Ακυρος ο τζόγος με την τρομοκρατία

Ακυρος ο τζόγος με την τρομοκρατία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Οπισθεν ολοταχώς» διέταξε χθες το βράδυ ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την ανακοίνωση της ίδρυσης, με πρωτοβουλία του Πενταγώνου, γραφείου στοιχημάτων για τρομοκρατικά χτυπήματα. Το σύστημα προθεσμιακών συμβολαίων (futures) στο οποίο κερδοσκόποι θα κέρδιζαν χρήματα αν προέβλεπαν σωστά τρομοκρατικά πλήγματα ή καθεστωτικές ανατροπές, επρόκειτο να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία την Παρασκευή και να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για ένα σύστημα τόσο ανήκουστο που ο γερουσιαστής Μπάιρον Ντόργκαν, από τους πρώτους επικριτές του, δυσκολεύτηκε να πείσει τους συναδέλφους του ότι δεν επρόκειτο για φάρσα. Στην πραγματικότητα, το θέμα ήταν εξαιρετικά σοβαρό. H αρχική χρηματοδότησή του έχει ήδη εγκριθεί, ενώ για τη λειτουργία του η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επρόκειτο να πληρώσει συνολικά 8 εκατομμύρια δολάρια την επόμενη τριετία. H αγορά «τρομοκρατικών προθεσμιακών συμβολαίων» ήρθε στο φως τη Δευτέρα. Αρχικά, το Πεντάγωνο την υπερασπίσθηκε σθεναρά. «H έρευνα δείχνει ότι οι αγορές συλλέγουν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ταχύτητα διασκορπισμένες ή κρυφές πληροφορίες», ανέφερε η δήλωση του Πενταγώνου. «Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην πρόβλεψη π.χ. εκλογικών αποτελεσμάτων. Συχνά είναι καλύτερες από τη γνώμη των ειδικών». Ουσιαστικά, δηλαδή, το Πεντάγωνο ήλπιζε ότι όποιοι προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις ή όποιοι τις γνώριζαν, θα στοιχημάτιζαν υπέρ τέτοιων επιθέσεων, προειδοποιώντας άθελά τους τις μυστικές υπηρεσίες. Εξάλλου, εφόσον το σύστημα είχε στηθεί από το Πεντάγωνο, παρά τις υποσχέσεις για μυστικότητα των «επενδυτών», δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα έφθαναν στην ταυτότητα των παικτών που θα αποδεικνύονταν ύποπτα διορατικοί.

Κίνητρο τρομοκρατίας

«Πρόκειται για κίνητρο διάπραξης τρομοκρατικών πράξεων», δήλωσε από το βήμα της Γερουσίας ο αρχηγός της ομάδας των Δημοκρατικών, Τόμας Ντασλ, «είναι λάθος». Κατά τη χθεσινή συζήτηση έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να υπερασπιστεί το σχέδιο. «H εντύπωσή μου είναι ότι δεν ισχύει πλέον», δήλωσε αργότερα ο υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς. O Γούλφοβιτς δήλωσε ότι η υπηρεσία DARPA του Πενταγώνου (Defence Advanced Research Projects Agency) είχε αποστολή της να βρίσκει νέους τρόπους για την προστασία της εθνικής ασφάλειας. «Ισως σε αυτή την περίπτωση είχαν υπερβολική φαντασία», δήλωσε ο Γούλφοβιτς.

Η ευθύνη του εξευτελιστικού για την κυβέρνηση εγχειρήματος ανήκει στον ναύαρχο Τζον Ποϊντέξτερ, τέως σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ρέιγκαν. O Ποϊντέξτερ είχε χρεωθεί και το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα TIA (Total informatioAwareness), το οποίο προωθούσε ευρύτατης κλίμακας παρακολουθήσεις και το οποίο μετά την κατακραυγή περιορίστηκε και μετονομάστηκε σε Terrorism InformatioAwareness. Προτού ακυρωθούν κατεσπευσμένα τα σχέδια, στην ιστοσελίδα της νέας αγοράς αναφέρονταν παραδείγματα γεγονότων ανοικτών για στοιχήματα. Ενα απ’ αυτά ήταν η δολοφονία του Αραφάτ, ένα άλλο η ανατροπή του Αμπντουλάχ της Ιορδανίας και τρίτο η εκτόξευση πυραυλικού πλήγματος από τη B. Κορέα. Οσο περισσότεροι επενδυτές θεωρούσαν πιθανή τη δολοφονία του Αραφάτ, τόσο περισσότερο θα αυξανόταν η αξία των προθεσμιακών συμβολαίων που πόνταραν στη δολοφονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή