Το φράγμα θα προστατεύσει την Αγία Πετρούπολη;

Το φράγμα θα προστατεύσει την Αγία Πετρούπολη;

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. Είναι το πετράδι στο στέμμα της Ρωσίας, η πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας, η γενέτειρα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ομως η Αγία Πετρούπολη θα πρέπει να θωρακιστεί για να προστατευθεί από την υπερχείλιση των υδάτων που απειλούν να πνίξουν το ένα τρίτο της ιστορικής πόλης σε μερικά χρόνια. Ενα φράγμα το οποίο θα προστατεύει την πόλη από τη στάθμη του νερού, η οποία αυξάνεται απειλητικά εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, άρχισε να κατασκευάζεται την περασμένη εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη. Το κόστος της κατασκευής θα ανέλθει σε 393 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 231 θα δοθούν με τη μορφή δανείου στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης. Οι κάτοικοι ωστόσο της πόλης παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το αν και κατά πόσον το φράγμα θα τους παράσχει την προσδοκώμενη προστασία ή θα εμποδίσει τη φυσική ροή του ποταμού, με αποτέλεσμα να προκληθούν, ανάμεσα στο φράγμα και την πόλη, νερά που λιμνάζουν στα οποία μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που πιθανώς θα προξενήσουν ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον.

Η πόλη χτίστηκε από τον Μέγα Πέτρο πριν από 300 χρόνια, στο σημείο όπου το δέλτα του ποταμού Νέβα συναντά τον Κόλπο της Φινλανδίας. Εκτοτε η πόλη πλημμυρίζει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Το 1824, η στάθμη του νερού αυξήθηκε κατά τέσσερα μέτρα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη πλημμύρα στην οποία έχασαν τη ζωή τους 300 άνθρωποι και καταστράφηκαν πολλά σπίτια.

Η καταστροφή της πόλης ενέπνευσε τον Πούσκιν να γράψει το ποίημα «O Χάλκινος Ιππέας». Σήμερα η πόλη φοβάται μήπως επαναληφθεί η καταστροφή του 1824, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων αλλά και τα πολυάριθμα μνημεία της πόλης, τα οποία ανακαινίστηκαν πρόσφατα για τον εορτασμό της επετείου των 300 ετών από την ίδρυση της πόλης. «H πλημμύρα θα αποβεί καταστροφική για την πόλη», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. «Αν η στάθμη του νερού ανεβεί πάνω από τέσσερα μέτρα τότε η οικονομική καρδιά της πόλης και η περιοχή του μετρό θα πληγούν άμεσα», πρόσθεσε. Το φράγμα πάντως μπορεί και να μην κατορθώσει να προστατεύσει την ιστορική πόλη. H Αγία Πετρούπολη αντιμετωπίζει συχνά πλημμύρες. Μετεωρολόγοι προβλέπουν για το 2005 έντονη υπερχείλιση υδάτων. Οι αρχές εκφράζουν αισιοδοξία ότι η κατασκευή του φράγματος θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή