Σε πύρινο κλοιό και η γαλλική Ριβιέρα

Σε πύρινο κλοιό και η γαλλική Ριβιέρα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αγώνα δίνουν τα συνεργεία πυρόσβεσης στη Νότια Γαλλία για να κατασβέσουν τις πυρκαγιές που σαρώνουν την περιοχή τις τελευταίες μέρες, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οικολογική καταστροφή

Σε μια τεράστια επιχείρηση, 1.700 Γάλλοι πυροσβέστες καθώς και συνάδελφοί τους από την Ιταλία και τη Ρωσία προσπαθούν, υποστηριζόμενοι από 15 πυροσβεστικά αεροπλάνα, να ρίξουν τόννους νερού, με σκοπό να γλιτώσουν από την καταστροφή την όμορφη και πολύ τουριστική περιοχή της γαλλικής Ριβιέρας.

Το έργο των πυροσβεστών καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο δεδομένου ότι η Γαλλία ζει μια από τις χειρότερες ξηρασίες. Εν όψει της καταστροφής που αντιμετωπίζει μια από τις ωραιότερες περιοχές στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, από τη γαλλική Πολυνησία όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές θα τιμωρηθούν πολύ αυστηρά. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έσπευσε στην περιοχή. Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή και δεν θα υπάρξει επιείκεια για τους υπαίτιους ούτε καν για όσους από αμέλεια προκάλεξαν την πυρκαγιά, πρόσθεσε.

Ανάμεσα στα θύματα της πυρκαγιάς είναι δύο Βρετανίδες, μια έφηβη και η γιαγιά της, οι οποίες βρέθηκαν νεκρές κοντά στο χωριό Λα Γκαρντ Φρενέ. Μια ακόμη 76χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή κοντά στην παραλιακή τοποθεσία Σαιντ Μαξίμ, καθώς και ένας Πολωνός τουρίστας, του οποίου το πτώμα εντοπίστηκε κοντά στην οινοπαραγωγική περιοχή του Βιντομπάν.

Στη Γαλλική Ριβιέρα δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ 6.500 άνθρωποι από την περιοχή του Σαιντ Μαξίμ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή με την ελπίδα ωστόσο ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν γρήγορα. Ορισμένοι εξ αυτών μεταφέρθηκαν στο δημοφιλές θέρετρο του Σαιν Τροπέ, όπου οι τοπικές αρχές διαμόρφωσαν ένα γυμναστήριο για να εγκατασταθούν προσωρινά, ενώ 3.000 ακόμη κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε παλιά αεροπορική βάση κοντά στο Φρεζίς. O δήμαρχος της πόλης αυτής, Ελί Μπρεν, δήλωσε οτι οι πυρκαγιές είναι κατά πάσα πιθανότητα έργο εμπρηστών γιατί όπως πρόσθεσε, οι αρχές του Φρεζίς είχαν ανακαλύψει τις προηγούμενες μέρες βόμβες μολότοφ. Την οργή τους για το έργο των εμπρηστών εξέφρασαν και πολλοί κάτοικοι, αλλά και τουρίστες οι οποίοι ωστόσο έσπευσαν να τονίσουν ότι η απομάκρυνσή τους απο τις εστίες της φωτιάς οργανώθηκε πολύ γρήγορα και χωρίς να προκληθεί πανικός. «Είχαμε μόνο 20 λεπτά στη διάθεσή μας να συγκεντρώσουμε τα πράγματά μας, αλλά η εκκένωση της περιοχής έγινε ήρεμα», είπε ο Παριζιάνος Κριστιάν Ζινιέ, που κάνει διακοπές στη Νότιο Γαλλία.

Εχουν καεί 8.000 εκτάρια

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μέχρι τώρα δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις 8.000 εκταρίων στην περιοχή ανάμεσα στη Μασσαλία και τη Νίκαια. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Γαλλία πλήττεται από την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 25 ετών γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η καταστροφή μπορεί να λάβει μεγάλες εκτάσεις. Σε 95 περιοχές τη χώρας έχει επιβληθεί περιορισμός στη χρήση νερού την ίδια στιγμή που το χρειάζονται άμεσα οι καλλιέργειες, αλλα και τα ζώα. H υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Ροζελίν Μπασλό, εξέφρασε την ανησυχία της για τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ξηρασία είναι η νοτιοδυτική, η κεντρική και η ανατολική Γαλλία, ενώ η στάθμη του νερού μεγάλων ποταμών όπως ο Λίγηρας και ο Γαρούνας έχει μειωθεί σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή