντέδρασαν, τονίζοντας ότι ο νόμος αφορά σε δίκες σε εξέλιξη, και όχι σε περιπτώσεις δικαστικής διερεύνησης. Αν από αυτήν τη διαδικασία προκύψει παραπομπή σε δίκη, τότε αυτή και μόνον αναστέλλεται, όσο ο κατηγορούμενος, εν προκειμένω ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ασκεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού. Μάλιστα, το UDC απείλησε με παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Μικέλε Βιέτι, που προέρχεται από τις τάξεις του, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης για να «ξεφύγει» από την ευνοϊκή για τον Μπερλουσκόνι κίνησή του, παρέπεμψε σήμερα το θέμα στη Γερουσία, όπου η κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφία, για να «δώσει ερνηνεία στον νόμο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή