ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ TH BPETANIKH ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλλήψεις 21 Νιγηριανών για τη δολοφονία αγοριού

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στη σύλληψη 21 υπόπτων προχώρησε χθες η βρετανική αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας για το ακέφαλο πτώμα παιδιού που είχε βρεθεί στον ποταμό Τάμεση τον Σεπτέμβριο του 2001. H αστυνομία πιστεύει ότι το παιδί έπεσε θύμα σπείρας που προωθεί παιδιά από τη Δυτική Αφρική προς την Ευρώπη με στόχο να τα οδηγήσει στην πορνεία ή στην παράνομη εργασία. Πολλά από τα παιδιά αυτά «ενοικιάζονται» από Νιγηριανούς μετανάστες στη Βρετανία, οι οποίοι τα παρουσιάζουν στις κοινωνικές υπηρεσίες ως παιδιά τους για να εισπράξουν οικονομικό βοήθημα. Οι δέκα άνδρες και οι έντεκα γυναίκες που προσήχθησαν κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα. H αστυνομία σκοπεύει να τους υποβάλει σε έλεγχο DNA, ώστε να διαπιστώσει εάν είναι συγγενείς του αγοριού που δολοφονήθηκε το 2001. Ολοι οι συλληφθέντες κατάγονται από την περιοχή της Μπενίν Σίτι στη Νιγηρία. H αστυνομία πιστεύει ότι το αγόρι είχε ηλικία οκτώ ή εννέα ετών και δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής.

ΜΕ NOMO ΠΟΥ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΧΘΕΣ

Αμνηστία για Κούρδους

ΑΓΚΥΡΑ. Νομοσχέδιο που προβλέπει αμνηστία για τους Κούρδους αντάρτες υπερψηφίσθηκε χθες από το τουρκικό κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο, όμως, εξαιρεί τις ηγετικές μορφές του κουρδικού αντάρτικου από την αμνηστία. Οι αντάρτες που δεν κατηγορούνται για βίαια εγκλήματα θα μπορούν να εξασφαλίσουν αμνηστία, εφόσον παραδοθούν, ενώ όσοι συμμετείχαν σε ένοπλες ενέργειες θα τιμωρηθούν με μειωμένες ποινές φυλάκισης, εφόσον συνεργασθούν με τις αρχές για τον εντοπισμό των συντρόφων τους. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Συρίας, Μουσταφά Μίρο, είχε χθες συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα, με τους οποίους συζήτησε το θέμα της ανοικοδόμησης του Ιράκ, ενώ ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να δώσει τέλος στην κατοχή της χώρας. H επίσκεψη του Σύρου πρωθυπουργού αποκαλύπτει την αναθέρμανση που έχει σημειωθεί εσχάτως στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.

ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ

Νεκροί 29 Κινέζοι σε βιοτεχνία

ΠΕΚΙΝΟ. Είκοσι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 141 τραυματίσθηκαν προχθές, έπειτα από έκρηξη σε βιοτεχνία πυροτεχνημάτων στην πόλη Ουανκού της κινεζικής επαρχίας Χεμπέι. Το δυστύχημα σημειώθηκε από ανάφλεξη πυρίτιδας, που προκλήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, ενώ η βιοτεχνία καταστράφηκε ολοσχερώς. Ζημιές υπέστησαν μάλιστα και κτίρια σε ακτίνα εκατό μέτρων από την έκρηξη. Τα θανατηφόρα δυστυχήματα είναι κοινά στις κινεζικές βιοτεχνίες πυροτεχνημάτων, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας σε αυτές. H βιομηχανία των πυροτεχνημάτων απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζους εργάτες, κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.

ΟΠΩΣ ΕΔΕΙΞΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Πολωνοί προτιμούν την Ε.Ε.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Πάνω από τους μισούς Πολωνούς (ποσοστό 51%) πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σημαντικότερη από τις ΗΠΑ για τη χώρα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες. Το 12% των 1.004 ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ είναι σημαντικότερες για την Πολωνία απ’ ό,τι η E.E., στην οποία θα εισχωρήσει την 1η Μαΐου 2004 η χώρα. Το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι E.E. και ΗΠΑ έχουν ίση σημασία για τη χώρα τους. 64% δήλωσε ότι υποστηρίζει την αποστολή στρατιωτικού τμήματος στο Ιράκ. H δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 52% των Πολωνών εμπιστεύονται το NATO, 45% την E.E., 44% τον OHE και μόλις 42% τις ΗΠΑ.

ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ ΕΠΙ 5 ΜΗΝΕΣ

Νεκρός Γερμανός από τους ομήρους

ΑΛΓΕΡΙ. Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε χθες ότι ένας από τους δέκα Γερμανούς οι οποίοι κρατούνται όμηροι για πέντε μήνες στην έρημο Σαχάρα πέθανε από θερμοπληξία και ετάφη στην έρημο. H γαλλόφωνη εφημερίδα του Αλγερίου «Ελ Βατάν», που φημίζεται για τις στενές σχέσεις της με τις αρχές ασφαλείας, ανέφερε σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι οι απαχθέντες Ευρωπαίοι τουρίστες οδηγήθηκαν πλέον στο βόρειο Μαλί. Σε καθεστώς ομηρείας βρίσκονται δέκα Γερμανοί, τέσσερις Ελβετοί και ένας Ολλανδός. Αξιωματούχοι του Μαλί, όμως, αρνήθηκαν επίμονα ότι οι απαγωγείς βρήκαν καταφύγιο στη χώρα τους, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις τους για πλήρη συνεργασία προς τη διεθνή κοινότητα..

ΓΙΑ ΤΗΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Ταλαντεύεται ο Σβαρτσενέγκερ

ΣΑΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Αμφίβολη θεωρείται ακόμη η συμμετοχή του διάσημου ηθοποιού Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στις εκλογές για κυβερνήτη της Καλιφόρνια, που θα διεξαχθούν εκτάκτως στις 7 Οκτωβρίου. O Αυστριακός ηθοποιός, που έχει πολιτογραφηθεί Αμερικανός και νυμφεύθηκε την ανιψιά του δολοφονηθέντος προέδρου Κένεντι, απασχόλησε την τελευταία εβδομάδα τα μέσα ενημέρωσης της Καλιφόρνιας παρουσιάζοντας σχέδια να πολιτευθεί. O Σβαρτσενέγκερ, σύμφωνα με τις σκανδαλοθηρικές εφημερίδες, δέχθηκε έντονες πιέσεις από το περιβάλλον της συζύγου του και αποφάσισε να μεταβάλει τα σχέδιά του. Αν και ο μυώδης Αυστριακός σταρ δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι έχει σημαντικές ελπίδες εκλογικής επιτυχίας.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗ Σ. ΑΡΑΒΙΑ

Συνήλθε ο Αμίν Νταντά

ΤΖΕΝΤΑ, Σαουδική Αραβία. Συνήλθε από το κώμα στο οποίο είχε πέσει ο αιμοσταγής έκπτωτος δικτάτορας της Ουγκάντα, Ιντι Αμίν Νταντά. Οι θεράποντες ιατροί του στο νοσοκομείο της Τζέντα ανέφεραν ότι βρίσκεται εν ζωή, αλλά σε κρίσιμη κατάσταση. O 80χρονος Αμίν ζει εξόριστος στη Σ. Αραβία από το 1979. Πάνω από 100.000 κάτοικοι της Ουγκάντα έχασαν τη ζωή τους στα χρόνια της παντοδυναμίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή