Βέλη κατά των ΗΠΑ εξαπολύει η Συρία

Βέλη κατά των ΗΠΑ εξαπολύει η Συρία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ Τη μεθεπομένη των νέων απειλών που ο πρόεδρος Μπους, από το ράντσο του στο Τέξας, εξαπέλυσε κατά της Συρίας και του Ιράν, κατηγορώντας τις ηγεσίες τους ότι υποθάλπουν τρομοκράτες, ο πρωθυπουργός της Συρίας Μοχάμεντ Μουσταφά Μίρο υπεραμύνθηκε της πολιτικής της πατρίδας του και κάλεσε τις γειτονικές χώρες να συνεργαστούν για να ανατρέψουν τα σχέδια των ΗΠΑ για την αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο κ. Μίρο δήλωσε ότι ολόκληρος ο κόσμος γνωρίζει πως η αμερικανική πολιτική έχει στόχο την εγκαθίδρυση νέας τάξης πραγμάτων στη Μέση Ανατολή. «Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν οφείλουν να ενεργήσουν από κοινού. Αν παραμείνουμε μόνοι, θα είναι πιο εύκολο να γίνει ό,τι έγινε στο Ιράκ» προσέθεσε στη συνέντευξή του ο Σύρος πρωθυπουργός για να καταλήξει ως εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως ηγέτες του Ιράκ, είναι ένας τόσο κακός γείτοντας όσο ήταν και ο Σαντάμ Χουσεΐν».

Επίσκεψη Μίρο στην Αγκυρα

Ανεξαρτήτως της δυσαρέσκειας της Ουάσιγκτον, η Τουρκία ετοιμάζεται να δεχθεί σήμερα τον Σύρο πρωθυπουργό για συνομιλίες που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Αγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του κ. Μίρο, του πρώτου πρωθυπουργού της Συρίας που επισκέπτεται την Τουρκία από το 1986. Οι συνομιλίες θα αφορούν στην ενίσχυση και της οικονομικής συνεργασίας, όπως και στην εξέταση της κατάστασης της ευρύτερης περιοχής.

Οι τεταμένες κατά το παρελθόν σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία από τη μια πλευρά και τη Συρία με το Ιράν από την άλλη βελτιώθηκαν μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, ενώ μόλις χθες έγινε γνωστό ότι δεν θα υπάρξει άμεση απάντηση της Τουρκίας στο αμερικανικό αίτημα για αποστολή τουρκικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ιράκ.

Πάντως, τις τρεις χώρες συνδέει ένας κοινός φόβος: το ενδεχόμενο της δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ και στη συνέχεια η πιθανότητα να εξεγερθούν οι κουρδικές μειονότητες εντός των ορίων της επικράτειας των τριών κρατών. H προσέγγιση Τουρκίας – Συρίας φαίνεται ότι προκαλεί ανησυχία στην Ουάσιγκτον, η οποία εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα τυπικά όρια των γειτονικών χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή