Αποχρωσεις

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλογες ποινές

Οι πρώτες καταδίκες με ποινές φυλάκισης κατ’ εφαρμογήν ενός δρακόντειου νέου γαλλικού νόμου, που χαρακτηρίζει εγκληματική πράξη ακόμα και το να κάθεσαι ή να στέκεσαι απλώς στον προθάλαμο ενός κτιριακού συγκροτήματος, επιβλήθηκαν χθες στη Γαλλία, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση κοινωνικών λειτουργών και οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. H υπόθεση αφορά σε δύο νέους από τη βιομηχανική πόλη Ρουμπέ στη Βόρεια Γαλλία, οι οποίοι καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση ενός μηνός ο καθένας με την κατηγορία «της παράνομης παραμονής σε κοινόχρηστους χώρους συγκροτήματος κατοικιών». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αναστολή έκτισης της ποινής και τη μετατροπή της σε παροχή κοινωνικού έργου, αλλά η πρόταση του δικαστή άφησε άφωνους τους υπόλοιπους παράγοντες της δίκης: «Να επιβληθεί αυστηρότερη ποινή, πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγήν», είπε ο δικαστής, μιμούμενος τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, που εισηγήθηκε τον επίμαχο νόμο.

Οι έξι αριθμοί

Στην Ιταλία, σήμερα, εκατομμύρια παίκτες περιμένουν με αγωνία να δουν αν από τα έξι μπαλάκια της κληρωτίδας θα προκύψει ο μεγάλος τυχερός του «Σούπερ-εναλότο», όπως αποκαλείται, που θα κερδίσει 51 εκατομμύρια ευρώ, μετά αλλεπάλληλα «τζακ ποτ» επί 40 εβδομάδες. Αν, όμως, η τεράστια πλειοψηφία προσδοκά να είναι ένας ο τυχερός και φυσικά ο καθένας θεωρεί τον εαυτό του, ακριβώς 1.000 άτομα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους -και τα λεφτά της συμμετοχής τους- για να φτιάξουν ένα τεράστιο σύστημα συνολικού κόστους 600.000 ευρώ, προσδοκώντας να «πιάσουν» και τους έξι αριθμούς και φυσικά τα 51 εκατομμύρια ευρώ. H συμμετοχή είναι 600 ευρώ για τον καθένα και αν κερδίσουν, θα πάρουν περί τις 50.000, με την αφαίρεση των φόρων. Για την ιστορία, το ιταλικό «σούπερ-εναλότο» μοιάζει με ένα συνδυασμό των δικών μας Τζόκερ και Λόττο, αλλά με 90 αριθμούς. Το συλλογικό σύστημα των Ιταλών παικτών έχει μια ιδιαιτερότητα που μπορεί να αποβεί μοιραία: ο εμπνευστής του επέλεξε 81 αριθμούς, αντί για τους 90, αποκλείοντας τους οκτώ που βγήκαν πρόσφατα ή συχνότερα (εν προκειμένω τους 3, 4, 8, 28, 57, 67, 77, 78 και 86) και ισχυρίζεται ότι οι πιθανότητες νίκης έχουν περιορισθεί στο 1 προς 25, αντί για 1 προς κάποια εκατομμύρια. Φαντάζεσθε τι έχει να γίνει αν μεταξύ των έξι αριθμών που θα κληρωθούν είναι ένας ή περισσότεροι από τους οκτώ που αποκλείσθηκαν; Ελπίζω να σας ενημερώσω αύριο.

ΗΠΑ και διακοπές

Κάτω από μια ευρωπαϊκή λογική, και πολύ περισσότερο ελληνική, οι ΗΠΑ είναι η χώρα στην οποία οι εργαζόμενοί της δεν πάνε ποτέ διακοπές ή, τουλάχιστον, θα είναι κάθε χρόνο και λιγότεροι οι αδειούχοι. Κατά μέσον όρο σε όλη τη χώρα το 13% των αμερικανικών επιχειρήσεων (αλλά 17% στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον) δεν χορηγεί άδεια διακοπών στους εργαζόμενους, αφού οι τελευταίοι κατά την πρόσληψή τους παραιτήθηκαν με την υπογραφή τους από αυτήν τη καλή συνήθεια. Στο υπόλοιπο 87% των επιχειρήσεων, ο εργαζόμενος παίρνει 8 ημέρες άδεια τον πρώτο χρόνο εργασίας, που γίνονται 10 στον τρίτο χρόνο και μέγιστο 15 ημέρες στους εργαζομένους με πολλά χρόνια εργασίας. Με αυτούς τους ρυθμούς, υπολογίζεται ότι το 2004 ο αριθμός των εργαζομένων που θα πάρει κάποια ετήσια άδεια θα μειωθεί κατά 10% επί του σημερινού συνόλου. Αν όμως οι επιχειρήσεις μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν «στριμώξει» τους εργαζομένους τους στη δουλειά, πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη μεταξύ των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν αυτήν την πρακτική, έδειξε ότι όσο μειώνονται οι ημέρες αδείας του προσωπικού, κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται και η παραγωγικότητα της απόδοσής τους, οφειλόμενη -αποκλειστικά μάλιστα- στην απουσία της προοπτικής κάποιων ημερών ξεκούρασης, χαλάρωσης και «φόρτισης της ανθρώπινης μπαταρίας». Αυτά προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.

Και τρίτο αγόρι

Ολοι γνωρίζαμε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε δύο αγόρια, τον Ουντάι και τον Κουσάι, που σκοτώθηκαν σε πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση των Αμερικανών, έξω από τη Μοσούλη. Ωστόσο, ισραηλινή πηγή, που συνδέεται με τις εγχώριες μυστικές υπηρεσίες, αποκαλύπτει ότι ο Σαντάμ έχει και τρίτο αγόρι, ονόματι Αλί, το οποίο έχει μαζί του. Πρόκειται -κατά τις ισραηλινές πηγές- για τον καρπό της σχέσης του πρώην ηγέτη του Ιράκ με τη Σαμίρα Σαχμπαντάρ, μια γυναίκα συρο-ιρακινής καταγωγής, η οποία ζει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, κυρίως στον Λίβανο. O μικρός Αλί επί χρόνια έζησε στη Δαμασκό της Συρίας, υπό την επίβλεψη και προστασία ανθρώπων που έστειλε στη συριακή πρωτεύουσα ο ίδιος ο Σαντάμ. Μέρες, όμως, πριν από την έκρηξη του πολέμου, ο Αλί ήλθε στη Βαγδάτη κι έκτοτε έμεινε στο πλευρό του πατέρα του, ακολουθώντας τον στη φυγή του. Οι ετεροθαλείς αδελφοί του, Ουντάι και Κουσάι, έκαναν τα πάντα για να κρύψουν την ύπαρξή του και να υποβαθμίσουν την επιρροή του στα αισθήματα του πατέρα τους. Είναι προφανές, λέγεται, ότι τώρα με το θάνατο των αδελφών του είναι πιο κοντά στον πατέρα του, καθιστώντας τον περισσότερο ευάλωτο. Κατά τους Ισραηλινούς, κρύβεται τώρα σε ένα υπόγειο καταφύγιο που διέθεσε στο παιδί ο ίδιος ο πατέρας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή