Ανθρωποκηνυγητό για Σαντάμ

Ανθρωποκηνυγητό για Σαντάμ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφίγγει η θηλειά γύρω από τον Σαντάμ και τους στενούς του συνεργάτες, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Τζέιμς Χίκεϊ, διοικητή αμερικανικής μεραρχίας, που αναφερόταν στις χθεσινές επιδρομές αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη και το Τικρίτ με στόχο πιθανά κρησφύγετα του πρώην δικτάτορα και νέων ή παλαιότερων επιτελών του. «Μας ξέφυγε για 24 ώρες», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Στιβ Ράσελ, επικεφαλής επίθεσης εναντίον τριών αγροικιών στην περιφέρεια του Τικρίτ, όπου πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε καταφύγει ο νέος σύμβουλος ασφαλείας ή και ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτός, κατά τον αρχηγό του μικτού γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, πτέραρχο Ρίτσαρντ Μάγερς «είναι τόσο απασχολημένος με την προσπάθεια να σώσει το τομάρι του, ώστε δεν ασχολείται με την οργάνωση εξέγερσης εναντίον των Αμερικανών».

Νέες απώλειες

Ωστόσο, νέες απώλειες είχαν χθες οι αμερικανικές δυνάμεις, καθώς ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν σε επίθεση με χειροβομβίδα κάτω από γέφυρα στη συνοικία Αλ Ρασίντ στη Βαγδάτη, όπου αυτοκινητοπομπή είχε σταματήσει για ανεφοδιασμό σε νερό. Είχε προηγηθεί, προχθές, αμερικανική επιδρομή στη συνοικία Μανσούρ της ιρακινής πρωτεύουσας, στη διάρκεια της οποίας πέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν, όταν βρέθηκαν στη μέση διασταυρούμενων πυρών ή, κατά τη μαρτυρία παριστάμενων, επειδή οι Αμερικανοί πυροβολούσαν ανεξέλεγκτα.

Το κυνήγι του Σαντάμ, που γίνεται όλο και πιο ανελέητο, στηρίζεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά και δηλώσεις Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων σε πληροφορίες, που παρέχουν καταδότες, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς, μετά την εξόντωση των δύο γιων του δικτάτορα, Ουντάι και Κουσάι. Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία που ενέπνευσαν σε ορισμένους αξιωματικούς η αίσθηση ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Σαντάμ, όπως και ο εντοπισμός νέου κρυφού οπλοστασίου σε απόσταση 400 μέτρων από το αρχηγείο της Τέταρτης Μεραρχίας Πεζικού στο Τικρίτ, το τοπίο παραμένει θολό. «Ιερό πόλεμο» κατά του κατακτητή προειδοποίησε ότι θα κηρύξει η άγνωστη μέχρι στιγμής οργάνωση «Τζιχάντ των Σαλαφιστών». «Αμερική, κήρυξες τον πόλεμο εναντίον των στρατιωτών του Αλάχ. Δεν θα έχεις ούτε ασφάλεια ούτε ειρήνη πνεύματος όσο θα παραμένεις άπιστη και θα πολεμάς εναντίον του Ισλάμ και των μουσουλμάνων. Θα κλονίσουμε τη γη κάτω από τα πόδια του Μπους και του Ράμσφελντ και όλων όσων παίρνουν αποφάσεις στο «Μέλανα Οίκο» και το Πεντάγωνο, θα απαντήσουμε με φωτιά, που μόνον ο Θεός μπορεί να εμποδίσει», είπε μασκοφόρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που προέβαλε το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια». Μολονότι οι σαλαφιστές συνδέονται με την ομάδα φανατικών, που πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση στο Μαρόκο, τον περασμένο Μάιο, ο μασκοφόρος δεν έκανε αναφορά στο γεγονός ή στη βορειοαφρικανική οργάνωση.

Προειδοποίηση Γούλφοβιτς

Το «θολό τοπίο» ανάγκασε μάλλον και τον Αμερικανό υφυπουργό Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς να απευθύνει προειδοποίηση στη διάρκεια εκπομπής του NBC και του Fox News περί της «ομιχλώδους πληροφόρησης», στην οποία εκ των πραγμάτων στηρίζεται ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, που πλέον έχει ως πυρήνα το Ιράκ. Επικαλούμενος την εδραίωση της ασφάλειας στη χώρα, ο κ. Γούλφοβιτς εξήγησε ότι λόγω συνθηκών, μοιραία η αμερικανική δράση θα στηριχθεί σε επισφαλή πληροφόρηση.

Συμπληρωματικά, ο στρατηγός Ρικάρντο Σάντσεζ, διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, δήλωσε ότι το Ιράκ μετατρέπεται «σε πόλο έλξης τρομοκρατών από το εξωτερικό». Οι τρομοκράτες αυτοί, πληρωμένοι δολοφόνοι, έχουν ως στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, πιστεύει ο στρατηγός Σάντσεζ, ο οποίος, ωστόσο, δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τις χώρες προέλευσης των νέων αυτών επιβουλέων της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή