Εμεση η «βοήθεια» της πριγκίπισσας

Εμεση η «βοήθεια» της πριγκίπισσας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H έμμεση σχέση της πριγκίπισσας Χαΐφα αλ Φαϊζάλ, συζύγου του Σαουδάραβα πρέσβη στις ΗΠΑ, πρίγκηπα Μπαντούρ Ιμπν Σουλτάν, με τον επίσης ομοεθνή της Οσάμα Μπασνάν και μέσω αυτού με τους Χαλίντ Αλμιντάρ και τον Ναουάφ Αλαχαζμί, δύο από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου αποτελεί τον πυρήνα τμήματος 28 σελίδων της επίμαχης έκθεσης του Κογκρέσου για τη μοιραία συνωμοσία, που παραμένει απόρρητο, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη.Οι πάντα απόρρητες 28 σελίδες -σε σύνολο 900- πραγματεύονται την αιφνίδια αύξηση χρηματικών καταβολών εκ μέρους της πριγκίπισσας προς τη σύζυγο του Μπασνάν, κατοίκου του Σαν Ντιέγκο, τη στιγμή ακριβώς που ο στενός του συνεργάτης Ομάρ αλ Μπαγιούμι παρείχε οικονομική υποστήριξη προς τους Αλμιντάρ και Αλαχαζμί.

Το μεν FBI, μολονότι επεξεργάστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπασνάν ήταν εξτρεμιστής και οπαδός του Μπιν Λάντεν,δεν έχει τεκμηριώσει με στοιχεία τη διασύνδεσή του με τους αεροπειρατές. Σύμφωνα, όμως, με την έκθεση του Κογκρέσου, η εταιρική του σχέση με τον Μπαγιούμι, αλλά και με άλλα άτομα, συνδεδεμένα με τους Αλμιντάρ και Αλαχαζμί, είναι αναμφισβήτητη, ενώ οι πληρωμές προς την κ. Μπασνάν ήγειραν σοβαρά ερωτήματα στο Καπιτώλιο ως προς τη διασύνδεση ισχυρών Σαουδαράβων με τους συνωμότες της 11ης Σεπτεμβρίου. H εν λόγω οικονομική συναλλαγή είχε δικαιολογηθεί από το πριγκηπικό ζεύγος ως πράξη φιλανθρωπίας, η οποία ελέγχθηκε και δημοσιοποιήθηκε από τις σαουδαραβικές αρχές. Αυτές απέρριψαν κάθε διασύνδεση μέσω του Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, συμβούλου επί εξωτερικών θεμάτων του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου, πρίγκηπα Αμπντουλάχ.

Οργή στις ΗΠΑ

Αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν εκφράσει την οργή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπους αρνήθηκε να άρει το απόρρητο τμημάτων της έκθεσης που αφορούν στην ανάμιξη ξένων κυβερνήσεων στη συνωμοσία, με πυρήνα τον σαουδαραβικό παράγοντα. Παραπονούνται επίσης για το ελάχιστο ενδιαφέρον που επέδειξε η κυβέρνηση έναντι της πιθανής ύπαρξης «σαουδαραβικού δακτύλου». Εθνικούς λόγους επικαλέστηκε η Κλερ Μπιούχαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, που εξήγησε ότι η διασύνδεση της πριγκίπισσας Χαΐφα με τον Μπασνάν αποτελεί ένα από τα πλέον ευαίσθητα θέματα της έκθεσης. «Κακόβουλη και απολύτως ανυπόστατη» χαρακτήρισε τη διασπορά κατηγοριών περί σαουδαραβικής ανάμιξης και ο Σαουδάραβας πρέσβης, διότι «το πιστεύω της οργάνωσης Αλ Κάιντα είναι πρωτίστως η καταστροφή της Σ. Αραβίας και των ΗΠΑ».

Ομως, στις απόρρητες σελίδες τεκμηριώνεται η διοχέτευση εκατομμυρίων δολαρίων από Σαουδάραβες αξιωματούχους προς φιλανθρωπικές ομάδες και άλλες οργανώσεις, ύποπτες για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αεροπειρατείες, ενώ οι αξιωματούχοι του Κογκρέσου υπενθυμίζουν ότι οι Αλμιντάρ και Αλχαζμί έφτασαν τον Ιανουάριο του 2000 στο Λος Αντζελες, προερχόμενοι από την Μπανγκόγκ και αφού είχαν μετάσχει σε συνάντηση με άλλους επιχειρησιακούς της Αλ Κάιντα στη Μαλαισία. Λίγο μετά ο Μπαγιούμι πήγε στο Λος Αντζελες, όπου είχε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο εκεί προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με άτομο, που ανακρίθηκε από το FBI. Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, σε εστιατόρειο της πόλης ο Μπαγιούμι άκουσε τους Αλχάζμι και Αλμιντάρ να συζητούν στα αραβικά και έπιασε κουβέντα μαζί τους. Τους κάλεσε στο Σαν Ντιέγκο, τους φιλόξενησε, έως ότου τους βρει διαμέρισμα, για το οποίο κατέβαλε την εγγύηση ενός μήνα ενοίκιο. Για τα καλωσορίσματα οργάνωσε πάρτι, ώστε να τους γνωρίσει στην εκεί αραβική κοινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή