Μπερλουσκόνι: δεν απέφυγε τους δικαστές

Μπερλουσκόνι: δεν απέφυγε τους δικαστές

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέφυγε μεν την κρίση που απειλούσε την κυβέρνησή του, αλλά με αντάλλαγμα τη δικαστική διερεύνηση υποθέσεων απάτης και ψευδούς σύνταξης ισολογισμών στις επιχειρήσεις του.

Η νέα δικαστική περιπέτεια του Ιταλού πρωθυπουργού με την ιδιαιτερότητα της κυβερνητικής κρίσης, άρχισε όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν προσυπέγραψε αίτηση δικαστικής συνδρομής από τις ΗΠΑ και την Ελβετία, που ζήτησε η Εισαγγελία του Μιλάνου για να διερευνήσει υπόθεση απάτης αναφορικά με δικαιώματα ταινιών για τα κανάλια του. O υπουργός επικαλέσθηκε πρόσφατο νόμο που ψηφίσθηκε στη Βουλή με βάση τον οποίο δεν συνεχιζόταν ή ξεκινούσε δίκη εις βάρος πολιτικών που κατείχαν υψηλά αξιώματα στο ιταλικό κράτος. Ωστόσο, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, που μετέχει του κυβερνητικού συνασπισμού, απείλησε με απόσυρση των υπουργών του και άρση της εμπιστοσύνης, με αιτιολογικό ότι ο νόμος αφορούσε σε δίκες και όχι σε δικαστική διερεύνηση.

Ερμηνεία του νόμου

Η υπόθεση έφθασε στη Βουλή, με πρωτοβουλία του υπουργού, ο οποίος ζήτησε «ερμηνεία του νόμου», προκαλώντας νέα αντίδραση των Χριστιανοδημοκρατών και φυσικά σύσσωμη την αγανάκτηση της αντιπολίτευσης, η οποία δεν χάνει ευκαιρία για να καταγγείλει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη σωρεία των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για την αποτροπή της κρίσης και την επίλυση του προβλήματος. O συμβιβασμός που προέκυψε προβλέπει παραμονή των Χριστιανοδημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης θα υπογράψει την αίτηση δικαστικής συνδρομής ώστε να προχωρήσει η έρευνα στοιχείων από τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Στο μεταξύ, στη Γερουσία επρόκειτο χθες το βράδυ να γίνει συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά με δεδομένη την αποκατάσταση του κλίματος στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, η πρόταση μομφής δεν επρόκειτο να έχει επιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή